Μπαράζ δημοσιευμάτων σε Γερμανία-Αυστρία για τις ελληνικές υποκλοπές

Ο γερμανόφωνος Τύπος για το σκάνδαλο υποκλοπών στην Ελλάδα, τη βίαιη εκκένωση της προσφυγικής δομής στον Ελαιώνα

Parallaxi
μπαράζ-δημοσιευμάτων-σε-γερμανία-αυσ-909146
Parallaxi

To ελληνικό σκάνδαλο παρακολούθησης στην ΕΕ

Ο γερμανόφωνος Τύπος για το σκάνδαλο υποκλοπών στην Ελλάδα, τη βίαιη εκκένωση της προσφυγικής δομής στον Ελαιώνα και οι συνέπειες της αστυνομικής βίας στις προσφυγικές διαδρομές.

Στιγμιότυπο από την ομιλία του πρωθυπουργού στην Ολομέλεια της Βουλής για τις υποκλοπές

«Το σκάνδαλο παρακολούθησης που συγκλονίζει την Ελλάδα και θέτει την ελληνική κυβέρνηση υπό ακραία πίεση έφτασε τώρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», αναφέρει η ειδησεογραφική ιστοσελίδα Euronews, τιτλοφορώντας το δημοσίευμα «Ελλάδα: Ο κατάσκοπος που γύρισε από την κυβέρνηση», παραφράζοντας τον τίτλο του γνωστού μυθιστορήματος του Τζον Λε Καρέ «Ο κατάσκοπος που γύρισε από το κρύο».

Σύμφωνα με την συντάκτρια του άρθρου «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι εξετάζει την απάντηση της Ελλάδας στο ζήτημα των παρακολουθήσεων και το κατά πόσο ενδέχεται να έχει παραβιάσει την ευρωπαϊκή νομοθεσία για την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Ένας αυξανόμενος αριθμός ευρωβουλευτών κάνουν πλέον εκκλήσεις για περαιτέρω έρευνες – μόνο το συντηρητικό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα σιωπά», επισημαίνει.

Το δημοσίευμα αναφέρεται συγκεκριμένα και στις δηλώσεις της γερμανίδας σοσιαλδημοκράτη ευρωβουλευτή, Γκαμπριέλε Μπίσοφ, η οποία τόνισε ότι πρόκειται «για μία πραγματική απειλή για τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου, και ότι, όπως συμβαίνει και σε περιπτώσεις άλλων κρατών, η υπόθεση πρέπει να διερευνηθεί πλήρως. Άλλωστε δεν αφορά απλώς ένα μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αλλά και τους Έλληνες δημοσιογράφους. Και η ελευθερία των μέσων ενημέρωσης είναι ένα θέμα υψίστης σημασίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Η εκκένωση της προσφυγικής δομής του Ελαιώνα στην Αθήνα

Δημοσίευμα στην taz αναφέρεται στη βίαιη εκκένωση της δομής φιλοξενίας προσφύγων του Ελαιώνα: «Εκατοντάδες μετανάστες διαμαρτύρονται από την περασμένη Παρασκευή για την έξωση από το προσφυγικό κέντρο στην περιοχή του Ελαιώνα στην Αθήνα. Εκείνη την ημέρα, η διοίκηση άρχισε να μεταφέρει τους 700 κατοίκους του καταυλισμού. Αφού ορισμένοι από εκείνους αρνήθηκαν να επιβιβαστούν στα λεωφορεία, η διοίκηση του καταυλισμού κάλεσε την αστυνομία. Όταν οι πρόσφυγες προσπάθησαν να αποκλείσουν το προσφυγικό κέντρο, μονάδες της αστυνομίας εισέβαλαν στην περιοχή» γράφει στις στήλες της η εφημερίδα, συμπληρώνοντας πως «βίντεο δείχνουν αστυνομικούς να απωθούν τους κατοίκους με ασπίδες, δακρυγόνα και γκλομπ».

Όπως επισημαίνει ο δημοσιογράφος της taz, η αστυνομία αποσύρθηκε μεν από την περιοχή ωστόσο «οι κάτοικοι της δομής φοβούνται ότι η αστυνομία θα προσπαθήσει και πάλι να τους απομακρύνει βίαια», ενώ σχολιάζει πως «η έξωση των προσφύγων από το προσφυγικό κέντρο στον Ελαιώνα ακολουθεί μια σειρά από λουκέτα σε ελληνικά προσφυγικά κέντρα, ρα οποία λειτουργούν βασιζόμενα στη δράση της κοινωνίας των πολιτών».

Προσφυγικό: Τα νέα κόλπα των διακινητών στη Μεσόγειο

Επαναπροωθήσεις, Αιγαίο

Η βία και ο φόβος των επαναπροωθήσεων οδηγούν τους διακινητές και τους πρόσφυγες σε αναζήτηση νέων διαδρομών

Η αυστριακή Die Presse γράφει για τις νέες διαδρομές που επιλέγουν οι διακινητές προσφύγων, με στόχο να τους μεταφέρουν από την Τουρκία στην Ευρώπη – και παρά το ότι η Ελλάδα βρίσκεται γεωγραφικά πιο κοντά-, οι διακινητές μεταφέρουν ολοένα περισσότερους πρόσφυγες από την Τουρκία στην Καλαβρία της Ιταλίας με ιστιοπλοϊκά, μια διαδρομή περίπου 2000 χιλιομέτρων.

«Με τη νέα διαδρομή, οι διακινητές θέλουν να παρακάμψουν την ελληνική ακτοφυλακή, η οποία περιπολεί στο Αιγαίο και στέλνει πολλούς πρόσφυγες πίσω στην Τουρκία χωρίς να προηγηθούν οι διαδικασίες ασύλου (…) Σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, οι πρόσφυγες επαναπροωθούνται συχνά πίσω στην Τουρκία παρά τη θέλησή τους από την ελληνική ακτοφυλακή, η οποία περιπολεί στο Αιγαίο. Για παράνομες επαναπροωθήσεις κάνουν λόγο και διεθνή μέσα ενημέρωσης. Η Αθήνα απορρίπτει τις κατηγορίες ότι οι πρόσφυγες επαναπροωθούνται στην Τουρκία».

Ωστόσο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, «ακόμη και όταν οι πρόσφυγες φτάνουν σε ελληνικό έδαφος, πολλοί από αυτούς ζουν σε καταυλισμούς χωρίς αξιοπρεπή διαμονή και συνθήκες υγιεινής. Μερικές φορές υπάρχει ακόμη και έλλειψη νερού ή τροφής. Όσοι μπορούν να αντέξουν οικονομικά το ταξίδι με προορισμό την Ιταλία θέλουν να αποφύγουν την Ελλάδα», καταλήγει το άρθρο.

Χρύσα Βαχτσεβάνου/DW

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα