Μουντιάλ 2022: Απόψε ο μικρός τελικός

Πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για δύο σημαντικά πρόσωπα λίγο πριν τον μεγάλο τελικό.

Parallaxi
μουντιάλ-2022-απόψε-ο-μικρός-τελικός-945034
Parallaxi

Μια ανάσα από το νικητή του Μουντιάλ 2022, καθώς αύριο Κυριακή προγραμματίζεται ο μεγάλος τελικός.

Ωστόσο σήμερα αναμένεται να διεξαχθεί και ο μικρός τελικός για την κατάκτηση της 3ης θέσης.

Για τη θέση θα αγωνιστούν Κροατία και Μαρόκο.

Οι Κροάτες έφτασαν για μία ακόμα φορά στην πηγή και δεν ήπιαν νερό. Αξιόλογη ήταν και η παρουσία του Μαρόκου. Το Μαρόκο έσπασε μάλιστα κάθε ρεκόρ φτάνοντας μέχρι τα ημιτελικά για πρώτη φορά στην ιστορία του.

Σήμερα στις 17:00 (ώρα Ελλάδος) θα κάνει σέντρα το Κροατία – Μαρόκο με τηλεοπτική μετάδοση από τον ΑΝΤ1.

Τελικός Μουντιάλ 2022: Ντιντιέ Ντεσάν, ο νεροκουβαλητής που έγινε θρύλος για τη Γαλλία

Aκολουθεί το κείμενο του Στέλιου Θεοδώρου όπως αυτό δημοσιεύτηκε στο ieidiseis:

Ο Ντιντιέ Ντεσάν, ήδη νικητής του Μουντιάλ ως παίκτης και ως προπονητής, μπορεί να γράψει ένα ακόμη απίστευτο κεφάλαιο στην ποδοσφαιρική του ιστορία την Κυριακή, στο τελευταίο ίσως παιχνίδι του ως επικεφαλής της Γαλλίας.

Οι Μπλέ θα μπορούσαν να γίνουν η πρώτη ομάδα μετά τη Βραζιλία το 1962 που θα διατηρήσει το τρόπαιο, με τον Ντεσάν να στοχεύει να γίνει ο πρώτος προπονητής από το 1938 – και μόλις ο δεύτερος στην ιστορία – που θα οδηγήσει το έθνος του σε δύο επιτυχίες σε Παγκόσμιο Κύπελλο.

Το συμβόλαιο του 54χρονου λήγει στο τέλος του τουρνουά, και ό,τι κι αν συμβεί στον τελικό της Κυριακής απέναντι στην εμπνευσμένη από τον Λιονέλ Μέσι Αργεντινή, η θέση του Ντεσάν στη λαογραφία του γαλλικού ποδοσφαίρου είναι εξασφαλισμένη.

«Ποτέ δεν ήταν κάτι περισσότερο από ένας νεροκουβαλητής»

Ο Ντεσάν είχε μια λαμπρή καριέρα ως παίκτης, με θητεία στη Γαλλία, την Ιταλία, την Αγγλία και την Ισπανία και θεωρούνταν ένας από τους καλύτερους αμυντικούς μέσους του παιχνιδιού.

Αλλά δεν ήταν όλοι οπαδοί του.

«Ο Ντεσάν τα καταφέρνει επειδή δίνει το 100%, αλλά ποτέ δεν θα είναι κάτι περισσότερο από ένας νεροκουβαλητής. Παίκτες σαν κι αυτόν βρίσκεις σε κάθε γωνιά του δρόμου», δήλωσε ο πρώην συμπαίκτης του στη Γαλλία, Ερίκ Καντονά, σε συνέντευξή του τον Σεπτέμβριο του 1996.

Αναφερόμενος στις κατακτήσεις των τελικών του Champions League με τη Μαρσέιγ το 1993 και τη Γιουβέντους το 1996, ο Ντεσάν απάντησε: «Πόσους παίκτες μπορείτε να βρείτε στις γωνίες του δρόμου που έχουν κερδίσει δύο ευρωπαϊκά κύπελλα;»

Μέχρι να αποσυρθεί το 2001, είχε παίξει σε τέσσερις τελικούς Champions League (και ήταν αναπληρωματικός -χωρίς να αγωνιστεί- όταν η Βαλένθια έχασε το 2001), και είχε κατακτήσει πέντε εγχώρια πρωταθλήματα (δύο με τη Μαρσέιγ και τρία με τη Γιουβέντους), καθώς και το Coppa Italia με τη Γιουβέντους και το Κύπελλο Αγγλίας με την Τσέλσι.

Συμπλήρωσε 103 διεθνείς συμμετοχές, ενώ ήταν αρχηγός της Γαλλίας όταν κατέκτησε το πρώτο της Παγκόσμιο Κύπελλο το 1998 και δύο χρόνια αργότερα ακολούθησε η νίκη στο Euro 2000.

Ο συμπαίκτης του Ντεσάν, Μαρσέλ Ντεσαϊγί (Marcel Desailly), μιλώντας στο BBC για το ντοκιμαντέρ How To Win The World Cup, δήλωσε: «Ο Ντιντιέ ήταν ο αρχηγός όλων των ομάδων μου και μπορούσες να δεις ότι ήταν ένας φυσικός ηγέτης».

Εμμονή στην επιτυχία και άριστες δεξιότητες διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού

Η καριέρα του προπονητή ήταν η προφανής εξέλιξη και μετά από περιόδους στη Μονακό, τη Γιουβέντους και τη Μασσαλία, ο Ντεσάν έγινε προπονητής της Γαλλίας το 2012.

Μετά την ήττα στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2006, το 2010 ήταν μια καταστροφή για τη Γαλλία χωρίς νίκη. Τερμάτισε στην τελευταία θέση του ομίλου της, με τους παίκτες να αρνούνται να προπονηθούν μετά από έναν καβγά μεταξύ του προπονητή Ρεμόν Ντομενέκ και του επιθετικού Νικολάς Ανελκά.

Ο αμυντικός που κέρδισε το Παγκόσμιο Κύπελλο Λοράν Μπλαν ήταν ο επόμενος υπεύθυνος, αλλά παραιτήθηκε μετά την ήττα στον προημιτελικό από την Ισπανία στο Euro 2012 – το μοναδικό του τουρνουά.

«Υπήρχε μεγάλος σεβασμός όταν ανέλαβε ο Ντιντιέ και ξέραμε ότι, με την εμμονή που είχε να πετύχει, θα προσδιόριζε τη σωστή στρατηγική για την εθνική ομάδα», πρόσθεσε ο Μαρσέλ Ντεσαϊγί. Η Γαλλία, υπό τον Ντεσάν, έφτασε στα προημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2014, χάνοντας από τη μετέπειτα νικήτρια Γερμανία, και έφτασε στον τελικό του Euro του 2016 που φιλοξένησε, πριν την κερδίσει η Πορτογαλία με 1-0.

Ήταν ξεκάθαρο ότι η Γαλλία έχτιζε κάτι ξεχωριστό, με τη διαχείριση των ανθρώπων και τις τακτικές ικανότητες του Ντεσάν να ξεχωρίζουν.

Στον εναρκτήριο αγώνα τους στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2018, η Γαλλία πήρε μια νίκη με 2-1 επί της Αυστραλίας και ο Ντεσάν εθεάθη να λέει στους παίκτες του ότι οι αντίπαλοί τους έκαναν διπλάσια σπριντ και έτρεξαν διπλάσια απόσταση, με τον επιθετικό Κιλιάν Εμπαπέ να επισημαίνει την έλλειψη προσπάθειας.

Ο μέσος Πολ Πογκμπά αμφισβήτησε την τακτική, λέγοντας ότι δεν ήταν σίγουροι από πού να επιτεθούν και ο Ντεσάν απάντησε: «Δεν λέω εσείς, λέω εμείς και συμπεριλαμβάνω και τον εαυτό μου. Θα προστατεύσω τον καθένα από εσάς, έναν προς έναν, αλλά πρέπει να δράσετε».

«Ο Ντιντιέ βρίσκει τις σωστές λέξεις με το σωστό άτομο την κατάλληλη στιγμή – είναι μάστορας σε αυτό», δήλωσε ο πρώην εκπρόσωπος Τύπου Philippe Tournon.

«Ξέρει πότε να βγάλει το ραβδί και πότε το καρότο, αν πρέπει να μαλακώσει το χτύπημα ή να τους χτυπήσει στις αρθρώσεις».

Συναντήθηκε με την αντίπαλο της Κυριακής Αργεντινή στους 16 της Ρωσίας και κέρδισε 4-3 σε ένα θρίλερ, αλλά οι ικανότητες του Ντεσάν στη διαχείριση των ανθρώπων δοκιμάστηκαν και πάλι στη συνέχεια. Κάποιοι από τους παίκτες είχαν βγει έξω, επέστρεψαν τις πρώτες πρωινές ώρες, θορυβώδεις και ατίθασοι, ξυπνώντας όσους κοιμόντουσαν, όταν ο αμυντικός Αντίλ Ραμί ψέκασε εναντίον τους έναν πυροσβεστήρα, γεμίζοντας τον διάδρομο του ξενοδοχείου.

Ο Philippe Tournon δήλωσε: «Φυσικά οι ανιχνευτές καπνού χτύπησαν, ξυπνώντας όλο το ξενοδοχείο. Το δωμάτιό μου ήταν δίπλα στο δωμάτιο του Ντιντιέ και νόμιζα ότι ήταν έτοιμος να τους ξεσκίσει. Ο Ντιντιέ είχε μια κουβέντα και, με την έκτη αίσθηση της σχέσης του με τους παίκτες και την ενότητα της ομάδας, μου είπε ‘αν τους χτυπήσω μπορεί να χαλάσει κάτι που χτίζουμε εδώ και πέντε ή έξι εβδομάδες’».

Στη συνέχεια, η Γαλλία νίκησε την Ουρουγουάη και το Βέλγιο, προτού η νίκη με 4-2 επί της Κροατίας χαρίσει στον Ντεσάν μια επιτυχία στο Παγκόσμιο Κύπελλο τόσο ως παίκτης όσο και ως προπονητής. Στους πανηγυρισμούς, ο Πογκμπά, ενώ έδειχνε τον Ντεσάν, εθεάθη να φωνάζει στην κάμερα «αυτός είναι το αστέρι, αυτός είναι, το αστέρι είναι στο κεφάλι του».

«Μια ομάδα ισχυρότερη από τα άτομα»

Η Γαλλία μπήκε στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 αντιμετωπίζοντας αμφισβήτηση μετά την αποτυχία να κερδίσει τέσσερα παιχνίδια τον Ιούνιο και με τον κάτοχο της Χρυσής Μπάλας Καρίμ Μπενζεμά να τραυματίζεται.

Ο επιθετικός προστέθηκε στους τραυματίες μέσους Πογκμπά και Ν’Γκολό Καντέ, οι οποίοι ξεκίνησαν αμφότεροι στον τελικό του 2018, στο περιθώριο, ωστόσο η Γαλλία ήταν σε θέση να ανταπεξέλθει χωρίς την τριάδα.

Ο Εμπαπέ έχει πέντε γκολ, ο 36χρονος Ολιβέρ Ζιρού τέσσερα, ενώ ο Αντουάν Γκριεζμάν, που λειτουργεί σε πιο βαθύ ρόλο, έχει τρεις ασίστ και δημιούργησε τις περισσότερες ευκαιρίες στο τουρνουά.

Ο σχηματισμός 4-2-3-1 της Γαλλίας επέτρεψε στους Εμπαπέ και Ουσμάν Ντεμπελέ να επιτεθούν από τις πλατιές θέσεις, ενώ οι Αντριέν Ραμπίο και Ορελιέν Τσουαμενί παρείχαν την πλατφόρμα στη μεσαία γραμμή ελλείψει των Πογκμπά και Καντέ.

Η Γαλλία προκρίθηκε στους «16» και η μόνη δύσκολη στιγμή της ήταν στο δεύτερο ημίχρονο του προημιτελικού με την Αγγλία, πριν ο Ζιρού σκοράρει νικητήριο γκολ στις καθυστερήσεις.

«Ο Ντιντιέ δημιούργησε μια ομάδα που είναι πιο δυνατή από τα άτομα, κάτι που ίσως δεν συνέβαινε πάντα», δήλωσε ο προπονητής της Αγγλίας Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ. Η νίκη με 2-0 επί του Μαρόκου τους οδήγησε στον τέταρτο τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου σε επτά διοργανώσεις.

Ο Γάλλος δημοσιογράφος Julien Laurens, μιλώντας στο BBC Radio 5 Live, πρόσθεσε: «Ο Ντεσάν κάνει απίστευτη δουλειά. Αυτή η ομάδα μοιάζει πολύ με την ομάδα που κέρδισε το 2018 – επειδή είναι ο ίδιος προπονητής. Θα μπορούσαν να παίξουν καλύτερα, αλλά ο Ντεσάν τους έχει κάνει μια αδίστακτη ομάδα που κερδίζει. Αυτό είναι το μόνο που τους ενδιαφέρει. Είναι όλα για τη νίκη».

Λιονέλ Σκαλόνι, o «αθόρυβος μαέστρος» της Αργεντινής

Ακολουθεί κείμενο επίσης όπως αυτό δημοσιεύτηκε στο ieidiseis:

Μια νίκη μακριά από την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου βρίσκεται η εθνική ομάδα της Αργεντινής η οποία θα αγωνιστεί στον τελικό του Μουντιάλ 2022 απέναντι στην Γαλλία, όμως η επιτυχία της «Αλμπισελέστε» οφείλεται και στον προπονητής της Λιονέλ Σκαλόνι. Αναδιαμόρφωσε την ομάδα, της χάρισε το πρώτο τρόπαιο μετά από 28 χρόνια, κατέκτησε την κορυφή του ποδοσφαίρου στην Λατινική Αμερική και πλέον διεκδικεί μια θέση στο… Έβερεστ του Παγκοσμίου Ποδοσφαίρου.

Μπορεί οι Λατινοαμερικάνοι να είχαν φτάσει μέχρι τον τελικό της διοργάνωσης του 2014, όμως έκτοτε η ομάδα πέρασε μια δύσκολη μεταβατική περίοδο με πολλούς παίκτες να αποχωρούν (σ.σ. κυρίως λόγω ηλικίας) και τον Μέσι αρχικά να «κρεμάει την φανέλα με το εθνόσημο, την οποία ξαναφόρεσε μερικούς μήνες μετά. Έτσι από την ημέρα που ο Σκαλόνι πήρε στα χέρια του τα ινία της ομάδας (Νοέμβριος 2018), ήξερε ότι έπρεπε να αλλάξει πολλά πράγματα και να προωθήσει το… νέο αίμα στον αγωνιστικό χώρο.

Έναν χρόνο αργότερα οδήγησε την Αργεντινή μέχρι την τρίτη θέση του «Copa America 2019», ένα αποτέλεσμα που έδειξε ότι το πλάνο και το όραμα που είχε για την ομάδα και τους παίξτε άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά. Η επισφράγισή του όμως ήρθε το 2021 όταν κατέκτησε το «Copa America» με την «Αλμπισελέστε» να κερδίζει στον μεγάλο τελικό την Βραζιλία με 1-0, μέσα στο Μαρακανά. Αυτό ήταν το πρώτο τρόπαιο της Αργεντινής τα τελευταία 28 χρόνια. Το ρόστερ είχε ανανεωθεί, οι παίκτες είχαν καλή χημεία μεταξύ τους και η παρουσία του Λιονέλ Μέσι έδινε έμπνευση σε όλους.

Ο Λιονέλ Σκαλόνι γνωρίζει την αποθέωση απο τους παίκτες του μετά την κατάκτηση του Copa America

Τον Ιούνιο του 2022 ο Σκανλόνι πανηγύρισε την κατάκτηση του τροπαίου Finalissima, με τους παίκτες του να κερδίζουν 3-0 την Ιταλία στο «Wembley», για την αναμέτρηση ανάμεσα στην Πρωταθλήτρια Ευρώπης και αυτή την Λατινικής Αμερικής.

Έτσι το Μουντιάλ 2022 αποτέλεσε μεγάλη πρόκληση τόσο για τον ίδιο όσο και για τους παίκτες του, όμως η ήττα από την Σαουδική Αραβία με 2-1 στην πρεμιέρα του τουρνουά έκανε τα Μέσα ενημέρωσης και τους φιλάθλους να πέσουν… πάνω του. Ο ίδιος, γνωρίζοντας την ποιότητα και τις δυνατότητες των παικτών του, παρέμεινε ψύχραιμος και τους οδήγησε σε 5 συνεχόμενες νίκες, κερδίζοντας κάθε αγώνα μέχρι να φτάσει στον μεγάλο τελικό.

Από το πρωτάθλημα Ισπανίας, στον πάγκο της Αργεντινής

Παρά το νεαρό της ηλικίας του (44 ετών), ο Σκαλόνι έχει αξιοποιήσει όλη την εμπειρία και τις γνώσεις που απέκτησε από την πορεία του στα γήπεδα ως παίκτης. Η καριέρα του ξεκίνησε από την Νιούελς Όλντ Μπόις (Αργεντινή) και στην συνέχεια μεταγράφηκε στην Εστουντιάντες (Αργεντινή), όμως η μετακίνησή του στην Ντεπορτίβο ΛαΚορούνια (Ισπανία) ήταν η πιο σημαντική. Φόρεσε τα χρώματα της «Ντέπο» από το 1998 έως το 2006 κατακτώντας το μοναδικό πρωτάθλημα στην ιστορία της ομάδας (1999-2000), ένα κύπελλο (2002) και το Ισπανικό Σούπερ Καπ της ίδιας χρονιάς.

Ο Λιονέλ Σκαλόνι (Λάτσιο) ανακόπτει την… επέλαση του Φραντσέσκο Τότι (Ρόμα).

Με περάσματα από τις Γουέστ Χαμ Γουνάιτεντ, Ράσινγκ Σανταντέρ, Λάτσιο και Μαγιόρκα, κρέμασε τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια το 2015 όντας παίκτης της Αταλάντα. Μπορεί να μην έκανε ιδιαίτερη εντύπωση με τις επιδόσεις του στον αγωνιστικό χώρο, όμως ο ίδιος είχε την ευκαιρία να αγωνιστεί σε κορυφαία πρωταθλήματα και να αντιμετωπίσει ομάδες και παίκτες με παγκόσμια φήμη, αποκτώντας έτσι σημαντικές εμπειρίες και γνώσεις. Η απόφασή του να ασχοληθεί με την προπονητικά πάρθηκε μερικά χρόνια αργότερα και η πρώτη ομάδα που ανέλαβε ήταν η Αργεντινή Κ20 (Ιούλιος 2018 – Νοέμβριος 2018), πριν λάβει την κλήση για να κοουτσάρει την πρώτη ομάδα.

«Διευθύνοντας» την εθνική ομάδα

Έχοντας έναν παίκτη όπως ο Λιονέλ Μέσι στην ενδεκάδα, ο Σκαλόνι ξέρει ότι πρέπει να του δώσει την… ελευθερία να κινείται στον αγωνιστικό χώρο και να παίρνει πρωτοβουλίες στον επιθετικό τομέα, με τους υπόλοιπους να τον πλαισιώνουν. Χρησιμοποιεί σύστημα 4-4-2 το οποίο πολλές φορές μετατρέπεται σε 4-3-3, έχοντας δώσει την οδηγία να υπάρχει καλή κυκλοφορία της μπάλας, απειλώντας την αντίπαλη εστία από πολλές πλευρές και με ποικίλους τρόπους. Μπορεί να έχει δεχθεί έντονη κριτική αναφορικά με τον τρόπο που επιλέγει να παρατάσσει την ομάδα του αλλά και για την ποιότητα του ποδοσφαίρου που παίζει, όμως ο ίδιος φαίνεται να ξέρει πως να διαχειριστεί τις… ενοχλητικές ερωτήσεις των Μέσων ενημέρωσης παραμένοντας συγκεντρωμένος στο παιχνίδι του.

Έτσι την Κυριακή (18/12) θα έχει την ευκαιρία να γράψει το όνομά του στην Βίβλο του Παγκοσμίου Ποδοσφαίρου αλλά και της Αργεντινής, καθώς μόνο ο Λουίς Σεζάρ Μενότι (1978) και ο Κάρλος Μπιλάρδο (1986) έχουν καταφέρει να κρατήσουν στα χέρια τους το βαρύτιμο τρόπαιο.

Με πληροφορίες από το ieidiseis
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα