Αθλητισμός

Μπορούν να εκπαιδευτούν οι οπαδοί σε ζητήματα βίας και αθλητικής ψυχολογίας;

Ο καθηγητής- πρόεδρος του ΤΕΦΑΑ στο ΑΠΘ δίνει απαντήσεις.

Parallaxi
μπορούν-να-εκπαιδευτούν-οι-οπαδοί-σε-ζ-749867
Parallaxi

Την ανάγκη εκπαίδευσης των οπαδών σε ζητήματα βίας και αθλητικής ψυχολογίας, υπογραμμίζει ο καθηγητής- πρόεδρος του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με γνωστικό αντικείμενο την «Αθλητική Ψυχολογία», Χαράλαμπος Τσορμπατζούδης, με αφορμή τη δολοφονία -με οπαδικά κίνητρα- ενός νεαρού, στην περιοχή της Χαριλάου.

Το πανεπιστήμιο προσφέρει τα προγράμματα για να εκπαιδεύσει τους οπαδούς, ωστόσο μέχρι τώρα δεν υπάρχει συστηματική συνεργασία με τις ΠΑΕ πάνω σε αυτά τα θέματα, λέει ο κ. Τσορμπατζούδης, επισημαίνοντας πως «βλέπουμε μόνο την κορυφή του παγόβουνου και όχι το βουνό που είναι μέσα στο νερό».

«Θεωρούν οι ΠΑΕ ότι οι οπαδοί είναι μέρος της δικής τους κουλτούρας. Όμως, δεν είναι έτσι. Είναι μέρος του συστήματος και αν θέλουμε να κάνουμε παρεμβάσεις θα πρέπει να γίνονται συστηματικά και συνολικά. Ούτε οι δικηγόροι, ούτε η αστυνομία μπορούν από μόνοι τους να λύσουν το θέμα, εάν δεν υπάρξει εκπαίδευση των οπαδών», αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΤΕΦΑΑ Θεσσαλονίκης.

Υπογραμμίζει, δε, πως το πανεπιστήμιο έχει κατασκευάσει τα κατάλληλα εκπαιδευτικά εργαλεία για να προσεγγιστούν οι οπαδοί, συμπληρώνοντας πως «δεν μπορούμε να τους διατάξουμε να σταματήσουν τη βία, αλλά το μόνο που μπορεί να γίνει είναι η εκπαίδευση».

«Δυστυχώς, όμως, η εκπαίδευση είναι αργή, οικονομικά ασύμφορη και δεν έχουμε πάντα το βέβαιο αποτέλεσμα. Εξαρτάται από μια κοινωνία πού θέλει να επενδύσει», σημειώνει ο κ. Τσορμπατζούδης και προσθέτει: «Δεν υπάρχει ενδιαφέρον ούτε από τη Super League, ούτε από άλλες League. Γίνονται προσπάθειες στον παιδικό και εφηβικό αθλητισμό με σεμινάρια και επιμορφώσεις και προσεγγίζονται τα παιδιά για αποκλίνουσες συμπεριφορές».

O ίδιος, τέλος, εκφράζει τον φόβο ότι περιστατικά, όμοια με αυτό της δολοφονίας του 19χρονου δεν πρόκειται να σταματήσουν. «Οι συνεργάτες που εκπονούν τις μεταπτυχιακές και τις διπλωματικές τους έβλεπαν τα προηγούμενα φαινόμενα. Ανησυχούμε και προσπαθούμε να κάνουμε τις παρεμβάσεις μας στις επιμορφώσεις προπονητών και ποδοσφαιριστών, όμως κάτι συστηματικό δεν υπάρχει. Και μόλις φύγει το θέμα του 19χρονου από την επικαιρότητα, θα επανέλθουμε με το επόμενο περιστατικό, το οποίο κάθε φορά θα είναι κάτι χειρότερο», τονίζει.

Οπαδικά επεισόδια των τελευταίων δύο χρόνων στη Θεσσαλονίκη

Ιανουάριος 2020: Στην περιοχή του Μεγάρου Μουσικής, ο 28χρονος Βούλγαρος Τόσκο Μποζατζίσκι έχασε τη ζωή του ύστερα από οπαδικό επεισόδιο, όταν τραυματίστηκε θανάσιμα από αυτοκίνητο που πέρασε πάνω από το αναίσθητο σώμα του.

Απρίλιος 2020: Επίθεση με οπαδικό κίνητρο σημειώθηκε στην περιοχή Πυλαιώτικα. Ομάδα ατόμων επιτέθηκε σε άντρα που επέβαινε σε Ι.Χ. Ο οδηγός τραυματίστηκε ελαφρά και προκλήθηκαν φθορές στο όχημα, ενώ οι υπόλοιποι επιβάτες πρόλαβαν να απομακρυνθούν.

Μάιος 2020: Αιματηρό επεισόδιο σε προαύλιο Λυκείου στον Εύοσμο, όπου 19χρονος δέχτηκε χτύπημα με μαχαίρι στο μηρό. Για εμπλοκή στο επεισόδιο ταυτοποιήθηκαν από την αστυνομία πέντε νεαροί, και ένας εξ αυτών συνελήφθη, ενώ το περιστατικό αποδόθηκε σε οπαδικές διαφορές.

Νοέμβριος 2020: Ομάδα κουκουλοφόρων κινήθηκε εναντίον παρέας ανηλίκων σε πλατεία της Ευκαρπίας. Κάποιοι πρόλαβαν να ξεφύγουν, εκτός από έναν 17χρονο που δέχθηκε χτυπήματα και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Κατά τις ίδιες καταγγελίες, οι δράστες φώναζαν οπαδικά συνθήματα. Για την υπόθεση ταυτοποιήθηκαν τέσσερα άτομα.

Ιανουάριος 2021: Επεισόδιο με πυροβολισμούς στην περιοχή του νοσοκομείου «Ιπποκράτειο», κατά το οποίο τραυματίστηκαν δύο άτομα. Το αιματηρό περιστατικό αποδόθηκε από τις διωκτικές Αρχές σε οπαδικές διαφορές και ως δράστες ταυτοποιήθηκαν ένας 25χρονος κι ένας 28χρονος.

Μάρτιος 2021: Στην περιοχή Χαριλάου, 20χρονος φέρεται να πλησίασε με άλλα άτομα το αυτοκίνητο ενός 36χρονου, προκαλώντας του σωματική βλάβη και φθορές στο όχημά του. Σύμφωνα, με αστυνομικές πηγές αποδόθηκε σε οπαδικές διαφορές.

Ιούλιος 2021: Επτά άτομα ταυτοποιήθηκαν για οπαδικό επεισόδιο που συνέβη το 2019 στην Καμάρα. Όπως ανακοίνωσε η αστυνομία, οι δράστες επιτέθηκαν με ξύλινα και μεταλλικά αντικείμενα εναντίον πέντε ατόμων, την ώρα που έβγαιναν από αυτοκίνητο, τραυματίζοντας τους δυο εξ αυτών.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα