«Μοντέλο Κοζάνης» – Ποιες περιοχές βρίσκονται στα πρόθυρα lockdown

Οι τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας στη χώρα.

Parallaxi
μοντέλο-κοζάνης-ποιες-περιοχές-βρ-671505
Parallaxi

Τέσσερις άνθρωποι κατέληξαν από κορονοϊό τις τελευταίες ώρες στη χώρα μας, μεγαλώνοντας την μακάβρια λίστα των θανάτων από τον φονικό ιό.

Πρόκειται για μια 52χρονη γυναίκα που νοσηλευόταν διασωληνωμένη στο νοσοκομείο «Σωτηρία». Παράλληλα, μία 82χρονη, που νοσηλευόταν στη ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας και είχε υποκείμενα νοσήματα, εξέπνευσε.

Επίσης, τη ζωή του από τον φονικό ιό έχασε και ένας 88χρονος, ο οποίος νοσηλευόταν διασωληνωμένος με υποκείμενα νοσήματα στο «Θριάσιο» νοσοκομείο και μία 80χρονη με υποκείμενα νοσήματα στο νοσοκομείο «Γεννηματάς».

Με τους τέσσερις νεκρούς ο αριθμός των θυμάτων από κορωνοϊό στην Ελλάδα φτάνει πλέον στους 486.

21 περιοχές στο «πορτοκαλί»

Ανανεώθηκε ο Χάρτης Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας από τη νόσο Covid-19 μετά την ένταξη της Περιφερειακής Ενότητας της Κοζάνης στο επίπεδο συναγερμού 4. Ο Χάρτης περιλαμβάνει τέσσερα επίπεδα προληπτικών μέτρων και κανόνων για κάθε Περιφερειακή Ενότητα της χώρας (Επίπεδο 1 – Ετοιμότητας, Επίπεδο 2 – Επιτήρησης, Επίπεδο 3 – Αυξημένης Επιτήρησης και Επίπεδο 4 – Αυξημένου Κινδύνου) και εντάσσει τις 74 Περιφερειακές Ενότητες της Ελλάδας σε επίπεδα υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας με αντίστοιχες δέσμες μέτρων που ισχύουν για όλους.

Σημειώνεται, ότι η Κοζάνη αποτελεί τη μοναδική μέχρι στιγμής Περιφερειακή Ενότητα που βρίσκεται στο ανώτατο επίπεδο του Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και προβλέπονται, μεταξύ άλλων, μέτρα όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους εργασίας και σε όλους τους εξωτερικούς χώρους, η αναστολή όλων των συναθροίσεων σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους, καθώς και η απαγόρευση μετακίνησης εκτός της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης.

Από τις 74 περιφερειακές ενότητες της χώρας, οι 27 ανήκουν στο επίπεδο 1, (σε ετοιμότητα), οι 25 βρίσκονται στο επίπεδο 2, (σε κατάσταση επιτήρησης), 21 στο επίπεδο 3, (σε κατάσταση αυξημένης επιτήρησης), και μία στο επίπεδο 4 (αυξημένου κινδύνου). Μέχρι στιγμής, με βάση τον Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας, οι Περιφερειακές Ενότητες έχουν κατανεμηθεί ως εξής:

Επίπεδο 1: Άνδρος, Αρκαδία, Άρτα, Δράμα, Έβρος, Ευρυτανία, Ηλεία, Θάσος, Θεσπρωτία, Ιθάκη, Ικαρία, Καβάλα, Κάλυμνος, Κάρπαθος-Κάσος, Κεφαλληνία, Λασίθι, Λευκάδα, Λήμνος, Μεσσηνία, Μήλος, Ρέθυμνο, Σέρρες, Σποράδες, Σύρος, Τήνος, Φωκίδα, Χανιά.

Επίπεδο 2: Αιτωλοακαρνανία, Αργολίδα, Βοιωτία, Γρεβενά, Εύβοια, Ημαθία, Θεσσαλονίκη, Κέρκυρα, Κιλκίς, Κορινθία, Κως, Λακωνία, Λάρισα, Μαγνησία, Νάξος, Ξάνθη, Πάρος, Πιερία, Πρέβεζα, Ροδόπη, Ρόδος, Φθιώτιδα, Φλώρινα, Χαλκιδική, Χίος.

Επίπεδο 3: Ανατολική Αττική, Αχαΐα, Βόρειος Τομέας Αθηνών, Δυτική Αττική, Δυτικός Τομέας Αθηνών, Ζάκυνθος, Ηράκλειο, Θήρα, Ιωάννινα, Καρδίτσα, Καστοριά, Κέα-Κύθνος, Κεντρικός Τομέας Αθηνών, Λέσβος, Μύκονος, Νήσοι Αττικής, Νότιος Τομέας Αθηνών, Πειραιάς, Πέλλα, Σάμος, Τρίκαλα.

Επίπεδο 4: Κοζάνη.

ΒΙΝΤΕΟ: Άδεια πόλη η Κοζάνη – Μάσκες παντού και κλειστά μαγαζιά

Θεσσαλονίκη: Εκρηκτική αύξηση 290% στη συγκέντρωση του SARS-Cov-2 στα λύματα της πόλης

Δραματική αύξηση της τάξης του 290% καταγράφεται στη συγκέντρωση του γονιδιώματος του SARS-Cov-2 στα λύματα του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, με βάση τις τελευταίες αναλύσεις, που πραγματοποίησε η διεπιστημονική ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και της ΕΥΑΘ, η οποία παρακολουθεί την εξέλιξη του ιικού φορτίου του κορονοϊού με δειγματοληψίες στα υγρά αστικά απόβλητα στην είσοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης. Μία σταδιακά επιδεινούμενη εικόνα των κρουσμάτων στην πόλη είχε αρχίσει να διαφαίνεται από τις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας, αν και η συγκέντρωση του ιού καταγραφόταν τότε λίγο πάνω από το όριο ανίχνευσης.

Ερωτηθείς αν η απότομη αύξηση των καταγεγραμμένων κρουσμάτων, που ανακοινώθηκαν αυτή την εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη, προκύπτει ως επιδημιολογική εικόνα της πόλης και στην έρευνα του ΑΠΘ, η οποία σε σχεδόν πραγματικό χρόνο λαμβάνει υπόψη όλους τους φορείς του ιού -νοσούντες και ασυμπτωματικούς- ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος της ερευνητικής ομάδας, καθ. Νίκος Παπαϊωάννου δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Οι τιμές ανίχνευσης, με την εφαρμογή της πρωτοποριακής και συνάμα ευαίσθητης μεθόδου της διεπιστημονικής ομάδας του ΑΠΘ και της ΕΥΑΘ, κατέδειξαν τη χαρακτηριστική αύξηση της παρουσίας του ιού στα λύματα περίπου τρεις φορές, μέσα σε δύο ημέρες ή μία αύξηση της τάξης του 290%».

Όπως εξήγησε ο κ. Παπαϊωάννου, «η αύξηση αυτή συμφωνεί ποιοτικά και ποσοτικά με την επιδημιολογική εικόνα αυτών των ημερών», όμως, «επειδή η επιδημιολογική εικόνα είναι δυναμική και όχι στατική στο χρόνο, επισημαίνεται η μεγάλη προσοχή που πρέπει να επιδειχθεί από όλους, με κύριο μέλημα την εφαρμογή των κανόνων προφύλαξης με έμφαση την αποφυγή του συγχρωτισμού, ιδιαίτερα τις αμέσως επόμενες μέρες, έτσι ώστε να μην εκτιναχθεί η διασπορά του ιού».

Η μεθοδολογία αποτίμησης του κορονοϊού στα αστικά απόβλητα, που ανέπτυξε η ομάδα του ΑΠΘ, εξορθολογίζει τις μετρήσεις συγκέντρωσης του γονιδιώματος του ιού με βάση 24 περιβαλλοντικούς παράγοντες, που δύνανται να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων. Στην έρευνα συμμετέχουν καθηγητές των Τμημάτων Ιατρικής, Χημείας, Φαρμακευτικής, Κτηνιατρικής, Βιολογίας, Πολιτικών Μηχανικών, Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης του ΑΠΘ. Απαντήσεις για την αύξηση των κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη αναζητούνται από τους επιδημιολόγους -με βάση και τις ιχνηλατήσεις των επιβεβαιωμένων φορέων του ιού- σε φαινόμενα υψηλού συγχρωτισμού, αλλαγών στην πληθυσμιακή σύνθεση της πόλης, γειτνίασης με όμορους νομούς με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, αλλά και στην αύξηση των συναθροίσεων σε κλειστούς χώρους, ως αποτέλεσμα της αλλαγής των καιρικών συνθηκών.

Νέο κυβερνητικό πακέτο μέτρων στήριξης για τις περιοχές «Αυξημένου Κινδύνου»

Πακέτο μέτρων οικονομικής στήριξης για τις περιοχές της χώρας που εντάσσονται στο επίπεδο 4 «Αυξημένου Κινδύνου» στον χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας από την πανδημία (π.χ. Κοζάνη), τα οποία είναι επιπλέον των όσων ισχύουν πανελλαδικά, ανακοίνωσαν τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας. Μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται η αποζημίωση ειδικού σκοπού, η αναστολή πληρωμής φορολογικών υποχρεώσεων και δανείων, η μείωση των ενοικίων, αλλά και η μη επιστροφή μέρους της «επιστρεπτέας προκαταβολής 4», η οποία θα δοθεί τον Δεκέμβριο.

Αναλυτικά, το πακέτο των μέτρων έχει ως εξής:

1.Για το χρονικό διάστημα κατά το οποίο ισχύει η κήρυξη της Περιφερειακής Ενότητας σε επίπεδο 4, οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων- εργοδοτών που εδρεύουν ή έχουν υποκατάστημα στην εν λόγω Περιφερειακή Ενότητα και πλήττονται σημαντικά σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, δύναται να τεθούν σε προσωρινή αναστολή σύμβασης εργασίας και είναι δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού, αναλογικά για το διάστημα που ορίζεται κατ’ ελάχιστο σε 14 ημέρες, υπολογιζόμενη επί ποσού 534 ευρώ. Για το ανωτέρω χρονικό διάστημα καλύπτονται αναλογικά και οι πλήρεις ασφαλιστικές εισφορές, υπολογιζόμενες επί του ονομαστικού μισθού από τον κρατικό προϋπολογισμό. Για τις επιχειρήσεις που κλείνουν με εντολή δημόσιας αρχής, αναστέλλεται υποχρεωτικά η σύμβαση εργασίας των εργαζομένων και για όσο διάστημα ισχύει η αναστολή, οι απολύσεις είναι άκυρες. Οι επιχειρήσεις, για ισόχρονο διάστημα μετά την άρση της αναστολής υποχρεούνται να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό εργαζομένων.

2.Για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων που απασχολούν έως 20 άτομα, που έχουν έδρα σε Περιφερειακή Ενότητα που εντάσσεται στο επίπεδο 4 και πλήττονται σημαντικά σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, συμπεριλαμβανομένων επιστημονικών κλάδων, δίνεται αποζημίωση ειδικού σκοπού, ύψους 534 ευρώ σε μηναία βάση. Σε περίπτωση που η διάρκεια παραμονής στο επίπεδο 4 της Περιφερειακής Ενότητας είναι 14 ημέρες ή λιγότερο, η αποζημίωση του μηνός ανέρχεται σε 300 ευρώ.

3.Για τις επιχειρήσεις που έχουν έδρα σε Περιφερειακή Ενότητα που εντάσσεται στο επίπεδο 4 για τουλάχιστον 14 ημέρες και πλήττονται σημαντικά σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, συμπεριλαμβανομένων επιστημονικών κλάδων, δίνεται δυνατότητα αναστολής της καταβολής του ΦΠΑ πληρωτέου τον εν λόγω μήνα, έως τις 30 Απριλίου 2021. Η εν λόγω οφειλή θα αποπληρωθεί σε 12 δόσεις με μηδενικό επιτόκιο ή 24 δόσεις με επιτόκιο 2,5% από τον Μάιο 2021 και έπειτα.

4.Οι επιχειρήσεις που έχουν έδρα σε Περιφερειακή Ενότητα που εντάσσεται στο επίπεδο 4 για τουλάχιστον 14 ημέρες και πλήττονται σημαντικά σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, συμπεριλαμβανομένων επιστημονικών κλάδων, δικαιούνται υποχρεωτική μείωση ενοικίου κατά 40% στα επαγγελματικά τους ακίνητα. Το ίδιο ισχύει και για την κύρια και φοιτητική κατοικία των εργαζομένων που τίθενται σε αναστολή. Για τους ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν ακίνητα στις επιχειρήσεις αυτές και τους ανωτέρω εργαζόμενους, συμψηφίζεται το 1/3 της ζημίας με τις φορολογικές υποχρεώσεις τους.

5.Στην «επιστρεπτέα προκαταβολή 4» που θα δοθεί τον Δεκέμβριο, για όλες τις επιχειρήσεις που έχουν έδρα σε Περιφερειακή Ενότητα που βρίσκεται από τον Αύγουστο και έπειτα για τουλάχιστον 14 ημέρες στο επίπεδο 4, δεν επιστρέφεται το 50% της εν λόγω «επιστρεπτέας προκαταβολής». Επιπλέον, για όλες τις επιχειρήσεις που έχουν έδρα σε Περιφερειακή Ενότητα που βρίσκεται από τον Αύγουστο και έπειτα για τουλάχιστον 14 ημέρες στο επίπεδο 3 ή σε καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων, δεν επιστρέφεται το 30% της εν λόγω «επιστρεπτέας προκαταβολής».

6.Συνεχίζεται η αναστολή πληρωμής δόσεων δανείων με βάση τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ σε συνεννόηση με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών. Σημειώνεται ότι, για τα επίπεδα 1, 2 και 3 ισχύει η δυνατότητα αναστολής συμβάσεων εργασίας για τις επιχειρήσεις που έχουν ΚΑΔ όπως έχει οριστεί στην σχετική ΚΥΑ για τον Οκτώβριο (εστίαση, τουρισμό, πολιτισμό, αθλητισμό, μεταφορές και λοιποί πληττόμενοι κλάδοι). Επιπλέον, ισχύει για όλες τις επιχειρήσεις ανά την επικράτεια που έχουν μείωση τζίρου, η δυνατότητα συμμετοχής στο Πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, εκτός από τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με εντολή δημόσιας αρχής και των οποίων οι εργαζόμενοι τίθενται σε προσωρινή αναστολή. Ακόμη, λαμβάνουν μηνιαίως αποζημίωση ειδικού σκοπού οι ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων που απασχολούν έως 20 άτομα, που η λειτουργία τους αναστέλλεται με κρατική εντολή βάσει ΚΑΔ ανά την επικράτεια.

Ποιες επιχειρήσεις γλυτώνουν το λουκέτο – Διευκρινήσεις για την Κοζάνη

Τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας ανακοίνωσαν νωρίτερα τα μέτρα ενίσχυσης που θα ληφθούν προκειμένου το τοπικό lockdown στην Κοζάνη να μην αφήσει σοβαρές οικονομικές «πληγές». Μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται η αποζημίωση ειδικού σκοπού, η αναστολή πληρωμής φορολογικών υποχρεώσεων και δανείων, η μείωση των ενοικίων, αλλά και η μη επιστροφή μέρους της «επιστρεπτέας προκαταβολής 4», η οποία θα δοθεί τον Δεκέμβριο.

Ακόμα, διευκρινίσεις για τους κανόνες τήρησης αποστάσεων και άλλα μέτρα προστασίας στη Κοζάνη, στο πλαίσιο των μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού εξέδωσε το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Στην απόφαση που υπογράφει ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Παναγιώτης Σταμπουλίδης , σημειώνεται σχετικά με όσα περιγράφονται στην υπ’ αριθμ. Αριθμ. Δ1α/Γ.Π.οικ. 65910-15.10.2020 κοινή υπουργική απόφαση Β ́4566 για υπηρεσίες που δεν αποτελούν αμιγώς εμπορικές δραστηριότητες:

1. Στο πεδίο εφαρμογής της απόφασης, δεν συμπεριλαμβάνεται η λειτουργία των κάτωθι επιχειρήσεων: α) πρατήρια καυσίμων, πώλησης καυσόξυλων κλπ, β) φαρμακεία, γ) οπτικών και καταστημάτων πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας, δ) συνεργεία οχημάτων και επισκευής ελαστικών, ε) καταστήματα υπηρεσιών ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ ́ οίκον (e-shop κτλ.), καθώς και των υπηρεσιών πληρωμής λογαριασμών, ανανέωσης υπολοίπου, επισκευής και αντικατάστασης κινητών συσκευών (ΚΑΔ 4742).

2. Καθ’ όλη τη διάρκεια ισχύος των μέτρων που προβλέπονται με την παραπάνω κοινή υπουργική απόφαση, απαγορεύεται η μετακίνηση επαγγελματιών πωλητών και παραγωγών των λαϊκών αγορών, εκατέρωθεν, από και προς την ΠΕ Κοζάνης προς άλλες περιφερειακές ενότητες της χώρας.

3. Οι επιχειρήσεις, η λειτουργία των οποίων έχει ανασταλεί σε εφαρμογή της ανωτέρω ΚΥΑ, δύνανται να διενεργούν εργασίες, συντήρησης, επισκευών κλπ.

Έτσι οδηγήθηκε η Κοζάνη στο lockdown

Πουρνάρας: Τα πραγματικά κρούσματα είναι 5 με 8 φορές περισσότερα

«Οι ασυμπτωματικοί εκτιμάται ότι είναι 5 έως 8 φορές περισσότεροι από τα διαγνωσμένα κρούσματα» είπε ο Σπύρος Πουρνάρας μιλώντας στην εκπομπή «Ωρα Ελλάδος» στο Open TV επιβεβαιώνοντας κι αυτός από την πλευρά του ότι τα κρούσματα που υπάρχουν ανάμεσά μας, πυροδοτούν νέες εστίες κορονοϊού. Ο καθηγητής Μικροβιολογίας ξεκαθάρισε για μία ακόμα φορά ότι «πριν την άνοιξη δεν υπάρχει περίπτωση να τελειώσουμε», ενώ για τα πολλά ημερήσια κρούσματα τόνισε ότι «το ότι δεν ανεβαίνουν εκθετικά, είναι παρήγορο. Η Ελλάδα το παλεύει και δεν έχουμε επιθετική αύξηση των κρουσμάτων».

Οσον αφορά στα γηροκομεία που βάλλονται περισσότερο από άλλες δομές τόνισε ότι χρειάζεται να ληφθούν «αυστηρότατα μέτρα για εργαζόμενους και επισκέπτες. Αγάπη, σύνεση και πειθαρχία στα γηροκομεία, καθώς ο ιός έρχεται κυρίως απ’ έξω. Είτε από εργαζόμενους είτε από επισκέπτες». Για τα κρούσματα ξεκαθάρισε ότι παρά τα μέτρα «αναπόφευκτα κάπου θα ξεφεύγει ο ιός» ενώ για τον χαμηλό μέσο όρο ηλικίας στα κρούσματα τόνισε πως είναι «περισσότεροι οι νέοι με ήπια συμπτώματα και είναι ασυμπτωματικοί οι περισσότεροι. Χρειάζεται αυστηρή τήρηση των κανόνων, δεν υπάρχει κάτι άλλο».

Επιβεβαιωμένο κρούσμα εκπαιδευτικού σε γυμνάσιο στο Ωραιόκαστρο

Θετικός στον κορονοϊό εντοπίστηκε καθηγητής σε γυμνάσιο του Δήμου Ωραιοκάστρου. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, κ. Σταύρο Μαρμαρίδη, η διοίκηση προχώρησε άμεσα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες.

Έτσι, μετά την πλήρη εκκένωση του σχολικού κτιρίου πραγματοποιήθηκε σχολαστική απολύμανση στους χώρους.

Έτσι θα διορθωθεί το φιάσκο με τις μάσκες στα σχολεία

Στην προκήρυξη νέου διαγωνισμού για την προμήθεια 2.600.000 μασκών, συνολικού προϋπολογισμού 3.307.200 ευρώ, προχωρά η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ). Σε ανακοίνωσή της, τονίζεται ότι οι μάσκες θα είναι με τις προδιαγραφές που δόθηκαν «από το υπουργείο Υγείας μέσω του υπουργείου Εσωτερικών». Όπως επισημαίνεται, «οι νέοι προμηθευτές αναλαμβάνουν την υποχρέωση να μεταποιήσουν αριθμό μασκών που είχαν αρχικά παραληφθεί με τις παλιές διαστάσεις, πάντα στην ίδια μοναδιαία τιμή».

«Με γρήγορες διαδικασίες και απόλυτη διαφάνεια, θα ανταποκριθούμε και πάλι στην ευθύνη που αναλάβαμε, χωρίς να επιβαρύνουμε τον Έλληνα φορολογούμενο με ούτε ένα επιπλέον ευρώ», αναφέρει, μεταξύ άλλων, σε δήλωσή του, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ / tanea.gr / kozanilife.gr / in.gr / ethnos.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα