Διεθνή

Μικροπλαστικά εντοπίστηκαν ακόμα και στον αέρα του Έβερεστ

Σε όλα τα ψηλά βουνά του κόσμου

Parallaxi
μικροπλαστικά-εντοπίστηκαν-ακόμα-κα-860763
Parallaxi

Μικροπλαστικά από την Αφρική και τη Βόρεια Αμερική βρέθηκαν στον αέρα στα γαλλικά Πυρηναία, 2.877 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας

Το Παρατηρητήριο Pic du Midi με θέα στα βουνά και τον ουρανό στα γαλλικά Πυρηναία και ερευνητές στο Παρατηρητήριο Pic du Midi βρήκαν αερομεταφερόμενα μικροπλαστικά σε δείγματα μεταξύ Ιουνίου και Οκτωβρίου 2017

Από το Έβερεστ μέχρι την Τάφρο των Μαριάνων, τα μικροπλαστικά βρίσκονται παντού – ακόμη και ψηλά στην τροπόσφαιρα της Γης, όπου οι ταχύτητες του ανέμου τους επιτρέπουν να διανύουν τεράστιες αποστάσεις, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Τα μικροπλαστικά είναι μικροσκοπικά θραύσματα – μεγέθους μικρότερης των 5 χιλιοστών – που προέρχονται από συσκευασίες, ρούχα, οχήματα και άλλες πηγές και έχουν εντοπιστεί στη γη, στο νερό και στον αέρα.

Επιστήμονες από το γαλλικό εθνικό ερευνητικό ινστιτούτο CNRS πραγματοποίησαν δειγματοληψία αέρα 2.877 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας στο Παρατηρητήριο Pic du Midi στα γαλλικά Πυρηναία, έναν αποκαλούμενο «καθαρό σταθμό» λόγω της περιορισμένης επιρροής που ασκείται σε αυτόν από το τοπικό κλίμα και το περιβάλλον.

Εκεί τέσταραν 10.000 κυβικά μέτρα αέρα μεταξύ Ιουνίου και Οκτωβρίου του 2017 και βρήκαν όλα τα δείγματα που περιείχαν μικροπλαστικά.

Χρησιμοποιώντας καιρικά δεδομένα, υπολόγισαν τις τροχιές διαφορετικών μαζών αέρα που προηγούνται κάθε δείγματος και ανακάλυψαν πηγές ρύπανσης τόσο μακριά όσο η Βόρεια Αφρική και η Βόρεια Αμερική.

Ο κύριος συγγραφέας της μελέτης, Steve Allen του Πανεπιστημίου Dalhousie στον Καναδά, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι τα σωματίδια ήταν σε θέση να διανύσουν τέτοιες αποστάσεις επειδή μπορούσαν να φτάσουν σε μεγάλα ύψη.

«Μόλις χτυπήσει την τροπόσφαιρα, είναι σαν ένας υπεργρήγορος αυτοκινητόδρομος», είπε.

Η έρευνα επισημαίνει επίσης πηγές μικροπλαστικών στη Μεσόγειο Θάλασσα και τον Ατλαντικό Ωκεανό.

«Η θαλάσσια πηγή είναι η πιο ενδιαφέρουσα», είπε ο Άλεν.

«Το πλαστικό που αφήνει τον ωκεανό στον αέρα τόσο ψηλά – δείχνει ότι δεν υπάρχει τελικά νεροχύτης για αυτό το πλαστικό. Απλώς κινείται γύρω-γύρω σε έναν αόριστο κύκλο».

Πλαστικά απόβλητα στο Ρίζε της Τουρκίας.

Τα μικροπλαστικά προκαλούν βλάβη στα ανθρώπινα κύτταρα, σύμφωνα με μελέτη

Ενώ οι ποσότητες μικροπλαστικών στα δείγματα στο Pic du Midi δεν ενέχουν κίνδυνο για την υγεία, η συν-συγγραφέας της μελέτης Deonie Allen σημειώνει ότι τα σωματίδια είναι αρκετά μικρά ώστε να μπορούν να εισπνεύσουν οι άνθρωποι. Και λέει ότι η παρουσία τους σε μια ζώνη που θεωρείται προστατευμένη και μακριά από πηγές ρύπανσης θα πρέπει να σταματήσει.

«Αμφισβητεί τη σχέση που έχουμε με το πλαστικό», είπε, προσθέτοντας ότι το πρόβλημα είναι παγκόσμιο πρόβλημα.

Ο Άλεν είπε ότι έδειξε επίσης ότι η απόρριψη πλαστικού με αποστολή του στο εξωτερικό ήταν μια εσφαλμένη στρατηγική.

«Θα επιστρέψει σε σένα», είπε.

Πηγή: The Gaurdian

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα