Μητσοτάκης: Δε συζητάμε στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών με Τουρκία
Τα πρώτα μηνύματα πάντως προμηνύουν μια εξαιρετικά δύσκολη αποστολή για την οποία η Αθήνα κρατά μικρό καλάθι.
Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας – Τουρκίας, με τον 61ο γύρο να λαμβάνει χώρα στην Κωνσταντινούπολη στις 25 Ιανουαρίου. Τα πρώτα μηνύματα πάντως προμηνύουν μια εξαιρετικά δύσκολη αποστολή για την οποία η Αθήνα κρατά μικρό καλάθι. Εντωμεταξύ οι προθέσεις της Άγκυρας να θέσει επί τάπητος σειρά ζητημάτων που αποτελούν «κόκκινη» γραμμή, για την χώρα μας, είναι γνωστά. Στο θέμα αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργός ο οποίος τόνισε πως σε περίπτωση που η Τουρκία συνεχίσει τις προκλήσεις θα έχει συνέπειες με οικονομικό κόστος.
Η Ελλάδα σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να συζητήσει στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία στην Κωνσταντινούπολη θέμα αποστρατικοποίησης νησιών ή γκρίζων ζωνών, ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός
Γεγονός είναι πως οι δύο χώρες ξεκινούν από διαφορετικές αφετηρίες κάτι που δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας καθώς ακόμα και χθες ο Σουλτάνος έδειξε το πόσο προσχηματική είναι η καλή του διάθεση για καζάν καζάν την ώρα που άφηνε σπόντες για την Ελλάδα.
Ο Νίκος Δένδιας μια ημέρα μετά την ψήφιση επί της αρχής στην αρμόδια Επιτροπή της επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο στα 12 ναυτικά μίλια μετέβη στην Ρώμη όπου συναντήθηκε με τον Ιταλό ομόλογό του προκειμένου συζητήσει τόσο διμερή θέματα με επίκεντρο φυσική την ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών όσο και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο αφήνοντας με διπλωματικό τρόπο αιχμές για την στάση της Ιταλίας στο θέμα των κυρώσεων προς την Τουρκία.
Η Ελλάδα όμως τρέχει και το εξοπλιστικό της πρόγραμμα με κορωνίδα την απόκτηση των μαχητικών Ραφάλ και ενός ακόμα τύπου φωτογραφίζοντας τα F-35 μέσα στα επόμενα 4 χρόνια.
Την ίδια ώρα ξεκίνησε στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Σούδας στην Κρήτη συνεκπαίδευση Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων της Ελλάδας, των Η.Π.Α. και της Κύπρο
Δείτε επίσης: