Επικαιρότητα

Μπήκαμε στο Μετρό Θεσσαλονίκης! – Οι πρώτες εικόνες

Mπήκαμε στον Σταθμό Παπάφη του Μετρό Θεσσαλονίκης, επιβιβαστήκαμε σε συρμό και περιγράφουμε την εμπειρία μας, με αφορμή το Open House Thessaloniki - Φωτογραφίες και βίντεο

Γιώργος Σταυρακίδης
μπήκαμε-στο-μετρό-θεσσαλονίκης-οι-πρ-940779
Γιώργος Σταυρακίδης

Όσο απίστευτο κι αν φαίνεται, μπήκαμε στον Σταθμό Παπάφη του Μετρό της Θεσσαλονίκης, επιβιβαστήκαμε σε συρμό και μάλιστα, ήταν όλα υπέροχα!

Το Open House Thessaloniki αυτό το Σαββατοκύριακο, δίνει την ευκαιρία στους Θεσσαλονικείς να γνωρίσουν από κοντά το μετρό που χρόνια ακούνε και δεν βλέπουν, σε ένα από τους κεντρικούς σταθμούς του και, όπως είδαμε, και έναν από τους πιο έτοιμους, τουλάχιστον για την πιο πρόσφατη ημερομηνία λειτουργίας του μετρό της Θεσσαλονίκης, στα τέλη του 2023.

Το Σάββατο, από τις 10 το πρωί που ξεκινούσαν οι ξεναγήσεις, η ουρά από επισκέπτες, ήταν ήδη εντυπωσιακή, ενώ όσο περνούσε η ώρα τόσο και περισσότερος κόσμος έφτανε στην έξοδο της στάσης του μετρό της Παπάφη για να δει με τα μάτια του, αυτό που του υπόσχονται αλλά δεν έμαοιαζε και τόσο αληθινό!

Εικόνα: Γιάννης Σιμητόπουλος

Κι όμως, όχι μόνο είναι αληθινό αλλά είναι και τόσο εντυπωσιακό που όλοι που βρέθηκαν εκεί μόνο καλά λόγια έχουν να πουν για όσα είδαν στην πρώτη τους βόλτα στο μετρό της πόλης.

Ευτυχώς, η ουρά «προχωρούσε» σχετικά γρήγορα με τους εθελοντές του Open House Thessaloniki να είναι εξαιρετικά ευγενικοί και αποδοτικοί και μπόρεσε την πρώτη μέρα των ξεναγήσεων να μπει ένας μεγάλος αριθμός Θεσσαλονικέων.

Αφού στην είσοδο του Σταθμού Παπάφη, δώσαμε τα στοιχεία μας για λόγους ασφάλειας όπως μου είπαν οι εθελοντές, μας περίμενε η ξεναγός μας όπου μας ενημέρωσε πως στην είσοδο θα τοποθετηθεί γυαλί και σίδερο ώστε να διασφαλίζει την ασφάλεια από τα καιρικά φαινόμενα.

Η πρώτη κάθοδος στο μετρό της Θεσσαλονίκης, με τις κυλιόμενες σκάλες σε λειτουργία και η υποδοχή στον διάδρομο κάτω, έδωσε θέση στον πρώτο ενθουσιασμό του γκρουπ που δεν σταμάτησε να κοιτάει αριστερά και δεξιά έναν καινούριο χώρο, με αναφορές στο μετρό της Κοπεγχάγης, που ελπίζουμε να χρησιμοποιήσουμε σύντομα όπως πρέπει.

Η κατατοπιστική ξεναγός μας, μας μίλησε για την τοποθέτηση έξι αυτόματων εκδοτηρίων και του κισσέ που ήταν ήδη έτοιμος, καθώς και για τις έξι πύλες εισόδου και εξόδου  όπου θα ακυρώνονται τα εισιτήρια και θα εγκατασταθούν μέσα στην επόμενη χρονιά.

Η επόμενη έκπληξη που περιμένει τους επισκέπτες, είναι όταν κατεβαίνουν και τις επόμενες σκάλες και βρίσκονται στην αποβάθρα και μπροστά στους υπερσύγχρονους, αυτόματους συρμούς του μετρό που, με ανοιχτές τις πόρτες, υποδέχτηκαν τους πρώτους «επιβάτες» τους για μία νοητή βόλτα και μία πρώτη εξοικείωση με το μέσο μεταφοράς που έχει στηρίξει όλες της τις ελπίδες μία ολόκληρη πόλη.

Υπερσύγχρονα βαγόνια, με καινούρια καθίσματα και πεντακάθαρο περιβάλλον, που αυτόματα σε κάνει να σκέφτεσαι αν θα καταφέρουν να μείνουν έτσι και μετά την έναρξη της λειτουργίας του μετρό, ελπίζοντας σε ένα θαύμα και σε μία άλλη νοοτροπία από τους επιβάτες αυτής της πόλης.

Ο σταθμός Παπάφη είναι τριώροφος με βάθος τροχιών 20,50 μέτρων από την στάθμη του εδάφους και διαθέτει πετάσματα – θύρες αποβαθρών (Platform Screen Doors – PSD) για μεγιστοποίηση της ασφάλειας των επιβατών, αύξηση του ωφέλιμου χώρου των αποβαθρών, μείωση των αναγκών αερισμού και απαγωγής καπνού, βελτίωση της απόδοσης του συστήματος ανακοινώσεων και δυνατότητα μελλοντικού κλιματισμού όλων των δημόσιων χώρων του σταθμού.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο σταθμός Παπάφη είναι ο έβδομος της βασικής γραμμής του Μετρό Θεσσαλονίκης στην κατεύθυνση των συρμών προς τον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό. Βρίσκεται στην συμβολή της Λεωφόρου Κωνσταντίνου Καραμανλή και των οδών Παπάφη και Συμεωνίδη. Σε ώρες αιχμής, από τον σταθμό θα διέρχεται ανά κατεύθυνση κάθε 1,5 λεπτό ένας συρμός μήκους 52 μέτρων, χωρητικότητας 450 επιβατών.

Ο σταθμός έχει δύο κύριες προσβάσεις από την πλευρά της Λεωφόρου Καραμανλή στο ύψος της Παπάφη. Η δυτική πρόσβαση στην συμβολή της Λεωφόρου Καραμανλή και Παπάφη, περιλαμβάνει μία σταθερή κλίμακα πλάτους 2,10 μέτρων και δύο κυλιόμενες σκάλες. Η ανατολική πρόσβαση στο πεζοδρόμιο της Λεωφόρου Καραμανλή (προς το Παπάφειο Ίδρυμα) περιλαμβάνει επίσης ένα ίδιας λειτουργίας ζευγάρι από κυλιόμενες σκάλες.

Το εισιτήριο για την επιβίβαση στο Μετρό Θεσσαλονίκης θα κυμαίνεται κοντά στην τιμή ενός κανονικού εισιτηρίου στον ΟΑΣΘ (δηλαδή 0,90€).

Η πρώτη γεύση που άφησε το Μετρό Θεσσαλονίκης στους επισκέπτες, ήταν κάτι παραπάνω από καλή. Πηγαδάκια, χαμόγελα, μάτια ενθουσιασμένα, κινητά να καταγράφουν τα πάντα γύρω μας και άνθρωποι που είδαν για πρώτη φορά μία πραγματικότητα που ανυπομονούμε να ζήσουμε σύντομα σε μία πόλη που έχει ταλαιπωρηθεί πολύ στις μετακινήσεις της.

Ο Σταθμός Παπάφη θα υποδεχτεί επισκέπτες και την Κυριακή 29/11 στο πλαίσιο του Open Hoyse Thessaloniki από τις 10.00 μέχρι τις 15.00

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα