Το Ισραήλ ετοιμάζεται για τέταρτη δόση εμβολίου – Θερίζει ο κορονοϊός στην Ταϊλάνδη

Όλες οι τελευταίες ειδήσεις από τις εξελίξεις της πανδημίας ανά τον κόσμο.

Parallaxi
το-ισραήλ-ετοιμάζεται-για-τέταρτη-δόσ-781344
Parallaxi

 

Όλες οι τελευταίες ειδήσεις από τις εξελίξεις της πανδημίας ανά τον κόσμο 

Ισραήλ: Προετοιμασίες για 4η δόση του εμβολίου

Προετοιμασίες για την τέταρτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού ξεκινούν στο Ισραήλ με τη χώρα να προσπαθεί να ελέγξει τις μεταλλάξεις. Το Ισραήλ βρίσκεται αντιμέτωπο με το τέταρτο κύμα κρουσμάτων της Covid παρά το επιτυχημένο εμβολιαστικό πρόγραμμα.

Ο Σαλμάν Ζάρκα, Ισραηλινός «στρατηγός» για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, δήλωσε ότι οι πολίτες θα πρέπει να εμβολιάζονται πιο συχνά κατά του ιού, «κάθε πέντε έως έξι μήνες».

«Το Ισραήλ αναμένεται να χορηγήσει εμβόλια που έχουν αναπτυχθεί ειδικά για την αντιμετώπιση διαφορετικών μεταλλάξεων του κορονοϊού μέχρι το τέλος του 2021 ή στις αρχές του 2022», όπως υποστηρίζει μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο «Κan».

«Δεδομένου ότι ο ιός είναι εδώ και θα συνεχίσει να είναι εδώ, θα πρέπει να προετοιμαστούμε για μια τέταρτη δόση», τόνισε και συμπλήρωσε: «Αυτή θα είναι η ζωή μας στο εξής, θα βιώνουμε διαδοχικά κύματα του κορονοϊού».

Σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει τον Αύγουστο στους «Times of Israel», είχε δηλώσει ότι, οι πολίτες θα πρέπει να είναι έτοιμοι για να εμβολιαστούν εκ νέου κατά του κορονοϊού προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις νέες μεταλλάξεις.

«Φαίνεται ότι, αν λάβουμε διδάγματα από το τέταρτο κύμα, πρέπει να εξετάσουμε το ενδεχόμενο εμφάνισης νέων κυμάτων με τις νέες μεταλλάξεις, όπως είναι η νέα μετάλλαξη Μu από τη Νότια Αμερική», τόνισε.

«Σκεπτόμενοι αυτό και τη μείωση των εμβολίων και των αντισωμάτων, φαίνεται ότι κάθε λίγους μήνες – θα μπορούσαμε μία φορά το χρόνο ή κάθε πέντε ή έξι μήνες – να εμβολιαζόμαστε κατά του κορονοϊού», πρόσθεσε.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με το timesofisrael.com στο Ισραήλ ήδη 2,5 εκατομμύρια πολίτες έχουν λάβει και 3η δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό.

Ταϊλάνδη: Επέλαση του κορωνοϊού με 224 θανάτους σε 24 ώρες

Οι υγειονομικές αρχές της Ταϊλάνδης ανακοίνωσαν χθες Κυριακή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες διαγνώστηκαν 15.452 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των επιβεβαιωμένων μολύνσεων να φθάνει τις 1.280.534, καθώς το λεγόμενο τρίτο κύμα της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, το οποίο αποδίδεται κυρίως στην πιο μολυσματική παραλλαγή Δέλτα, συνεχίζει να πλήττει το βασίλειο.

Οι θάνατοι 224 ασθενών με την COVID-19 το ίδιο διάστημα αύξησαν τον απολογισμό των θυμάτων στους 12.855 νεκρούς ως αυτό το στάδιο.

Σε μονάδες εντατικής θεραπείας ταϊλανδικών νοσοκομείων νοσηλεύονταν χθες 4.682 ασθενείς, οι 1.008 διασωληνωμένοι.

ΗΠΑ: Λήγουν σήμερα τα επιδόματα ανεργίας εν μέσω έξαρσης του στελέχους Δέλτα

Να μειώσουν τα τρόφιμα, να χρησιμοποιήσουν χρήματα από τις αποταμιεύσεις τους ή να εγκαταλείψουν οριστικά την αγορά εργασίας; Δύσκολες αποφάσεις αναμένουν τα εκατομμύρια Αμερικανούς οι οποίοι από σήμερα δεν δικαιούνται να λαμβάνουν πλέον επίδομα ανεργίας.

«Δεν ξέρω καθόλου πώς θα επιβιώσουμε μόνο με τον μισθό της κόρης μου», δηλώνει ανήσυχη η Ντέμπορα Λι, μια άνεργη νοσηλεύτρια που ζει στην Αριζόνα με την κόρη της και τις τρεις εγγονές της.

Σήμερα λήγει στις ΗΠΑ ένα μέτρο που ίσχυε από την άνοιξη του 2020 και το οποίο επέτρεπε σε μεγαλύτερο αριθμό ανέργων, για παράδειγμα εργαζομένων με μη εξαρτημένη σχέση, να λαμβάνουν πιο αυξημένο επίδομα ανεργίας και κυρίως για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Στα τέλη Μαρτίου 2020 η πανδημία covid-19 κατέστρεψε 20 εκατομμύρια θέσεις εργασίας μέσα σε μερικές εβδομάδες. Το Κογκρέσο και η κυβέρνηση του τότε προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υιοθέτησαν μέτρα την ισχύ των οποίων ο Τζο Μπάιντεν παρέτεινε λίγο αφού εξελέγη πρόεδρος. Τώρα αυτά εκπνέουν ενώ πολλοί Αμερικανοί δεν έχουν εργαστεί εδώ και ενάμιση χρόνο.

Η παροχή των επιδομάτων αυτών επέτρεψε στις ΗΠΑ να αποφύγουν μια ακόμη πιο βαθιά οικονομική και κοινωνική κρίση. Όμως τους τελευταίους μήνες οι επικριτές τους καταγγέλλουν ότι αποθαρρύνει τους ανέργους να αναζητήσουν εργασία σε μια περίοδο που οι εργοδότες δεν βρίσκουν αρκετούς υπαλλήλους, κυρίως για τις πιο χαμηλόμισθες θέσεις. Εξάλλου κάποιοι άνεργοι απλώς δεν μπορούν να επιστρέψουν στην αγορά εργασίας και το επίδομα ανεργίας αποτελούσε το μοναδικό τους έσοδο.

Οι οικονομολόγοι δεν αναμένουν ότι με τη διακοπή των επιδομάτων ανεργίας θα παρατηρηθεί άμεσα μείωση του ποσοστού ανεργίας, όμως σίγουρα οι άνεργοι θα βρεθούν υπό πίεση.

Ο Άντριου Στέτνερ του think tank The Century Foundation εκτιμά σε 7,5 εκατομμύρια τους ανθρώπους που θα χάσουν το επίδομά τους.

Τα επιδόματα είχαν ήδη μειωθεί ή εξαλειφθεί στις μισές πολιτείες των ΗΠΑ προτού φτάσει η καταληκτική ημερομηνία της 6ης Σεπτεμβρίου.

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε από Αμερικανούς και Καναδούς και η οποία δημοσιεύθηκε τον Αύγουστο έδειξε ότι στις πολιτείες αυτές υπήρξε ασθενική άνοδος των προσλήψεων και των εσόδων. Αντίθετα οι καταναλωτικές δαπάνες μειώθηκαν κατά 20%.

Τον Αύγουστο προστέθηκαν στην αμερικανική οικονομία μόλις 235.000 θέσεις εργασίας, πολύ λιγότερες από αυτές που αναμενόταν, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ. Την ίδια ώρα εξακολουθούν να λείπουν 5,3 εκατομμύρια θέσεις εργασίας που υπήρχαν πριν το ξέσπασμα της πανδημίας.

Τα κανονικά επιδόματα ανεργίας, που στις ΗΠΑ έχουν διάρκεια 3 με 6 μήνες κατά μέσο όρο, θα εξακολουθήσουν να καταβάλλονται. Όμως οι άνεργοι θα πάψουν να λαμβάνουν το επιπλέον ποσό των 300 δολαρίων την εβδομάδα.

Η απώλεια αυτού του επιπλέον ποσού θα μειώσει κατά 4,2 δισεκατομμύρια δολάρια εβδομαδιαίως τα έσοδα των νοικοκυριών τον Σεπτέμβριο, αναφέρει ο Γκρέγκορι Ντάκο, οικονομολόγος του Oxford Economics.

Αυτό δεν θα πλήξει «την αμερικανική οικονομία», εξηγεί, αλλά «οι οικογένειες με χαμηλό εισόδημα και οι μειονότητες είναι πιθανότερο να επηρεαστούν».

ΜΕΛΕΤΗ: Τα επίμονα προβλήματα όσφρησης και ο κορονοϊός

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα 17.856 νέα κρούσματα και 790 θανάτους

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν 17.856 νέα κρούσματα, εκ των οποίων 1.463 στην Μόσχα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμός των κρουσμάτων από την έναρξη της πανδημία στα 7.030.455.

Ο αρμόδιος κυβερνητικό φορέας για την αντιμετώπιση της πανδημίας ανακοίνωσε σήμερα ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν 790 θάνατοι λόγω κορονοϊού , εκ των οποίων 46 στην Μόσχα, ενώ συνολικά από την έναρξη της πανδημίας έχουν καταγραφεί 187.990 θάνατοι.

Βρετανία: Ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό για την επόμενη διετία λόγω Covid

Σύμφωνα με την Συνομοσπονδία Βρετανικής Βιομηχανίας (CBI), που εκπροσωπεί 190.000 επιχειρήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο,  η χώρα θα είναι αντιμετώπιση με σοβαρές ελλείψεις εργατικού δυναμικού για τα επόμενα δύο χρόνια.

Η CBI απέδωσε το πρόβλημα στην «τέλεια καταιγίδα» του συνδυασμού του Brexit με την πανδημία της COVID-19.

Οι ελλείψεις αφορούν μεταξύ άλλων οδηγούς φορτηγών, εργαζόμενους στην εστίαση και στις οικοδομές.

Μάλιστα, ο γενικός διευθυντής της συνομοσπονδίας των εργοδοτών Τόνι Ντάνκερ σημείωσε ότι η φιλοδοξία της βρετανικής κυβέρνησης να μετατρέψει τη χώρα σε μια οικονομία υψηλότερης ειδίκευσης και παραγωγικότητας είναι μεν σωστή, αλλά ότι θα πρέπει βραχυπρόθεσμα να υπάρξει χαλάρωση των νέων μεταναστευτικών κανόνων ώστε να στελεχωθούν θέσεις εργασίας για ανειδίκευτο και χαμηλής ειδίκευσης προσωπικό.

«Το να υπονοεί κανείς ότι αυτή η φιλοδοξία μπορεί να επιτευχθεί μέσα σε μια νύχτα είναι απλά λάθος», σχολίασε ο κ. Ντάνκερ.

Όπως επισημαίνεται, εκατοντάδες χιλιάδες ξένοι εργαζόμενοι στη Βρετανία έφυγαν την περίοδο της πανδημίας προς τις πατρίδες τους για να προλάβουν τα εμπόδια στις διεθνείς μετακινήσεις και πολλοί εξ αυτών δεν έχουν επιστρέψει. Άλλοι έφυγαν από τη χώρα λόγω των αυξημένων και αυστηρότερων απαιτήσεων του μεταναστευτικού συστήματος. Μεταξύ αυτών και πολλοί Ευρωπαίοι μετά από το Brexit.

Οι ελλείψεις προσωπικού δημιουργούν πρόβλημα σε επιχειρήσεις που προσπαθούν να ορθοποδήσουν ξανά μετά από την πανδημία, δημιουργεί πιέσεις στους μισθούς και στις τιμές και απειλεί την ευάλωτη ανάκαμψη της βρετανικής οικονομίας, επισημαίνουν αναλυτές.

Παρά την πολύ αυξημένη ζήτηση από το καταναλωτικό κοινό μετά από τα lockdown, έχουν υπάρξει αναφορές για επιχειρήσεις, όπως εστιατόρια, που έχουν μειώσει το ωράριο λειτουργίας καθώς δυσκολεύονται να καλύψουν κενές θέσεις εργασίας. Ξενοδοχεία επίσης μειώνουν το αριθμό των διαθέσιμων δωματίων καθώς δεν βρίσκουν να προσλάβουν προσωπικό καθαρισμού.

Οι σημαντικές ελλείψεις οδηγών μεταφορών και φορτηγών έχει διπλασιάσει σε ορισμένες περιπτώσεις το χρόνο παράδοσης παραγγελθέντων προϊόντων, όπως έπιπλα, ενώ συχνά πλέον αναφέρονται άδεια ράφια σε σουπερμάρκετ, επίσης λόγω καθυστερήσεων στις παραδόσεις.

Αλυσίδες σουπερμάρκετ προσφέρουν μπόνους 1.000 λιρών σε νέους οδηγούς φορτηγών, ενώ η Amazon στη Βρετανία προσφέρει το ίδιο πόσο σε κουπόνια για νέους εργάτες για τις αποθήκες της.

Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ σύμφωνα με τη Συνομοσπονδία Προσλήψεων και Απασχόλησης (REC) υπήρχαν 1,66 εκατομμύρια διαφημιζόμενες θέσεις εργασίας στα τέλη Αυγούστου, οι περισσότερες εδώ και χρόνια.

Σύμφωνα με τη REC, τα δέκα επαγγέλματα με τις σημαντικότερες ελλείψεις έμψυχου δυναμικού αυτή τη στιγμή στη Βρετανία είναι κατά σειρά: οδηγοί βαρέων οχημάτων (πάνω από 100.000 κενές θέσεις), νοσηλευτές (79.123), προγραμματιστές και σχεδιαστές λογισμικού (68.929), άτομα για φροντίδα ηλικιωμένων (49.751), δάσκαλοι δημοτικού και παιδικών σταθμών (30.574), σεφ (29.996), πωλητές λιανικής (26.183), προσωπικό καθαρισμού και οικιακοί βοηθοί (24.148), εργαζόμενοι στην παραγωγή και τοποθέτηση μεταλλικών κατασκευών (19.748) και τέλος ξυλουργοί (6.364).

Πηγή: ΑΠΕ, ΣΚΑΙ,Ethnos.gr

Δείτε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα