Μητσοτάκης στη Bild: «Δεν κάνουμε επαναπροωθήσεις»
«Προστατευτικό εμπόδιο» χαρακτηρίζει ο πρωθυπουργός τον φράχτη στον Έβρο, σε συνέντευξή του
«Προστατευτικό εμπόδιο» χαρακτηρίζει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τον φράχτη στον Έβρο, σε συνέντευξή του στην Bild. Τόνισε, μεταξύ άλλων, πως θα πιέσει την ΕΕ για στήριξη και αρνήθηκε τις καταγγελίες περί επαναπροωθήσεων.
Ειδικότερα, όταν ο δημοσιογράφος του γερμανικού μέσου τον ρώτησε «αν αντιγράφει λίγο τον Ντόναλντ Τραμπ», ο Κυριάκος Μητσοτάκης αρχικά είπε χιουμοριστικά πως «δεν έχω πυκνά ξανθά μαλλιά, επομένως, πιστεύω ότι η σύγκριση δεν είναι πολύ εύστοχη».
Στη συνέχεια, δήλωσε: «Αυτό, όμως, που κάναμε από την αρχή, όταν ανέλαβα τη διακυβέρνηση, ήταν να επιβάλουμε μια αυστηρή αλλά νομίζω δίκαιη μεταναστευτική πολιτική (…). Δεν θα το αποκαλούσα τείχος, ένα προστατευτικό εμπόδιο, ένας φράχτης».
«Είναι ένα μέρος, όχι η μόνη λύση στο μεταναστευτικό πρόβλημα, αλλά σίγουρα είναι μια συνιστώσα που μειώνει σημαντικά την παράνομη μετανάστευση», τόνισε.
Ο Γερμανός δημοσιογράφος, τότε, ρώτησε εάν λόγω αυτού του «τείχους» φτάνουν λιγότεροι μετανάστες στη Γερμανία, με τον πρωθυπουργό να απαντάει πως «χάρη στο τείχος και στη συνολική μεταναστευτική μας πολιτική λιγότεροι παράτυποι μετανάστες έρχονται στην Ελλάδα, δηλαδή στην Ευρώπη. Αν κοιτάξετε τους απόλυτους αριθμούς, υπάρχουν αποδείξεις γι’ αυτό που λέω. Το 2015, το 75% παράνομων εισόδων μεταναστών στην Ευρώπη έγιναν μέσω της Ελλάδας. Τώρα είναι λιγότερο από 10%».
Αναφορικά με την πρόσφατη απόρριψη της χρηματοδότησης του φράχτη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε ότι πιστεύει πως υπάρχει μία «γενική σύγχυση σε ευρωπαϊκό επίπεδο ως προς το τι ακριβώς μπορεί να χρηματοδοτηθεί με ευρωπαϊκά κονδύλια».
«Για παράδειγμα, αυτή τη στιγμή, μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε τεχνολογικά εργαλεία που πλαισιώνουν το τείχος, δεν μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε το ίδιο το τείχος. Ανεξάρτητα από το τι θα κάνει ή δεν θα κάνει η Ευρώπη, έχω πει δημοσίως ότι θα χτίσουμε τον δικό μας φράχτη, ακόμη και αν πρέπει να χρηματοδοτηθεί από τον Έλληνα φορολογούμενο», πρόσθεσε.
Όπως υπογράμμισε, «δεν είναι δίκαιο» και «είμαστε ένα κράτος που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή. Δεχόμαστε σημαντικές μεταναστευτικές πιέσεις. Προσδοκούμε βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση».
«Σε τελική ανάλυση, χρειαζόμαστε περισσότερα χρήματα για τη μετανάστευση και χρειαζόμαστε περισσότερα χρήματα για τη στήριξη των κρατών πρώτης γραμμής. Επομένως, είναι πολύ άδικο, από τη μία πλευρά, να ζητάμε από την Ελλάδα να αναλάβει το δύσκολο έργο της προστασίας των εξωτερικών συνόρων και στη συνέχεια να κατηγορούμε την Ελλάδα όταν κάνει τη δουλειά για λογαριασμό άλλων», συμπλήρωσε.
«Θα πιέσω την ΕΕ για τη μέγιστη δυνατή υποστήριξη»
Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, επισήμανε πως «ένα εμπόδιο, ένας φράχτης, ένα τείχος δεν πρόκειται να λύσει το πρόβλημα από μόνο του. Χρειαζόμαστε μια ολοκληρωμένη μεταναστευτική πολιτική η οποία θα περιλαμβάνει το πώς διαχειριζόμαστε τις δευτερογενείς ροές, έναν δίκαιο επιμερισμό των βαρών όσον αφορά εκείνους που έχουμε δεχτεί ως πρόσφυγες, τι κάνουμε με τις επιστροφές. Αυτό είναι απολύτως κρίσιμο».
Αναφερόμενος στους ενδοιασμούς της Γερμανίας και της Γαλλίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρεί ότι «ο Μακρόν έχει πειστεί», αλλά «εν τέλει έχω την υποχρέωση έναντι των πολιτών να προστατεύσω την επικράτειά μας και να διασφαλίσω ότι δεν θα υπάρξει ποτέ επιστροφή σε μία κατάσταση όπου ο καθένας θα μπορούσε να εισέλθει χωρίς ίχνος σεβασμού στους κανόνες της χώρας μου».
«Θα πιέσω την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη μέγιστη δυνατή υποστήριξη. Εάν αυτό δεν είναι δυνατό, θα κατασκευάσουμε τον φράχτη με εθνικούς πόρους. Είναι ακριβό, αλλά είναι απολύτως εφικτό για μια χώρα όπως η Ελλάδα», είπε έπειτα.
«Δεν κάνουμε επαναπροωθήσεις»
Για τις καταγγελίες περί επαναπροωθήσεων από τις ελληνικές Αρχές, ο πρωθυπουργός το αρνήθηκε:
«Δεν κάνουμε επαναπροωθήσεις. Ωστόσο, αποτρέπουμε παράνομες εισόδους στη θάλασσα. Είμαι πολύ σαφής ως προς αυτό και πιστεύουμε ακράδαντα ότι αυτό εμπίπτει στο πλαίσιο των κανονισμών της ΕΕ. Ταυτόχρονα όμως, έχουμε σώσει χιλιάδες ανθρώπους στη θάλασσα που κινδύνευαν να πνιγούν».
Σχετικά με τις καταγγελίες προσφύγων ότι η ελληνική ακτοφυλακή τους έχει πάρει χρήματα και αντικείμενα, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι δεν έχει τεκμηριωθεί κανένα τέτοιο περιστατικό.