Διεθνή

Η Μοντ για τον καπιταλισμό τον καιρό της πανδημίας

Πώς ο γαλλικός καπιταλισμός ένιωσε τα δόλια χτυπήματά του.

Parallaxi
η-μοντ-για-τον-καπιταλισμό-τον-καιρό-τη-714052
Parallaxi

lemonde

Για τον καπιταλισμό σε καιρό πανδημίας μιλά η Μοντ σε άρθρο της με τίτλο ‘’La crise liée au Covid-19 a deshinibé les patrons’’.

Παρακάτω όσα γράφει η Μοντ στο εν λόγω δημοσίευμα.

Μετάφραση αποσπάσματος: Στέφανος Γραβάνης

H κρίση  του Covid-19  συνέβαλε στη συστολή των μεγαλοεπιχειρηματιών: Ο γαλλικός καπιταλισμός ένιωσε τα δόλια χτυπήματα του.

Scor Covea, Uniball, Suez-Veolia, Lagardère …οι γαλλικοί όμιλοι γίνονται το θέατρο σκληρών  αντιπαραθέσεων εν μέσω   δικαστικών διενέξεων. Το κράτος δείχνει αδύναμο να ηρεμήσει τις αντιμαχόμενες πλευρές.

Φαίνεται ότι o Covid-19 είχε απρόσμενα αποτελέσματα στην έντονη παραγωγική δραστηριότητα  των μεγαλοεπιχειρηματιών. Αυτό δείχνουν άλλωστε τα χτυπήματα που δέχτηκαν οι μεγάλες επιχειρήσεις (Cac40) και οι εταίροι τους. Παράδειγμα αποτελούν η διαχειρίστρια εταιρία των εμπορικών κέντρων  Unibail και η βιομηχανία ζάχαρης Tereos. Οι εταιρίες Suez και Veolia, ορκισμένοι εχθροί του νερού, ανταλλάσσουν  προσβλητικές κατηγορίες  ενώ οι δικαστικοί επιμελητές πηγαινοέρχονται μεταξύ των δυο εταιριών. Η έναρξη της δίκης του Προέδρου-Διευθύνοντος συμβούλου της  Covea (MAAF, MMA, GMF) έπειτα από μήνυση της αντασφαλιστικής  εταιρίας  Scor, υπολογίζεται για τις  αρχές Ιουλίου.  Ο γαλλικός καπιταλισμός και το μακρινό ξαδερφάκι του, η ανταποδοτικότητα, ‘’είναι κάτι το κτηνώδες’’, εάν θέλαμε να παραφράσουμε τη ρήση του  Raoul Volfoni στην ταινία ‘’Les Tontons flingueurs’’ (διάσημη γκαγκστερική κωμωδία/ ελληνικός τίτλος ‘’Ο Γορίλας εκδικείται’’, 1963)

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα