Ελλάδα

Μουσείο Μπενάκη: Αντιδράσεις για το γούρι με τη Μαντώ Μαυρογένους

Αυτή την ώρα δεν υπάρχει στο eshop του Μουσείου.

Parallaxi
μουσείο-μπενάκη-αντιδράσεις-για-το-γο-738628
Parallaxi

Μεγάλες αντιδράσεις προκλήθηκαν από το γούρι του Μουσείου Μπενάκη το οποίο απεικονίζει την Μαντώ Μαυρογένους και στο οποίο αναγράφονται οι εξής λέξεις: «Yγεία, κ@…@, επανάσταση». 

Το συγκεκριμένο γούρι αποτελεί μία παραλλαγή της διάσημης αμερικανικής αφίσας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου «We can do it», με πρωταγωνίστρια ωστόσο όχι την εργάτρια αλλά τη Μαντώ Μαυρογένους.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα τηλέφωνα στο μουσείο δεν έχουν σταματήσει να χτυπούν από διαμαρτυρόμενους πολίτες που ζητούν να απομακρυνθεί το συγκεκριμένο έκθεμα. Μάλιστα, αναμένεται μέσα στην ημέρα το Μουσείο Μπενάκη να τοποθετηθεί επίσημα.

Mεγάλη εντύπωση, επίσης, έχει προκαλεί η τιμή του, καθώς και το γεγονός πως εξαντλήθηκε. Αυτή τη στιγμή αν κανείς να προσπαθήσει να επισκεφθεί το eshop, δεν θα τα καταφέρει. Άγνωστο, όμως, αν αυτό συμβαίνει λόγω εξάντλησης των αποθεμάτων ή επειδή το Μουσείο Μπενάκη αφαίρεσε το συγκεκριμένο έκθεμα από το eshop.

Μάλιστα, το τοπικό ηλεκτρονικό μέσο syrospress φιλοξενεί και ανάρτηση από τη μυκονιάτικη σελίδα Mykonos Let’s Do It στο facebook. Στην ανάρτησή του, ο χρήστης που έχει θιχτεί ιδιαίτερα από το γεγονός ότι η «Μυκονιάτισα Ηρωίδα της Ελληνικής Επανάστασης ενάντια στους Τούρκους, η οποία ξόδεψε όλη της την περιουσία για αυτόν τον αγώνα… χρησιμοποιείται με άκρως προσβλητικό τρόπο» καλεί τον δήμαρχο Μυκόνου να αντιδράσει «για την άμεση αποκατάσταση αυτής της σεξιστικής προσβολής!».

Τι λέει η δημιουργός του

Για το συγκεκριμένο γούρι έχει μιλήσει σε πρότερο χρόνο η δημιουργός του, Κατερίνα Σαββοπούλου, στο marieclaire.gr.

«Τι να πρωτοπεί κανείς για τη Μαντώ; Για τις σπουδές, την ουσιαστική μόρφωση, τον αγώνα της για την ελευθερία; Ο Υψηλάντης της είχε υποσχεθεί να την παντρευτεί και μάλιστα γραπτώς, αλλά αθέτησε το λόγο του αφού τα πολιτικά συμφέροντα δεν ενέκριναν αυτό τον αρραβώνα. Η Μαντώ δεν δίστασε να κάνει μήνυση στον Υψηλάντη για αθέτηση υπόσχεσης γάμου, αλλά έπρεπε να αποδείξει ότι δεν υπήρξε παρθενοφθορία, πράγμα δύσκολο και υποτιμητικό, οπότε παραιτήθηκε και δεν βρήκε ποτέ το δίκιο της. Πέθανε μόνη και ξεχασμένη στην Πάρο. Πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής της μέσα στην εξαθλίωση, καθώς είχε διαθέσει όλη τη μεγάλη περιουσία της στην Επανάσταση».

«Αυτή η ατρόμητη γυναίκα ήταν η μοναδική αξιωματούχος του ελληνικού στρατού: ο Καποδίστριας της έδωσε το βαθμό του αντιστράτηγου. Η Μαντώ Μαυρογένους είναι το πιο αυθεντικό σύμβολο της ελληνικής επανάστασης», λέει.

Το γούρι, το φυλαχτό που δημιούργησαν οι B612 είναι η εικόνα της Μαντώς Μαυρογένους προσαρμοσμένη στο διάσημο αμερικανικό πόστερ του 1943, που έφτιαξε 0 J.Howard Miller για την Westinghouse Electric για να ενισχύσει το ηθικό των εργατριών στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. «”Πατήσαμε” στο πόστερ ως διεθνή γλώσσα για να ενισχύσουμε τη σημειολογία του φυλαχτού», λένε χαρακτηριστικά οι ίδιες.

Πηγή: in.gr / newsit.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα