Moderna: Κατέθεσε αίτηση για πλήρη έγκριση του εμβολίου στις ΗΠΑ
Οι τελευταίες εξελίξεις της πανδημίας παγκοσμίως.
Την πλήρη έγκριση του εμβολίου της κατά του κορονοϊού στις ΗΠΑ διεκδικεί η εταιρεία Moderna, που βάζει υποψηφιότητα να γίνει η δεύτερη εταιρεία που θα λάβει ανάλογη άδεια από τις αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές.
Η εταιρεία βιοτεχνολογίας ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι έχει ολοκληρώσει την κυλιόμενη διαδικασία υποβολής αίτησης για την πλήρη έγκριση του εμβολίου της από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ.
Σημειώνεται ότι επί του παρόντος το εμβόλιο mRNA δύο δόσεων της Moderna έχει λάβει από τον FDA άδεια επείγουσας χρήσης σε άτομα 18 ετών και άνω, που σημαίνει ότι η άδεια δόθηκε και διαρκεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας και μπορεί να ανακληθεί ανά πάσα στιγμή.
Πριν από μερικές ημέρες, ο FDA έδωσε την πλήρη έγκρισή του στο εμβόλιο των Pfizer/BioNTech, που έχει αναπτυχθεί επίσης με την τεχνολογία mRNA.
Συμφωνία Ελβετίας – Pfizer για την παράδοση 14 εκατ. εμβολίων το 2022 και 2023
Η Ελβετία ανακοίνωσε σήμερα ότι σύναψε μια νέα σύμβαση με τη φαρμακοβιομηχανία Pfizer, που αφορά την παράδοση 7 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου της για την Covid-19 σε ετήσια βάση, για το 2022 και το 2023.
Η σύμβαση περιλαμβάνει και το δικαίωμα προαίρεσης της Ελβετίας να προμηθευτεί άλλα 7 εκατομμύρια δόσεις κάθε χρόνο, πέραν των ήδη συμφωνηθέντων, ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή υπηρεσία δημόσιας υγείας (OFSP). Η συμφωνία θα τεθεί σε εφαρμογή “υπό τον όρο ότι τα προσαρμοσμένα (στις παραλλαγές) εμβόλια των Pfizer/BioNTech θα εγκριθούν από τη Swissmedic”, διευκρίνισε.
Το εμβόλιο της Pfizer ήταν το πρώτο που έλαβε έγκριση στην Ελβετία, στα μέσα Δεκεμβρίου 2020. Στη συνέχεια εγκρίθηκε και το εμβόλιο της Moderna ενώ ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η εξέταση του φακέλου για το εμβόλιο της AstraZeneca. Η Ελβετία έχει πάντως συνάψει συμβάσεις για αγορά εμβολίων με τη Moderna (13,5 εκατομμύρια δόσεις το 2021, 7 εκατ. το 2022), την Pfizer/BioNTech (περίπου 6 εκατομμύρια δόσεις φέτος, 7 εκατ. το 2022 και 7 εκατ. το 2023), την AstraZeneca (περίπου 5,4 εκατ. δόσεις, από τα οποία τα 4 θα διατεθούν στο διεθνές πρόγραμμα COVAX), την Curevac (5 εκατ. δόσεις) και τη Novavax (6 εκατ.).
Όπως και πολλές άλλες χώρες, η Ελβετία είναι αντιμέτωπη με ένα τέταρτο κύμα της πανδημίας. Η κατάσταση στα νοσοκομεία παραμένει προς το παρόν υπό έλεγχο, διαβεβαίωσε ο υπουργός Υγείας Αλέν Μπερσέτ.
Μόνο το 56% του πληθυσμού έχει κάνει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου στην Ελβετία, ενώ στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης το ποσοστό αυτό φτάνει το 63%.
Ισπανία: Υποχρεωτική η μάσκα στα σχολεία στη νέα σχολική χρονιά
Με μάσκα, υποχρεωτικά από την ηλικία των 6 ετών και απόσταση τουλάχιστον 1,20 μέτρου μεταξύ των θρανίων, θα ξανανοίξουν τα σχολεία στην Ισπανία, όπου η υπουργός Παιδείας έκανε έκκληση σήμερα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς να μην χαλαρώσουν τα μέτρα για την πανδημία.
«Έπειτα από μια δύσκολη χρονιά» κατά τη διάρκεια της οποίας δεν έκλεισαν τα σχολεία, η υπουργός Παιδείας Πιλάρ Αλεγκρία προειδοποίησε ότι η υγειονομική κρίση δεν έχει τελειώσει και ότι απαιτείται «μέγιστη σύνεση» με την επανέναρξη της σχολικής χρονιάς.
Η υπουργός εξήγησε ότι η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική για όλους τους μαθητές ηλικίας άνω των 6 ετών –ένα μέτρο που ισχύει ήδη εδώ και έναν χρόνο– ενώ θα συστήνεται σε όλους να πλένουν τακτικά τα χέρια τους και να αερίζουν τις αίθουσες. Η «μικρή» αλλαγή που προβλέπεται, σε σχέση με την περσινή χρονιά, είναι ότι η απόσταση μεταξύ των θρανίων μπορεί να μειωθεί από το 1,50 μέτρο στο 1,20. Αυτό όμως θα το αποφασίσει η κάθε περιφέρεια ξεχωριστά.
Μέχρι σήμερα, το 61% των εφήβων ηλικίας 12-17 ετών έχει κάνει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου στην Ισπανία. Το 16% είναι πλήρως εμβολιασμένο.
Κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας τα σχολεία είχαν κλείσει σε όλη την Ισπανία.
Είσοδος μόνο για εμβολιασμένους σε κυπριακό Πανεπιστήμιο
Δεν θα δέχεται την φυσική παρουσία μη εμβολιασμένων φοιτητών το δεύτερο μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της Κύπρου, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Την απόφαση έλαβε η σύγκλητος του πανεπιστημίου χθες, προλαβαίνοντας τις όποιες αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου σχετικά με το ζήτημα της επιστροφής των φοιτητών στα πανεπιστήμια για την νέα ακαδημαϊκή χρονιά.
Οι κυβερνητικές αποφάσεις αναμένονται την 1η Σεπτεμβρίου
Σύμφωνα με την απόφαση της συγκλήτου του ΤΕΠΑΚ, στους χώρους του πανεπιστήμιου θα μπορούν να εισέρχονται μόνο φοιτητές που έχουν εμβολιαστεί ή έχουν νοσήσει με τον Covid-19, ενώ για τους μη εμβολιασθέντες η απόφαση προβλέπει μόνο διαδικτυακή συμμετοχή στα μαθήματα. Η ανακοίνωσε του πανεπιστημίου προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων, με τις φοιτητικές παρατάξεις να εκδίδουν ανακοινώσεις εκφράζοντας τις διαφωνίες τους. Μάλιστα το πρωί αριθμός φοιτητών συγκεντρώθηκε έξω από το Υπουργείο Υγείας ζητώντας ανάκληση της απόφασης.
Αρνητικά τεστ προκρίνει η κυβέρνηση
Να σημειωθεί ότι το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο χώρας, καθώς και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, αναμένουν τις αποφάσεις της κυβέρνησης για να τοποθετηθούν επί του ζητήματος. Οι κυβερνητικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν την 1η Σεπτεμβρίου, όταν θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως για την κυβέρνηση δεν τίθεται θέμα αποκλεισμού των μη-εμβολιασμένων φοιτητών από τους χώρους των πανεπιστημίων. Αυτό που θα συζητηθεί είναι το κατά πόσον οι ανεμβολίαστοι φοιτητές θα υποχρεούνται να προσκομίζουν αρνητικό PCR τεστ κάθε 72 ώρες ή αν θα επιτραπεί η φυσική παρουσία και με αρνητικό Rapidtest.
Πηγή: ΑΠΕ / DW