Ελλάδα

Μητσοτάκης – Πομπέο: Πιο στενές από ποτέ οι σχέσεις Ελλάδας και ΗΠΑ

Οι πρώτες δηλώσεις από την Κρήτη.

Parallaxi
μητσοτάκης-πομπέο-πιο-στενές-από-ποτ-663707
Parallaxi

Σε δηλώσεις προχωρούν αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, από τα Χανιά.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας πραγματοποίησαν το πρωί κοινή επίσκεψη στη βάση της Σούδας, στην Κρήτη.

Ενημερώθηκαν για τη λειτουργία της και στη συνέχεια επιβιβάστηκαν στην ελληνική Φρεγάτα ΜΕΚΟ «Σαλαμίς» και στα αμερικανικά ταχύπλοα σκάφη CCM (Combat Craft Medium) που βρίσκονται στη ναυτική βάση στο Μαράθι, ενώ ακολούθησε διευρυμένη συνάντηση στην 115 Πτέρυγας Μάχης.

«Η Ελλάδα επιστέφει δυναμικά στα Βαλκάνια μετά από μία σχεδόν δεκαετία», είπε ο κ. Μητσοτάκης κατά τις κοινές του δηλώσεις με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών.

«Η Ελλάδα παίζει ηγετικό ρόλο στα Βαλκάνια στα οποία η χώρα επιστρέφει δυναμικά μετά από 10 χρόνια απουσίας», δήλωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι ότι οι σχέσεις των δύο χωρών δεν υπήρξαν ποτέ τόσο στενές.

«Οι σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ δεν υπήρξαν ποτέ τόσο στενές και παραγωγικές όσο σήμερα», τόνισε και πρόσθεσε ότι η βάση της Σούδας «αναδεικνύεται ως το πλέον στρατηγικό σημείο της ευρύτερης περιοχής».

«Στην Κρήτη δεν χτυπάει μόνο η καρδιά της Ελλάδας αλλά και η καρδιά της ανατολικής Μεσογείου» υπογράμμισε, σημειώνοντας ότι η Σούδα θα γίνει βάση μόνιμου ελλιμενισμού του πολεμικού πλοίου USS Hershel «Woody» Williams.

«Η Σούδα αναδεικνύεται έτσι ως το πιο στρατηγικό σημείο της ευρύτερης περιοχής. Εδώ συναντώνται τα συμφέροντα των δύο χωρών μας μαζί μας όμως με εκείνα της ασφάλειας και της ειρήνης» πρόσθεσε.

«Η Τουρκία προκαλεί με ακραίες ενέργειες και ρητορική. Ερχεται σε αντίδραση με τις αξίες του δυτικού κόσμου. Παρουσίασα τις ελληνικές θέσεις που είναι ευθυγραμμισμένες θέσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ», συνέχισε.

«Λέμε όχι στις μονομερείς ενέργειες».

«Η ελληνική απάντηση σε όλες τις προκλήσεις δεν είναι άλλη από την υπεράσπιση των εθνικών μας δικαίων», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Πομπέο: Ιστορικές συνεργασίες μεταξύ των κυβερνήσεων Τραμπ – Μητσοτάκη

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε τον Έλληνα πρωθυπουργό για την φιλοξενία του επιβεβαιώνοντας ότι οι σχέσεις των δύο χωρών «βρίσκονται στο απόγειό τους».

Ο κ. Πομπέο ανακοίνωσε τον μόνιμο ελλιμενισμό του πολεμικού πλοίου USS Hershel «Woody» Williams:

«Εχουμε μία πολύ στρατιωτική σχέση, βλέπουμε την Ελλάδα ως πυλώνα σταθερότητας. Εχουμε πολλούς στενούς δεσμούς. Το Williams θα έρθει για μόνιμο ελλιμενισμό στη Σούδα. Είναι κυριολεκτικά η τέλεια επιλογή, λόγω της στρατηγικής θέσης της βάσης, αλλά και συβολική κίνηση της αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών»

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών κάλεσε μάλιστα τις εμπλεκόμενες πλευρές στο Ναγκόρνο – Καραμπάχ να συμβάλλουν για μία ειρηνική λύση.

Πηγή: CNN

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα