Διεθνή

Μπάιντεν: Υπεύθυνος για το τερματισμό του πολέμου είναι μόνο ο Πούτιν

Στην ομιλία του, έκανε τη διαπίστωση πως «αυτός ο πόλεμος δεν ήταν ποτέ αναγκαιότητα» χαρακτηρίζοντάς τον «τραγωδία»

Parallaxi
μπάιντεν-υπεύθυνος-για-το-τερματισμό-976459
Parallaxi

Αποκλειστικά υπεύθυνο για τον τερματισμό των εχθροπραξιών στην Ουκρανία, ένα χρόνο από την ρωσική εισβολή, έχρισε τον πρόεδρο της Ρωσίας ο Τζο Μπάιντεν.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Πολωνία, λίγη ώρα μετά τα σφοδρά πυρά κατά των κρατών της Δύσης με επικεφαλής τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ που εκτόξευσε ο Βλ. Πούτιν κατά τη διάρκεια της ετήσιας ομιλίας του προς το έθνος, ο Αμερικανός πρόεδρος εμψύχωσε την Ουκρανία λέγοντας πως θα παραμένει ελεύθερη.

Στην πανηγυρική ομιλία του, αφού έκανε τη διαπίστωση πως «αυτός ο πόλεμος δεν ήταν ποτέ αναγκαιότητα» χαρακτηρίζοντάς τον «τραγωδία», έστρεψε τα πυρά του στον Πούτιν λέγοντας πως η συνέχισή του πολέμου «είναι επιλογή του».

Σε αυτό το σημείο άφησε άφωνο το κοινό και τα εκατομμύρια των τηλεθεατών που παρακολουθούσαν με αγωνία λέγοντας τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να τελειώσει αυτός ο πόλεμος. Είναι απλό, είπε, «η Ρωσία σταματά την εισβολή στην Ουκρανία» ανέφερε χωρίς καμία αναφορά σε Κριμαία, Ντομπάς και τις ρωσικλες διεκδικήσεις επί ουκρανικών εδαφών.

Λίγο νωρίτερα είχε αναφέρει πως «η Ρωσία δεν θα κερδίσει ποτέ στην Ουκρανία» και κατηγόρησε τη Μόσχα για εγκλήματα πολέμου, απαγωγές παιδιών και αδιάκριτους βομβαρδισμούς εναντίον πολιτικών στόχων υποσχόμενος πως «θα τιμωρηθεί».

Έκανε λόγο για ιερή δέσμευση του ΝΑΤΟ να παραμείνει ενωμένο και να σταματήσει «την όρεξη του Πούτιν για εδάφη» και υποσχέθηκε ότι η υποστήριξη προς το Κίεβο δεν θα σταματήσει.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ εξήρε το ρόλο της ΕΕ και κατηγόρησε το Ρώσο ομόλογό του για προσπάθεια να λιμοκτονήσει τον κόσμο δημιουργώντας μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση αλλά «αντ’ αυτού οι ΗΠΑ και η G7 απάντησαν ενισχύοντας την παγκόσμια προσφορά τροφίμων».

Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι η κυβέρνηση του Ζελένσκι εξελέγη δημοκρατικά και εξακολουθεί να εκπροσωπεί τη βούληση του ουκρανικού λαού. Σημίωσε επίσης ότι η γενική συνέλευση του ΟΗΕ καταδίκασε τη ρωσική εισβολή.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ προανήγγειλε επίσης την επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας εντός των προσεχών ημερών.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα