Ελλάδα

Μύκονος: «Η Μενδώνη ζήτησε την απομάκρυνση αρχαιολόγων που ασχολούμαστε με το νησί»

Την πρώτη επίσημη δημόσια παρέμβασή του πραγματοποίησε ο αρχαιολόγος Μανώλης Ψαρρός, θύμα ξυλοδαρμού στη Μύκονο

Parallaxi
μύκονος-η-μενδώνη-ζήτησε-την-απομάκρ-352482
Parallaxi

Την πρώτη επίσημη δημόσια παρέμβασή του πραγματοποίησε ο αρχαιολόγος Μανώλης Ψαρρός, θύμα ξυλοδαρμού στη Μύκονο.

Την υπόθεσή του έχει αναλάβει η Δίωξη Εκβιαστών, η οποία αναζητάει σύνδεση της επίθεσης με κυκλώματα στη Μύκονο.

Σε συνέντευξη τύπου του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων και του Ενιαίου Συλλόγου Αττικής, Στερεάς και Νήσων, ο υπάλληλος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, αρχαιολόγος, Μανώλης Ψαρρός τόνισε μεταξύ άλλων πως σκοπός αυτών που παρήγγειλαν την επίθεση ήταν πιθανότατα η ζωή του προκειμένου να στείλουν ένα ισχυρό μήνυμα σε όλους τους συναδέλφους του.

Αξιοσημείωτη είναι η αναφορά του για την επίσκεψη της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνης στο νοσοκομείο όταν, όπως είπε ο Μανώλης Ψαρρός, «η κα Μενδώνη ζήτησε την απομάκρυνση των αρχαιολόγων που ασχολούνται με τη Μύκονο».

Συγκεκριμένα ανέφερε πως «Η Υπουργός Πολιτισμού με επισκέφτηκε στο νοσοκομείο. Δεν περίμενα ότι μετά από αυτή την επίσκεψη η λύση που θα έβρισκε είναι να ζητήσει την απομάκρυνση των αρχαιολόγων που ως τώρα ασχολούμαστε με τη Μύκονο!

»Δεν είναι αυτό η προστασία που ζητήσαμε. Αυτό δίνει το λάθος μήνυμα στους δράστες της επίθεσης και ενισχύει το δικό τους μήνυμα τους προς τους συναδέλφους μου αρχαιολόγους. Το μήνυμα δηλαδή ότι μπορούν να βγάλουν από τη μέση τους υπαλλήλους που τους ενοχλούν. Περιμέναμε να έχουμε στο πλάι μας την πολιτική ηγεσία.

»Περίμενα να μου ζητήσουν τους φακέλους με τις παρανομίες που χειριζόμουν και να τους πάνε στον Εισαγγελέα. Περίμενα να φροντίσουν να εκδοθούν πρωτόκολλα κατεδάφισης για τις κατασκευές που έχουν γίνει χωρίς τις νόμιμες άδειες. Αντί για αυτές τις κινήσεις, το ίδιο το Υπουργείο Πολιτισμού δίνει την εικόνα ότι αδειάζει τους υπαλλήλους του. Ότι αντί να μας επιβραβεύει, μας τιμωρεί».

Πρόσθεσε δε πως ζήτησαν ενίσχυση του προσωπικού της ΕΦΑ Κυκλάδων, συνδρομή δικηγόρου με έμμισθη εντολή, αστυνομική προστασία κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους όταν έρχονται αντιμέτωποι με ένοπλους μπράβους.

Ευχαρίστησε τον άνδρα που βρέθηκε στο σημείο της επίθεσης και απέτρεψε τα χειρότερα, ενώ για την κατάσταση της υγείας του ανέφερε πως έχει σπασμένα πλευρά, σπασμένη μύτη και δεν έχει αποκατασταθεί ακόμη πλήρως η όρασή του. Δεν γνωρίζει ακόμη αν θα υπάρξει κάποιο μόνιμο πρόβλημα.

Στο θέμα πρόσφατα αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργός σημειώνοντας πως «Δεν νοείται να υπάρχει νησί υπεράνω του νόμου».

Μανώλης Ψαρρός: Το χρονικό του ξυλοδαρμού στη Μύκονο

Το περιστατικό έλαβε χώρα το βράδυ της Τρίτης, 7 Μαρτίου γύρω στις 20.30 κοντά στο σπίτι του υπάλληλου στα βόρεια προάστια κι ενώ ο Μανώλης Ψαρρός κατευθυνόταν προς αυτό.

Όπως αναφέρθηκε «δέχτηκε γροθιές στο πρόσωπο με αποτέλεσμα να σπάσει η μύτη του, γροθιές στο κεφάλι και στο στέρνο του. Δεν άντεξε από την αγριότητα των χτυπημάτων και λιποθύμησε».

Ο ίδιος πιστεύει ότι η επίθεση σχετίζεται με δύο επιχειρήσεις που βρήκε ότι είχαν καταπατήσει ιστορικούς χώρους. Οι κατασκευαστές αυτών των ακινήτων στη Μύκονο κατηγορούνται ότι παρήγγειλαν ένα «επαγγελματικό» χτύπημα στον αρχαιολόγο Μανώλη Ψαρρό, όταν εκείνος ανακάλυψε ότι είχαν παραβιάσει αυστηρούς νόμους για την προστασία ιστορικών τοποθεσιών.

Η αστυνομία έχει εστιάσει τις έρευνές της σε κυκλώματα της νύχτας, τα οποία φέρονται να λειτουργούν για λογαριασμό επιχειρηματιών του νησιού.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα