Ελλάδα

Πράσινοι: Να μην κλείσει το τζαμί στον Πειραιά

Διαβάστε τη σχετική ανακοίνωση των Πράσινων.

Parallaxi
πράσινοι-να-μην-κλείσει-το-τζαμί-στον-π-621209
Parallaxi

πρασινοι τζαμι πειραια

Να μην κλείσει το τζαμί στον Πειραιά ζητούν οι Πράσινοι με επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσαν.

“Οι μουσουλμάνοι στην Τρούμπα του Πειραιά μένουν ξαφνικά χωρίς τον δικό τους χώρο λατρείας, τη στιγμή που δεν υπάρχει ούτε επίσημο τζαμί, ούτε νεκροταφείο και η έκδοση άδειας έχει δυσβάσταχτο κόστος και πολύ μεγάλη καθυστέρηση”, αναφέρουν μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή τους οι Πράσινοι. 

Ακολουθεί η ανακοίνωση των Πρασίνων για το ζήτημα:

Η κυβέρνηση έκλεισε το Αλ Αντάλους, το πρώτο τζαμί του Πειραιά, για τυπικούς λόγους και με τη διοχετευόμενη αστήρικτη δικαιολογία ότι ενόχλησε κάποιους περίοικους. Το τζαμί, που λειτουργεί από το 1989, χωρίς να δημιουργήσει κανένα πρόβλημα στη γειτονιά εδώ και 32 χρόνια, αντίθετα πρωτοστάτησε ενάντια στο μίσος, την τρομοκρατία και τις ακρότητες, είναι ένας από τους πιο σημαντικούς χώρους λατρείας της μουσουλμανικής κοινότητας.

Οι μουσουλμάνοι στην Τρούμπα του Πειραιά μένουν ξαφνικά χωρίς τον δικό τους χώρο λατρείας, τη στιγμή που δεν υπάρχει ούτε επίσημο τζαμί, ούτε νεκροταφείο και η έκδοση άδειας έχει δυσβάσταχτο κόστος και πολύ μεγάλη καθυστέρηση. Προκειμένου να ασκήσουν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα μπορεί να οδηγηθούν σε νέους αυτοσχέδιους χώρους χωρίς επαρκή μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό. Είναι φυσικό κι επόμενο η μουσουλμανική κοινότητα να αισθάνεται δυσαρέσκεια και καταπίεση και να θεωρεί ότι υπάρχει πολιτική ατζέντα μισαλλοδοξίας, ρατσισμού και απαξίωσης πίσω από το κλείσιμο.

Αν, όπως λέει ο Γ.Γ. Θρησκευμάτων, «η πολιτική της Ελλάδας δεν είναι “κλειστά τζαμιά” αλλά “νόμιμα τζαμιά”», θα πρέπει στο πνεύμα του σεβασμού των θρησκειών και ειρηνικής συνύπαρξης να αποσύρει την απόφαση κλεισίματος και να έρθει σε συνεννόηση με τη Μουσουλμανική Ένωση Ελλάδος, ώστε να βρεθεί η καλύτερη λύση για τη συνέχιση της λειτουργίας του τζαμιού. Αλλιώς το μήνυμα που στέλνει διεθνώς το υπουργείο είναι ότι οι μουσουλμάνοι στην Ελλάδα είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας και ανεπιθύμητοι. 

Με αφορμή αυτό το γεγονός, πρέπει να τονίσουμε ότι παρόμοια θέματα δεν μπορούν να εντάσσονται σε μια ελληνο-τουρκική αντζέντα αλλά σε μια ξεκάθαρη νομοθετική δέσμευση και σε επίπεδο σεβασμού της ανεξιθρησκείας, απομόνωσης των φανατικών όπου και αν βρίσκονται και συνεχούς διαλόγου για την επίλυση όποιων προβλημάτων προκύπτουν.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα