Μόσχα: Ο Πούτιν δήλωσε συμμετοχή στη Σύνοδο G20

Αποδέχθηκε την πρόταση της Ινδονησίας για την σύνοδος κορυφής στις 15 με 16 Νοεμβρίου – Αμηχανία στη Δύση

Parallaxi
μόσχα-ο-πούτιν-δήλωσε-συμμετοχή-στη-σύ-899819
Parallaxi

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν αποδέχθηκε επισήμως την πρόταση της Ινδονησίας και θα συμμετάσχει στη Σύνοδο των G20 ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο σύμβουλος του Ρώσου προέδρου Γιούρι Ουσακόφ.

Η σύνοδος κορυφής θα πραγματοποιηθεί στο νησί Μπαλί της Ινδονησίας στις 15 με 16 Νοεμβρίου.

Ο πρόεδρος της Ινδονησίας, Τζόκο Ουιντόντο, ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή ότι κάλεσε τόσο τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι όσο και τον Ρώσο πρόεδρο στη σύνοδο κορυφής.

To ενδεχόμενο συμμετοχής του Πούτιν στη σύνοδο προκαλούσε ήδη αμηχανία στη Δύση καθώς οι ηγέτες της, μεταξύ αυτών και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, είχαν ζητήσει τον αποκλεισμό της Ρωσίας μετά την εισβολή στην Ουκρανία και τη συνέχιση του πολέμου.

Ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς δήλωσε τη Δευτέρα πως θα αποφασίσει πιο κοντά στην ημερομηνία διεξαγωγής της συνόδου, αν θα συμμετάσχει στη σύνοδο εφόσον συμμετάσχει σ’ αυτή και ο Πούτιν. Δήλωσε πάντως πως είναι σημαντικό να μην «τορπιλιστεί» η σύνοδος κορυφής της G20.

Από πλευράς της, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τάχθηκε υπέρ της συμμετοχής των Δυτικών στην επόμενη σύνοδο κορυφής παρά την πιθανή παρουσία σ’ αυτή του ρώσου προέδρου και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Πιστεύω πως είναι καλύτερα να του πούμε καταπρόσωπο (στον Βλαντίμιρ Πούτιν), αν έρθει, τι πιστεύουμε και να πάρει θέση», δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μιλώντας στο γερμανικό τηλεοπτικό σταθμό ZDF.

«Η G20 είναι υπερβολικά σημαντική για τις αναπτυσσόμενες χώρες, τις αναδυόμενες χώρες, για να αφήσουμε τον Πούτιν να την καταστρέψει», πρόσθεσε η πρόεδρος της Κομισιόν. «Ένα πράγμα είναι πολύ ξεκάθαρο, δεν θα είναι δουλειές όπως συνήθως, δηλαδή ομαλότητα» στη σχέση με τον Πούτιν, υπογράμμισε η φον ντερ Λάιεν.

«Οφείλουμε να συζητήσουμε μαζί (με τα κράτη μέλη της ΕΕ)» για το θέμα, διευκρίνισε πάντως η φον ντερ Λάιεν.

Η Ινδονησία, η οποία ασκεί την προεδρία της G20, δέχθηκε ισχυρές πιέσεις από τη Δύση, με πρώτες τις ΗΠΑ, για να αποκλείσει τη Μόσχα εξαιτίας της εισβολής της στην Ουκρανία. Όμως η Τζακάρτα αντιστάθηκε, υποστηρίζοντας πως η θέση της ως οικοδεσπότη την υποχρεώνει να παραμείνει «αμερόληπτη».

Πηγή: skai.gr – ΑΜΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα