Διεθνή

ΜΚΟ εκτιμά ότι οι νεκροί στις διαδηλώσεις του Ιράν φτάνουν τους 522

Οι ιρανικές αρχές δεν διαψεύδουν, ούτε επιβεβαιώνουν τις εκθέσεις της HRANA.

Parallaxi
μκο-εκτιμά-ότι-οι-νεκροί-στις-διαδηλώσ-960845
Parallaxi

Τουλάχιστον 522 άνθρωποι σκοτώθηκαν τους τέσσερις μήνες αντικυβερνητικών κινητοποιήσεων στο Ιράν, αναφέρει έκθεση μη κυβερνητικής οργάνωσης με έδρα τις ΗΠΑ.

Στους νεκρούς συγκαταλέγονται 70 ανήλικοι και 68 αστυνομικοί ή μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, διευκρίνισε η HRANA (Human Rights Activists News Agency, «Πρακτορείο Ειδήσεων Ακτιβιστών των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», την ίδρυσαν ιρανοί εξόριστοι το 2009), δίνοντας στη δημοσιότητα νέα έκθεση χθες Κυριακή.

Σχεδόν 20.000 άνθρωποι συνελήφθησαν και 110 εξ αυτών αντιμετωπίζουν κατηγορίες οι οποίες επισύρουν τη θανατική ποινή δυνάμει του ισλαμικού νόμου, πρόσθεσε η ΜΚΟ. Ήδη, τέσσερις διαδηλωτές εκτελέστηκαν.

Μαζικές κινητοποιήσεις έγιναν σε πάνω από 160 πόλεις της χώρας από τα μέσα Σεπτεμβρίου, με τη συμμετοχή χιλιάδων ανθρώπων που εναντιώνονται στο θεοκρατικό καθεστώς.

Οι ιρανικές αρχές δεν έχουν δημοσιοποιήσει μέχρι σήμερα αναλυτικό απολογισμό των διαδηλώσεων, τις οποίες χαρακτηρίζουν ταραχές υποκινούμενες από εχθρούς της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Δεν διαψεύδουν, ούτε επιβεβαιώνουν τις εκθέσεις της HRANA.

Έναυσμα των μαζικών κινητοποιήσεων ήταν ο θάνατος νεαρής Ιρανής κουρδικής καταγωγής. Η Μαχσά Αμινί, 22 ετών, πέθανε τη 16η Σεπτεμβρίου, τρεις ημέρες μετά τη σύλληψή της στην Τεχεράνη από την αστυνομία ηθών, που της πρόσαψε ότι δεν κάλυπτε πλήρως τα μαλλιά της και άρα παραβίαζε την εξαιρετικά αυστηρή νομοθεσία στην Ισλαμική Δημοκρατία για τον ενδυματολογικό κώδικα των γυναικών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή εικόνας: Στιγμιότυπο Glomex

#TAGS
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα