Μπουτάρης: Αυτά κάναμε μέσα σε 8 χρόνια και 8 μήνες
Τι είπε στο σημερινό απολογισμό.
Στα τέλη Αυγούστου θα παρουσιαστεί στους Θεσσαλονικείς, σε μια τελευταία εκδήλωση, το σύνολο του έργου της διοίκησης του Γιάννη Μπουτάρη, κατά τις δύο θητείες του στη θέση του δημάρχου. Αυτό ανέφερε ο ίδιος ο κ. Μπουτάρης στην αποψινή παρουσίαση του απολογισμού πεπραγμένων της δημοτικής αρχής για το 2018, που, όπως επισήμανε, περιλαμβάνει ένα μεγάλο κομμάτι του πρώτου εξαμήνου του 2019.
«Είναι η τελευταία φορά που ως δήμαρχος, ως διοίκηση του Δήμου πραγματοποιούμε τη διαδικασία λογοδοσίας για τα πεπραγμένα μας. Κλείνει έτσι ένας κύκλος 8 ετών και 8 μηνών διοίκησής μας. Βέβαια, τον απολογισμό για το έργο του 2019 θα πραγματοποιήσει η επόμενη διοίκηση, διότι στη διάρκεια του 2019 θα υλοποιηθούν και θα ολοκληρωθούν πολλά έργα που σχεδιάστηκαν στη διάρκεια των προηγούμενων ετών», τόνισε ο κ. Μπουτάρης.
Μεταξύ άλλων, ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο δήμαρχος σε όσα έγιναν για τη δημιουργία του Μουσείου Ολοκαυτώματος, στη συμμετοχή του Δήμου στο Δίκτυο των 100 Ανθεκτικών Πόλεων, στην ορθολογική διαχείριση των οικονομικών του Δήμου, το σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης, την αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας, τα τεχνικά έργα, τις αναπλάσεις και τις παρεμβάσεις για τη βιώσιμη αστική κινητικότητα. Είπε ακόμη ότι ο τουρισμός παρέμεινε σε ανοδική τροχιά, ενώ δόθηκε στον τομέα αυτό σημαντική ώθηση τα τελευταία χρόνια με τη βραβευμένη πολιτική της «Διπλωματίας των Πόλεων».
Αναφερόμενος ειδικότερα στο Μουσείο Ολοκαυτώματος, ο κ. Μπουτάρης υπογράμμισε ότι το εμβληματικό αυτό έργο, που οραματίστηκε ο Δήμος από κοινού με την Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, έχει πλέον μπει στην τελική ευθεία, καθώς τοποθετήθηκε ο θεμέλιος λίθος για την ανέγερσή του, υπογράφηκε στις Βρυξέλλες το καταστατικό του Διεθνούς Μη Κερδοσκοπικού Σωματείου «Μουσείο Ολοκαυτώματος Ελλάδος», ολοκληρώθηκε η μελέτη βιωσιμότητας και εγκρίθηκε η οικονομική στήριξη του Μουσείου από την ελληνική Πολιτεία, που έρχεται να προστεθεί σε αυτήν του γερμανικού κράτους και του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.
«Πλέον, είναι θέμα χρόνου η έναρξη της κατασκευής του έργου, το οποίο θα αποτελέσει μνημείο – φόρο τιμής στην ιστορία και στο αποτύπωμα της Σεφαραδίτικης κοινότητας της Θεσσαλονίκης που ξεκληρίστηκε στο Ολοκαύτωμα, εκπαιδευτικό και ερευνητικό κέντρο για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και νέο τοπόσημο της πόλης στην υποβαθμισμένη δυτική της πλευρά», πρόσθεσε.
Με αφορμή, άλλωστε, τη συμμετοχή του Δήμου στο Δίκτυο των 100 Ανθεκτικών Πόλεων (100 Resilient Cities pioneered by Rockefeller Foundation), ο κ. Μπουτάρης σχολίασε ότι ολοκληρώθηκε και παρουσιάστηκε η Στρατηγική Αστικής Ανθεκτικότητας, ενώ ολοκληρώθηκε το στρατηγικό πλαίσιο ανάπτυξης του παραλιακού μετώπου του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Ως κομβικό στοιχείο της Διοίκησης χαρακτήρισε την ορθολογική διαχείριση των οικονομικών του Δήμου και σημείωσε: «επιδιώξαμε και επιτύχαμε μέσα σε συνθήκες μεγάλης κρίσης να έχουμε έναν οικονομικά υγιή Δήμο, γεγονός που μας κατέστησε αξιόπιστους απέναντι σε διεθνούς εμβέλειας φορείς και οργανισμούς, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να εκμεταλλευτούμε εναλλακτικά χρηματοδοτικά εργαλεία». Μίλησε ακόμα για τη μείωση των δημοτικών τελών, το σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης που ξεκίνησε να λειτουργεί πιλοτικά στα τέλη του 2017 και την αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας.
Στο πλαίσιο αυτό, υπενθύμισε ότι πήρε «σάρκα και οστά» η παραχώρηση του Α’ προβλήτα του λιμανιού, ενώ ήδη η Αποθήκη Δ’ παραχωρήθηκε στη Διεύθυνση Πολιτισμού και το πρώην Κτίριο Ναυτικής Διοίκησης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για τη στέγαση του Αριστοτελείου Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Θεσσαλονίκης.
Ο Γιάννης Μπουτάρης αναφέρθηκε επίσης σε μια σειρά θεμάτων, όπως η δημοπράτηση των έξι περιπτέρων της Νέας Παραλίας και του Maison Crystal, οι αναπλάσεις που υλοποιήθηκαν, τα τεχνικά έργα που ξεκίνησαν με τη δωρεά ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και τα προγράμματα κοινωνικής πολιτικής. Έμφαση έδωσε, εξάλλου, στην επέκταση του προγράμματος REACT για την ενσωμάτωση των προσφύγων στην κοινωνία, την πολιτική της «Διπλωματίας των Πόλεων» και την εδραίωση του OK!Thess ως το σημείο αναφοράς στη Θεσσαλονίκη για την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα.
Στο έργο τους αναφέρθηκαν, από την πλευρά τους, η αντιδήμαρχος Οικονομικών, Άννα Αγγελίδου, ο αντιδήμαρχος εκπαίδευσης και αθλητισμού, Αθανάσιος – Αλέξανδρος Μπαρμπουνάκης, ο αντιδήμαρχος Τουριστικής Ανάπτυξης και Διεθνών Σχέσεων Σπύρος Πέγκας, ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης Πέτρος Λεκάκης, η αντιδήμαρχος Πολιτισμού Έλλη Χρυσίδου και ο αντιδήμαρχος Αστικής Ανθεκτικότητας και Αναπτυξιακών Προγραμμάτων, Γιώργος Δημαρέλος.
Πηγή: ΑΠΕ