Μνημόνιο συγκρότησης νέου ακαδημαϊκού δικτύου με 51 πανεπιστήμια υπέγραψε το Α.Π.Θ
Μια νέα συνεργασία με πανεπιστήμια της Μαύρης Θάλασσας και της Ανατολικής Μεσογείου.
Στην υπογραφή μνημονίου για την συγκρότηση ενός νέου ακαδημαϊκού δικτύου, στο οποίο συμμετέχουν 51 πανεπιστήμια της ευρύτερης περιοχής της Μαύρης Θάλασσας και της Ανατολικής Μεσογείου, προχώρησαν τα μέλη του, μετά από εργασίες που πραγματοποιήθηκαν στο ιδρυτικό του συνέδριο που φιλοξένησε για πρώτη φορά το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Πρόκειται για το Δίκτυο «Black Sea and Eastern Mediterranean Academic Network (BSEMAN)», το ιδρυτικό συνέδριο του οποίου ολοκληρώθηκε με την υπογραφή μνημονίου, με τη φυσική παρουσία 27 εκπροσώπων των πανεπιστημίων που συμμετέχουν. Κατά τις πρωινές εργασίες του ιδρυτικού συνεδρίου συζητήθηκε το περιεχόμενο του μνημονίου – που θα αποτελέσει το καταστατικό λειτουργίας του Δικτύου – και ορίστηκε η 12μελής συντονιστική επιτροπή (ένα μέλος από κάθε χώρα που συμμετέχει στο Δίκτυο), η οποία θα αναλάβει την προετοιμασία της επόμενης γενικής συνέλευσης στο Ροστόφ της Ρωσίας, την άνοιξη του 2019, καθώς και το συντονισμό για το πρόγραμμα δράσης του. Επιπλέον, ορίστηκε ως έδρα της γραμματείας του Δικτύου η Θεσσαλονίκη, απόφαση που θα ανανεώνεται στις ετήσιες συνεδριάσεις των γενικών συνελεύσεων του Δικτύου.
«Ο λόγος δημιουργίας του Δικτύου είναι ότι τα συμμετέχοντα πανεπιστήμια συνομολογούν την ευθύνη τους και επιθυμούν να συμβάλλουν στην ενίσχυση της συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή, στο σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, στις ανταλλαγές καθηγητών και φοιτητών μεταξύ τους και στην συνεργασία στην έρευνα. Είναι μία φιλόδοξη προσπάθεια που ξεκινά επίσημα σήμερα και ελπίζουμε ότι στο μέλλον θα διευρυνθεί η συμμετοχή των πανεπιστημίων» δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, αναπληρωτής καθηγητής, Γρηγόρης Ζαρωτιάδης.
Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι το δίκτυο δεν έχει συγκεκριμένο προσανατολισμό (οικονομικό – πολιτικό), αλλά επιδιώκει να ενισχύσει ευρύτερες συνεργασίες σε συγκεκριμένα επιστημονικά πεδία, που θα ανακύπτουν ανάμεσα στα πανεπιστήμια. Διευκρίνισε, επίσης, ότι η δράση του δικτύου αφορά, πέρα από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας – στην οποία υπάρχει ήδη το δίκτυο Δικτύου Πανεπιστημίων των Χωρών της Μαύρης Θάλασσας (Black Sea Universities Network –BSUN) – και αυτή της Ανατολικής Μεσογείου.
Οι εργασίες του συνεδρίου θα συνεχιστούν στο ΑΠΘ και το απόγευμα, και θα ολοκληρωθούν το βράδυ με επίσημο γεύμα.
Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ