Moody's: «Κόβει» στο 3% την πρόβλεψη για την ανάπτυξη της Ελλάδας
Για τον πληθωρισμό προβλέπει ότι θα διαμορφωθεί στο 5% σε μέσα επίπεδα το 2022.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να έχει αρκετά ισχυρό αντίκτυπο στην ελληνική οικονομία, περιορίζοντας σημαντικά την ανάπτυξη και αυξάνοντας τον πληθωρισμό, ενώ το δημοσιονομικό έλλειμμα θα μειωθεί λιγότερο από τις προβλέψεις, σημειώνει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s στην ετήσια έκθεσή του για την Ελλάδα.
Σημειώνεται ότι ο Moody’s απέφυγε να προχωρήσει σε νέα αξιολόγηση του αξιόχρεου της ελληνικής οικονομίας τον Μάρτιο, λόγω του πολέμου, αφήνοντάς το τρεις βαθμίδες χαμηλότερα από την επενδυτική βαθμίδα.
O πόλεμος ανέκοψε τη δυναμική της οικονομίας
Ο Moody’s αναφέρει ότι αν και η ελληνική οικονομία εισήλθε πολύ δυναμικά στο 2022, με τους δείκτες οικονομικού κλίματος να δείχνουν σταθερή ανάκαμψη, ο πόλεμος στην Ουκρανία άλλαξε το σκηνικό.
Ετσι, περιορίζει την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας φέτος στο 3% από 5,2% και αναθεωρεί ανοδικά την πρόβλεψη για τον πληθωρισμό στο 5% σε μέσα επίπεδα του έτους καθώς οι αυξήσεις των τιμών ήταν ήδη πολύ έντονες πριν από τον πόλεμο.
Κίνδυνοι για τη δημοσιονομική προσαρμογή
Για το δημοσιονομικό έλλειμμα προβλέπει ότι θα μειωθεί φέτος στο 5,8% του ΑΕΠ, επίπεδο που είναι ωστόσο πολύ υψηλότερο από τον αρχικό στόχο του προϋπολογισμού, λόγω της χαμηλότερης ανάπτυξης και της μεγαλύτερης από την προβλεπόμενη κρατικής στήριξης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τις αυξήσεις των τιμών και ιδιαίτερα της ενέργειας.
Εκτιμά ότι το δημόσιο χρέος θα περιοριστεί στο 191% του ΑΕΠ στο τέλος του 2022 και θα μειωθεί περαιτέρω στο 185% στο τέλος του 2023.
Τονίζει, ωστόσο, ότι η χαμηλότερη ανάπτυξη και τα κρατικά μέτρα στήριξης μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη δημοσιονομική προσαρμογή και τους στόχους για το έλλειμμα και το χρέος.
Τα θετικά στοιχεία της Ελλάδας
Στα θετικά στοιχεία για το ελληνικό αξιόχρεο αναφέρει το συγκριτικά υψηλό επίπεδο πλούτου και την ισχυρή στήριξη από τους πιστωτές της χώρας στην Ευρωζώνη καθώς και την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων από τον Ιούλιο του 2019 που αρχίζει να έχει ορατά αποτελέσματα στο αναπτυξιακό δυναμικό και στους θεσμούς διακυβέρνησης.
Όσον αφορά την αξιολόγηση του ελληνικού χρέους σημειώνει ότι θα υπάρξει πίεση για αναβάθμισή του, αν η περαιτέρω πρόοδος στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις αποφέρει απτά αποτελέσματα με τη μορφή ισχυρότερων επενδύσεων και αναπτυξιακού δυναμικού, ενώ θετική θα ήταν και η ταχύτερη από την προβλεπόμενη σήμερα μείωση του λόγου του δημόσιου χρέους και η περαιτέρω μείωση των κόκκινων δανείων του τραπεζικού τομέα.
Πηγή: Ημερήσια