Μπάιντεν: Ο πόλεμος εναντίον της Covid-19 απέχει πολύ από το να κερδηθεί
Όλες οι αποψινές εξελίξεις της πανδημίας στον κόσμο.
Μπάιντεν: Το 90% των ενηλίκων Αμερικανών θα είναι επιλέξιμοι για εμβολιασμό από 19 Απριλίου
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χαιρέτισε σήμερα την μεγάλη επιτάχυνση του ποσοστού εμβολιασμών κατά της Covid-19 στις ΗΠΑ, ανακοινώνοντας ότι το 90% όλων των ενηλίκων πολιτών στη χώρα θα είναι επιλέξιμοι για εμβολιασμό από τις 19 Απριλίου.
“Ο πόλεμος εναντίον της Covid-19 απέχει πολύ από το να κερδηθεί”, προειδοποίησε ο Μπάιντεν μιλώντας από τον Λευκό Οίκο, μετά από ανησυχητικές ενδείξεις νέας έξαρσης της πανδημίας στις ΗΠΑ.
“Φορέστε μάσκες! Είναι πατριωτικό καθήκον!”, είπε, ζητώντας και πάλι από τους Αμερικανούς να μην επαναπαύονται. Κάλεσε τοπικούς ηγέτες να καταστήσουν ξανά υποχρεωτική τη χρήση μάσκας.
Παράλληλα δήλωσε ότι ορισμένες “απερίσκεπτες συμπεριφορές” που είδε στην τηλεόραση τις τελευταίες εβδομάδες – μια πιθανή αναφορά σε φοιτητές πανεπιστημίων που πέρασαν τις ανοιξιάτικες διακοπές τους στο Μαϊάμι – σημαίνει ότι περισσότερες μολύνσεις θα καταγραφούν τις επόμενες ημέρες.
Τουρκία: Πιο αυστηρά μέτρα ενόψει Ραμαζανιού, ανακοίνωσε ο Ερντογάν
Την αυστηροποίηση των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας στην Τουρκία ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επικαλούμενος τον αυξανόμενο αριθμό μολύνσεων και των θανάτων από τoν Covid-19 στη χώρα.
Μετά την τρίωρη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στο προεδρικό μέγαρο, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι ο αριθμός των επαρχιών που θεωρούνται «πολύ υψηλού κινδύνου» για τη διάδοση του νέου κορωνοϊού έφτασε τις 58 (σε σύνολο 81) και σε αυτές κατοικεί το 80% του πληθυσμού.
Τις καθημερινές θα εξακολουθήσει να ισχύει η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί. Όλα τα εστιατόρια και τα καφενεία θα λειτουργούν στο 50% της χωρητικότητάς τους.
Στις πόλεις που αντιμετωπίζουν πολύ υψηλό κίνδυνο θα επιβληθεί ολικό lockdown τα Σαββατοκύριακα.
Κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού, που φέτος ξεκινά στις 13 Απριλίου, θα απαγορεύονται σε όλη τη χώρα οι συναθροίσεις για τα παραδοσιακά γεύματα σαχούρ (πριν από το ξημέρωμα) και ιφτάρ (μετά τη δύση του ηλίου). Επίσης, θα απαγορευτεί η κυκλοφορία τα Σαββατοκύριακα σε όλη τη χώρα.
Ιράν: Κλειστοί οι κινηματογράφοι στην Τεχεράνη μεσούσες της επιδείνωσης της πανδημίας
Οι κινηματογράφοι άρχισαν σήμερα να συμμορφώνονται με την υποχρέωση να κλείσουν στην Τεχεράνη, διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου, εν μέσω της επιδείνωσης της επιδημίας Covid-19 στο Ιράν. Οι αρχές ανακοίνωσαν την Κυριακή αυτό το μέτρο, το οποίο αφορά και τα θέατρα της πρωτεύουσας, εξαιτίας της ανησυχητικής αύξησης των λοιμώξεων από το “βρετανικό παραλλαγμένο στέλεχος”. Σύμφωνα με τον Αλιρεζά Ζάλι, υπεύθυνο για τον συντονισμό κατά της επιδημίας στην επαρχία της Τεχεράνης, αυτή πέρασε από το κίτρινο (χαμηλού κινδύνου) στο πορτοκαλί (μεσαίου κινδύνου) στην κλίμακα του επιδημιολογικού κινδύνου. “Είναι πολύ ανησυχητικό το γεγονός ότι ένας στους τρεις ασθενείς με Covid-19 παρουσιάζει οξεία συμπτώματα” στην Τεχεράνη, μολονότι “πολλά διοικητικά και εμπορικά κέντρα είναι κλειστά” λόγω των διακοπών του Νορούζ (ιρανική πρωτοχρονιά), επισήμανε ο Ζάλι σε δηλώσεις του που δημοσιεύτηκαν στον Τύπο. Σήμερα, το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Irna επικαλέστηκε τον Αλιρεζά Ραϊσί, αναπληρωτή υπουργό Υγείας, σύμφωνα με τον οποίο το “τέταρτο κύμα” της επιδημίας σχηματίζεται στο Ιράν.
Ο Ραϊσί αποδοκίμασε πρόσφατα την ελάχιστη συμμόρφωση των πολιτών στoυς υγειονομικούς κανόνες σε εθνικό επίπεδο και εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι οι πολίτες αγνόησαν τις συστάσεις της κυβέρνησης που ζητούσε να μην γίνουν ταξίδια κατά τη διάρκεια των διακοπών της Πρωτοχρονιάς (από τις 18 Μαρτίου έως τις 2 Απριλίου). Σύμφωνα με τον ίδιο, από τα μέσα Μαρτίου, οι κόκκινες κομητείες, δηλαδή αυτές που παρουσιάζουν τον υψηλότερο επιδημιολογικό κίνδυνο, πέρασαν από 9 σε 23 (από 434 συνολικά), οι πορτοκαλί κομητείες από 31 σε 44, και οι κίτρινες κομητείες από 25 σε 87. Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία, που είναι πολύ λιγότερα από τα πραγματικά, η Covid-19 αποτελεί αιτία θανάτου για 62.500 ανθρώπους σε περισσότερα από 1,8 εκατομμύριο επιβεβαιωμένα κρούσματα.
Από τον Ιανουάριο, ο αριθμός των θανάτων που ανακοινώνονται καθημερινά από το υπουργείο Υγείας ήταν σε γενικές γραμμές σταθερός, κάτω από το φράγμα των 100. Ο δείκτης των νέων μολύνσεων, ωστόσο, αυξήθηκε κατά την ίδια περίοδο, ενώ το φράγμα των 9.000 νέων κρουσμάτων ημερησίως ξεπεράστηκε σήμερα, 48 ώρες μετά την κατάρριψη του φράγματος των 8.000. Αντιμέτωπες με την ασθένεια, οι αρχές δεν επέβαλαν ποτέ γενικευμένη καραντίνα του πληθυσμού. Το σύστημα πρόληψης που ισχύει σήμερα προβλέπει σταδιακούς περιορισμούς ανάλογα με το χρώμα των κομητειών στον χάρτη επιδημιολογικού κινδύνου. Μεταξύ άλλων περιορισμών, θεωρητικά απαγορεύεται η είσοδος και η έξοδος από τις πορτοκαλί και τις κόκκινες περιοχές.
ΟΗΕ: Η πανδημία «διέλυσε» τις ζωές εκατομμυρίων γυναικών και όξυνε τις ανισότητες
Η πανδημία Covid-19 «διέλυσε» τις ζωές εκατομμυρίων γυναικών και όξυνε τις ανισότητες, είπε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, σε μήνυμα που απηύθυνε κατά την έναρξη των εργασιών διεθνούς διάσκεψης για την ισότητα των φύλων στο Μεξικό.
«Οι σεισμικές δονήσεις της πανδημίας Covid-19 διέλυσαν τις ζωές εκατομμυρίων γυναικών και κοριτσιών και κατέστρεψαν μεγάλο μέρος των κεκτημένων μας», δήλωσε ο Αντόνιο Γκουτέρες σε αυτό το ψηφιακό μήνυμα, με την ευκαιρία της τελετής έναρξης του Forum Génération Egalité.
Το διεθνές αυτό φόρουμ, το οποίο οργανώνει το UN-Women σε συνεργασία με το Μεξικό και τη Γαλλία, αναμένεται να διεξαχθεί με φυσική παρουσία και ψηφιακά για τρεις ημέρες στο Μεξικό και κατόπιν να συνεχιστεί στο Παρίσι, στα τέλη Ιουνίου.
«Σε πολλές περιοχές ακόμα κι η ιδέα της ισότητας μεταξύ των φύλων δέχεται επίθεση. Οι οπισθοδρομικοί νόμοι επιστρέφουν και η βία σε βάρος των γυναικών αυξάνεται», επισήμανε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, υπογραμμίζοντας ότι τη στιγμή όπου ο κόσμος ελπίζει να εξέλθει σταδιακά από την πανδημία, πρέπει να ληφθούν μέτρα τα οποία θα εγγυώνται την ισότητα των δικαιωμάτων.
Ο πρόεδρος του Μεξικού Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ συμμετείχε στην τελετή έναρξης, μαζί με την εκτελεστική διευθύντρια του UN Women, τη Νοτιοαφρικάνα Φουμζίλε Μλάμπο- Νγκούκα.
Ο Γάλλος ομόλογός του Εμανουέλ Μακρόν απηύθυνε επίσης ψηφιακό μήνυμα.
«Η κρίση της Covid-19 μας έχει όλους επηρεάσει. Μας υπενθυμίζει επίσης τη συνέχιση της βίας σε βάρος των γυναικών… Μας υπενθυμίζει τις οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες σε βάρος κυρίως των γυναικών, σε ολόκληρο τον κόσμο», σημείωσε ο Μακρόν.
ΑΠΕ ΑΓ