Μολυσμένοι με τη μετάλλαξη Δέλτα καθυστερούν να εμφανίσουν συμπτώματα αλλά μεταδίδουν τον ιό
Παράλληλα, ο κ. Βασιλακόπουλος υπογράμμισε ότι την τελευταία εβδομάδα φτάσαμε να έχουμε 6 νεκρούς στους 18 με 39.
Οι άνθρωποι άρχισαν να έχουν συμπτώματα 5,8 ημέρες μετά την αρχική μόλυνση και 1,8 ημέρες, αφότου βρέθηκαν για πρώτη φορά θετικοί σε ιικό RNA – Μειωμένο το ιικό φορτίο σε όσους είχαν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου – 65% λιγότερες οι πιθανότητες των εμβολιασμένων από τους ανεμβολίαστους να μεταδώσουν τον ιό σε κάποιον άλλο.
Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, άτομα που έχουν μολυνθεί με τη μετάλλαξη Δέλτα καθυστερούν να εμφανίσουν συμπτώματα COVID-19, ενώ είναι ικανά να μεταδίδουν τον ιό SARS-CoV-2.
Οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Σταυρούλα Πάσχου (Επίκουρη Καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας), Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Καθηγήτρια Θεραπευτικής-Προληπτικής Ιατρικής) και Θάνος Δημόπουλος (Καθηγητής Θεραπευτικής-Αιματολογίας-Ογκολογίας και Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα δεδομένα αυτά.
Συγκεκριμένα, αναλύθηκαν λεπτομερώς στοιχεία από 101 άτομα στην Κίνα που μολύνθηκαν με τη μετάλλαξη Δέλτα μεταξύ Μαΐου και Ιουνίου 2021, καθώς και δεδομένα από στενές επαφές των ατόμων αυτών. Διαπιστώθηκε ότι, κατά μέσο όρο, οι άνθρωποι άρχισαν να έχουν συμπτώματα 5,8 ημέρες μετά την αρχική μόλυνση και 1,8 ημέρες, αφότου βρέθηκαν για πρώτη φορά θετικοί σε ιικό RNA.
Αυτό σημαίνει ότι τα άτομα αυτά ήταν ικανά για σχεδόν δύο ημέρες να μολύνουν άλλους, πριν έχουν οποιοδήποτε σύμπτωμα της νόσου. Ο χρόνος αυτός είναι μεγαλύτερος συγκριτικά με παλαιότερες μορφές του ιού. Πράγματι, σε αυτή την περίπτωση χρειάζονται κατά μέσο όρο 6,3 ημέρες για να αναπτυχθούν συμπτώματα και 5,5 ημέρες για να έχουν θετικό RNA, αφήνοντας ένα στενότερο παράθυρο 0,8 ημερών για μόλυνση χωρίς παρουσία συμπτωμάτων.
Επίσης, στην τελευταία μελέτη διαπιστώθηκε ότι όσοι μολύνθηκαν με τη μετάλλαξη Δέλτα είχαν υψηλότερο ιικό φορτίο στο σώμα τους. Ως αποτέλεσμα, το 74% των μολύνσεων έλαβε χώρα κατά την προσυμπτωματική φάση. Οι ερευνητές υπολόγισαν ακόμη τον βασικό αριθμό αναπαραγωγής ή R0, που είναι ο μέσος αριθμός των ανθρώπων στους οποίους κάθε μολυσμένο άτομο θα μεταδώσει τον ιό σε ευαίσθητο πληθυσμό. Εκτίμησαν ότι η μετάλλαξη Δέλτα έχει R0 6,4, πολύ υψηλότερο από το R0 2 ως 4 που υπολογίστηκε για την αρχική μορφή του SARS-CoV-2. Όλα τα παραπάνω εξηγούν πώς η μετάλλαξη αυτή κατάφερε να γίνει σύντομα το κυρίαρχο στέλεχος παγκοσμίως.
Ένας μικρός αριθμός συμμετεχόντων στη μελέτη εκδήλωσε τη λοίμωξη με τη μετάλλαξη Δέλτα, ενώ είχε λάβει και τις δύο δόσεις εμβολίου. Όμως, στα άτομα αυτά το ιικό φορτίο ήταν μειωμένο, ειδικά στην κορύφωση της λοίμωξης. Τα εμβολιασμένα άτομα είχαν επίσης 65% λιγότερες πιθανότητες από τα μη εμβολιασμένα άτομα να μεταδώσουν τον ιό σε κάποιον άλλο.
Αυτή η παρατήρηση είναι καθησυχαστική ότι τα εμβόλια παραμένουν αποτελεσματικά και αποτελούν σημαντικότατη απάντησή μας στην πανδημία.
Βασιλακόπουλος: Έξι νεκροί σε μια εβδομάδα ηλικίας 18 έως 39 ετών – Τι λέει για τη χρήση της μάσκας
Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλούν τα τελευταία επιδημιολογικά στοιχεία, ενώ ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος αναφέρθηκε και στους θανάτους της τελευταίας εβδομάδας στις ηλικίες 18 έως 39 ετών.
Έχουμε σταθεροποιηθεί σε ένα πολύ υψηλό επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα ενώ χθες είχαμε 30 νεκρούς και 300 διασωληνωμένους, ανέφερε, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατική Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Πρόσθεσε ότι την τελευταία εβδομάδα φτάσαμε να έχουμε 6 νεκρούς στους 18 με 39, 13 διασωληνωμένους σε αυτή την ηλικιακή ομάδα καθώς κι ένα παιδί διασωληνωμένο. «Λοιπόν κάτι πρέπει να κάνουμε» υπογράμμισε ο κ. Βασιλακόπουλος.
Ο καθηγητής στη συνέχεια πρόσθεσε: «Το πρώτο που πρέπει να κάνουμε, δεν υπάρχει αμφιβολία, είναι οι εμβολιασμοί. Μέχρις ότου οι εμβολιασμοί να αποδώσουν πρέπει να προστατευθούμε. Σε διάφορα παραθεριστικά μέρη, ας είμαστε ειλικρινείς, η χρήση της μάσκας είναι κάτω από 10%… Πρακτικώς ποτέ δεν υπήρξε η σύσταση πετάξτε τελείως τη μάσκα, υπήρξε η σύσταση βγάλτε τη μάσκα σε εξωτερικούς χώρους εκεί που είσαστε μόνοι σας, εκεί που δεν υπάρχει συνωστισμός. Αυτό δυστυχώς δεν τηρείται κι αυτό το οποίο τηρείται είναι ότι έχουμε βγάλει τη μάσκα σχεδόν παντού μερικές φορές δυστυχώς και σε εσωτερικούς χώρους»
«Υγειονομικά το να είμαι μόνος μου και να φοράω μάσκα δεν έχει κανένα νόημα, το μόνο νόημα είναι ότι αν γίνει υποχρεωτική η μάσκα τότε μεγαλύτερο ποσοστό των συμπολιτών μας θα θυμούνται να τη φοράνε» συμπλήρωσε ο κ. Βασιλακόπουλος.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ ΜΠΕ/ ΕΡΤ