Διεθνή

Μπάιντεν: Θέλω έναν ακραίο ανταγωνισμό με την Κίνα αλλά όχι σύγκρουση

Ο Αμερικανός πρόεδρος εξήγησε ότι δεν έχει ακόμη μιλήσει με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ.

Parallaxi
μπάιντεν-θέλω-έναν-ακραίο-ανταγωνισμ-713075
Parallaxi
Εικόνα: Facebook

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε σήμερα ότι η αντιπαλότητα μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας πιθανόν να πάρει τη μορφή ενός “ακραίου ανταγωνισμού”, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι θέλει να αποφύγει μια “σύγκρουση” μεταξύ των δύο πρώτων παγκοσμίων δυνάμεων, σε συνέντευξή του που θα μεταδοθεί αργότερα σήμερα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος εξήγησε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης — που μαγνητοσκοπήθηκε την Παρασκευή και θα μεταδοθεί ολόκληρη την Κυριακή– ότι δεν έχει ακόμη μιλήσει με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι ο ομόλογός του “δεν είχε κανένα λόγο να μην του τηλεφωνήσει”.

“Είναι πολύ σκληρό. Αυτός δεν έχει, και δεν το λέω ως κριτική, είναι ακριβώς η πραγματικότητα, δεν έχει ίχνος δημοκρατίας μέσα του”, πρόσθεσε ο Τζον Μπάιντεν, σύμφωνα με αποσπάσματα που μεταδόθηκαν από το τηλεοπτικό δίκτυο CBS.

Δεν θα αρθούν οι κυρώσεις κατά του Ιράν, όσο η Τεχεράνη δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της για το πυρηνικό της πρόγραμμα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε σήμερα ότι οι κυρώσεις σε βάρος του Ιράν δεν θα αρθούν όσο η Ισλαμική Δημοκρατία δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της όσον αφορά το πυρηνικό της πρόγραμμα, σε συνέντευξή του που θα μεταδοθεί αργότερα σήμερα.

Όταν ρωτήθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο CBS για τη δυνατότητα να αρθούν οι κυρώσεις ώστε να πειστεί η Τεχεράνη να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων προκειμένου για διασωθεί η συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, ο Τζον Μπάιντεν απάντησε ξεκάθαρα “Όχι”, σύμφωνα με απόσπασμα της συνέντευξης, η οποία μαγνητοσκοπήθηκε την Παρασκευή και θα μεταδοθεί ολόκληρη την Κυριακή.

Στη δημοσιογράφο που τον ρώτησε αν οι Ιρανοί πρέπει “πρώτα να σταματήσουν να εμπλουτίζουν ουράνιο”, ο Αμερικανός πρόεδρος απάντησε με ένα νεύμα του κεφαλιού. Δεν ήταν σαφές τι εννοούσε, καθώς το Ιράν επιτρέπεται να εμπλουτίζει ουράνιο εντός ορισμένων ορίων στο πλαίσιο της διεθνούς συμφωνίας που υπογράφηκε στη Βιέννη το 2015.

Επιστολή Μπάιντεν προς τον Βούτσιτς προβλημάτισε το Βελιγράδι και ενθουσίασε την Πρίστινα

Προβληματισμό προκάλεσε στο Βελιγράδι η νέα αμερικανική προσέγγιση του ζητήματος του Κοσόβου που εκδηλώθηκε με αφορμή την εθνική επέτειο των 186 ετών από την σύσταση του πριγκιπάτου της Σερβίας στις 15 Φεβρουαρίου του 1835.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν σε συγχαρητήρια επιστολή του για την επέτειο προς τον ομόλογό του της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς κάνει ειδική αναφορά στο ζήτημα του Κοσόβου και του προτρέπει να κάνει τολμηρά βήματα για την εξομάλυνση των σχέσεων με την Πρίστινα και την ανεύρεση οριστικής λύσης που θα προσβλέπει στην αμοιβαία αναγνώριση.

Η επισήμανση αυτή ερμηνεύτηκε από το Βελιγράδι ως επιστροφή των ΗΠΑ στην πολιτική των πιέσεων και την επιβολή τετελεσμένων στην διαδικασία επίλυσης του ζητήματος του Κοσόβου.

Έντονη ήταν η αντίδραση του προέδρου της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο οποίος σε συνέντευξη Τύπου κατέστησε σαφές ότι στο θέμα της αναγνώρισης της ανεξαρτησίας του Κοσόβου η Σερβία δεν αλλάζει στάση. “Εμείς κατανοούμε ότι πρόκειται για μία νέα αμερικανική προσέγγιση. Έγιναν βέβαια προσπάθειες να συμπεριληφθεί το θέμα της ανεξαρτησίας και στην Συμφωνία της Ουάσινγκτον (σ.σ. 4 Σεπτεμβρίου 2020). Τότε τους είπα κατάμουτρα τι σκέφτομαι για την ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου και την ίδια απάντηση θα λάβουν και τώρα”, τόνισε ο Βούτσιτς σχολιάζοντας τις επισημάνσεις του Τζο Μπάιντεν για το Κόσοβο.

Ο Βούτσιτς εκτίμησε ότι ο όρος της αμοιβαίας αναγνώρισης αποτελεί προσπάθεια ταπείνωσης της Σερβίας και επανέλαβε ότι δεν πρόσκειται να γίνει αποδεκτή συμφωνία που θα συμπεριλαμβάνει αυτόν τον όρο. Σε αντίθεση με το Βελιγράδι, η επιστολή Μπάιντεν προς τον Βούτσιτς προκάλεσε ενθουσιασμό στην Πρίστινα. Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός του Κοσόβου Αβντουλάχ Χότι με ανάρτησή του στο Facebook χαιρέτισε την στάση του αμερικανού προέδρου. “Όταν έχετε ισχυρούς φίλους, η ευτυχία σας χτυπά την πόρτα. Σας το είχα πει! Ευχαριστούμε πρόεδρε Μπάιντεν!”, σχολίασε ο Αβντουλάχ Χότι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα