Διεθνή

Μυρίζει «μπαρούτι» στα σύνορα Πολωνίας-Λιθουανίας-Λευκορωσίας

Βερολίνο προς ΕΕ: Πάρτε μέτρα.

Parallaxi
μυρίζει-μπαρούτι-στα-σύνορα-πολωνί-841089
Parallaxi

Οι αρχές της Πολωνίας κατηγόρησαν τη Λευκορωσία ότι προσπαθεί να προκαλέσει διπλωματικό επεισόδιο, μετά από αναρτήσεις βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με εκατοντάδες μετανάστες να κατευθύνονται προς τα πολωνικά σύνορα.

Την ίδια ώρα η Λιθουανία ανακοίνωσε ότι μετακινεί στρατεύματα στα σύνορά της με τη Λευκορωσία, ενώ εξετάζει το ενδεχόμενο κήρυξης κατάστασης έκτακτης ανάγκης στα λευκορωσικά σύνορα.

Σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Twitter από τη λευκορωσική αντιπολίτευση NEXTA, μετανάστες που κρατούν σακίδια και φορούν χειμερινά ρούχα φαίνονται να περπατούν στην άκρη ενός αυτοκινητόδρομου. Άλλα βίντεο δείχνουν μεγάλες ομάδες μεταναστών να κάθονται στον δρόμο και να συνοδεύονται από ενόπλους ντυμένους στα χακί.

«Η Λευκορωσία θέλει να προκαλέσει ένα σοβαρό περιστατικό, κατά προτίμηση με πυροβολισμούς και θύματα. Σύμφωνα με πληροφορίες του Τύπου, προετοιμάζουν μια μεγάλη πρόκληση κοντά στην Κουζνίτσα Μπιαλόστοτσκα, που θα είναι μια απόπειρα μαζικής διέλευσης των συνόρων», ισχυρίστηκε ο Πολωνός υφυπουργός Εξωτερικών Πιορτ Βαβρζίκ στον κρατικό πολωνικό ραδιοφωνικό σταθμό.

«Πολύ ανησυχητικές πληροφορίες από τα σύνορα. Μεγάλη ομάδα μεταναστών έχει συγκεντρωθεί στη Λευκορωσία, κοντά στα σύνορα με την Πολωνία. Κατευθύνονται προς τα σύνορα της Δημοκρατίας της Πολωνίας. Θα προσπαθήσουν να εισέλθουν στην Πολωνία μαζικά», σημείωσε στο Twitter ο Στάνισλαβ Ζάριν, επικεφαλής της υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας του γραφείου του πρωθυπουργού.

Ακόμη, ο υφυπουργός Εσωτερικών Μάτσιεζ Βασίκ έγραψε στο Twitter ότι «οι πολωνικές αρχές είναι έτοιμες για οποιοδήποτε σενάριο».

Οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν τις απάνθρωπες συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες που προσπαθούν να περάσουν τα σύνορα από τη Λευκορωσία, υπό ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες, με ελλείψεις σε τρόφιμα, νερό και χωρίς ιατρική περίθαλψη. Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις κατηγορούν το κυβερνών εθνικιστικό κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) ότι παραβιάζει το δικαίωμα των μεταναστών στο άσυλο απωθώντας τους πίσω στη Λευκορωσία, αντί να δέχεται τις αιτήσεις τους. Η Πολωνία επιμένει ότι οι ενέργειές της είναι νόμιμες.

Σύμφωνα με τις πολωνικές αρχές, τουλάχιστον επτά μετανάστες έχουν εντοπιστεί νεκροί στην πολωνική πλευρά των συνόρων, ενώ μη εξακριβωμένες πληροφορίες μιλούν και για άλλους νεκρούς στη Λευκορωσία.

Από την πλευρά της η υπουργός Εσωτερικών της Λιθουανίας Άγκνε Μίλοτετ τόνισε ότι η χώρα της μετακινεί στρατεύματα στα σύνορα με τη Λευκορωσία προκειμένου να προετοιμαστεί για ενδεχόμενη εισροή μεταναστών.

Παράλληλα η κυβέρνηση της Λιθουανίας θα εξετάσει αν θα επιβάλει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στα σύνορα με τη Λευκορωσία, εξήγησε η ίδια στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Οι λιθουανικές αρχές αρνήθηκαν να διευκρινίσουν πόσοι στρατιώτες θα μετακινηθούν στη μεθόριο, αλλά και τα ακριβή σημεία όπου θα αναπτυχθούν, επικαλούμενες λόγους ασφαλείας.

https://twitter.com/Touch65939858/status/1457977557639475201

Η ΕΕ κατηγορεί τη Λευκορωσία ότι ενθαρρύνει χιλιάδες μετανάστες από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική να εισέλθουν στο έδαφός της, χρησιμοποιώντας τους για να εκδικηθεί για την επιβολή κυρώσεων στο Μινσκ για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η ΕΕ, οι ΗΠΑ και η Βρετανία επέβαλαν κυρώσεις στη Λευκορωσία αφού ο Λευκορώσος πρόεδρος Αλεξάντερ Λουκασένκο Λουκασένκο κατέστειλε με ιδιαίτερη βιαιότητα τις μαζικές διαδηλώσεις που ξέσπασαν μετά την αμφιλεγόμενη εκλογή του πέρυσι.

Η κυβέρνηση του Λουκασένκο έχει επανειλημμένα διαψεύσει ότι προκαλεί τεχνητή μεταναστευτική κρίση, κατηγορώντας τη Δύση για τις διελεύσεις μεταναστών και τον τρόπο που τους μεταχειρίζεται στα σύνορα.

Η υπηρεσία φύλαξης συνόρων της Λευκορωσίας εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία επιβεβαιώνει ότι μεγάλη ομάδα μεταναστών κινείται κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου προς τα πολωνικά σύνορα, επισημαίνοντας ότι η Βαρσοβία υιοθeτεί «απάνθρωπη στάση».

Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται πως η παρούσα τεταμένη κατάσταση επενδύεται με μια αντιπροσφυγική ρατσιστική ρητορική από όλες τις μεριές, με τους πρόσφυγες να παρουσιάζονται σαν απειλή προς εξουδετέρωση. Για άλλη μια φορά οι κατατρεγμένοι χρησιμοποιούνται ως μοχλός πίεσης για διενέξεις μεταξύ κρατών.

«Συναγερμός» Βερολίνου προς ΕΕ: Πάρτε μέτρα για αποτροπή μαζικής εισροής μεταναστών από Πολωνία

Σε συναγερμό για τις νέες μαζικές προσφυγικές ροές έχει τεθεί το Βερολίνο. Η Γερμανία κάλεσε σήμερα Τρίτη την Ευρωπαϊκή Ένωση να «λάβει μέτρα» για να συμβάλει στην αποτροπή της μαζικής εισροής μεταναστών, καθώς χιλιάδες άνθρωποι έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα Λευκορωσίας-Πολωνίας.

«Η Πολωνία ή η Γερμανία δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν ολομόναχες το πρόβλημα», τόνισε ο υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ στην ταμπλόιντ εφημερίδα Bild, καλώντας την ΕΕ να σχηματίσει «κοινό μέτωπο».

«Οφείλουμε να βοηθήσουμε την πολωνική κυβέρνηση να εγγυηθεί την ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων της. Αυτό θα έπρεπε να είναι υπόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Καλώ τώρα να ληφθούν μέτρα», επέμεινε.

Ο Χορστ Ζεεχόφερ τόνισε πως υποστηρίζει την απόφαση της Πολωνίας να υψώσει τείχος στα σύνορα με τη Λευκορωσία.

«Δεν μπορούμε να επικρίνουμε (…) την προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ», είπε.«Χωρίς τη χρήση πυροβόλων όπλων ασφαλώς, αλλά διαφορετικών διαθέσιμων μέσων», συμπλήρωσε ο υπουργός.

Απηύθυνε την παρότρυνση αυτή αφού η Πολωνία ανακοίνωσε ότι απέτρεψε την προσπάθεια εκατοντάδων μεταναστών να περάσουν παράνομα τα σύνορά της με τη Λευκορωσία και ότι χιλιάδες ακόμη έχουν συγκεντρωθεί σε αυτό το τμήμα των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.

Η Γερμανία, που γειτονεύει με την Πολωνία, καταγράφει μεγάλη αύξηση του αριθμού των παράτυπων μεταναστών και των προσφύγων από τη Λευκορωσία. Μόνο τον Οκτώβριο, έφθασαν τους 5.000, σύμφωνα με τις γερμανικές αρχές.

Το Βερολίνο αντέδρασε ενισχύοντας τους ελέγχους στα σύνορα με την Πολωνία και αναπτύσσοντας επιπλέον αστυνομικούς σε αυτά.

«Η Γερμανία θα μπορούσε πολύ γρήγορα να στείλει δυνάμεις της αστυνομίας για να βοηθήσουν την Πολωνία, εάν αυτό επιθυμεί» η Βαρσοβία, είπε εξάλλου στην Bild ο Στέφαν Μάγερ, ανώτερο στέλεχος του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών.

«Φοβόμαστε ότι δεν θα υπάρξει παρά κλιμάκωση αυτού του είδους των ενεργειών στα πολωνικά σύνορα στο εγγύς μέλλον, και ότι θα έχει ένοπλη φύση» τόνισε χθες στον Τύπο ο Πιοτρ Μίλερ, εκπρόσωπος της πολωνικής κυβέρνησης.

Η ΕΕ κατηγορεί το λευκορώσο πρόεδρο Αλεξάντρ Λουκάσενκα ότι μεταφέρει αεροπορικώς στο Μινσκ, την πρωτεύουσα της χώρας του, μετανάστες και πρόσφυγες από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική τους οποίους κατόπιν στέλνει να περάσουν με τα πόδια τα σύνορα με χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε αντίποινα για τις κυρώσεις που επέβαλαν στην κυβέρνησή του οι Βρυξέλλες εξαιτίας της καταστολής της λευκορωσικής αντιπολίτευσης. Ο κ. Λουκάσενκα απορρίπτει την κατηγορία αυτή.

Αντιμέτωπη με τη μεγεθυνόμενη κρίση, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κάλεσε από την πλευρά της χθες Δευτέρα τα κράτη μέλη της ΕΕ να εγκρίνουν την επιβολή νέων κυρώσεων. «Η εργαλειοποίηση των μεταναστών για πολιτικούς σκοπούς είναι απαράδεκτη», έκρινε η πρόεδρος της Κομισιόν σε ανακοίνωση Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα (24907637).

Πέρα από την επιβολή νέων κυρώσεων στο Μινσκ, τόνισε πως η ΕΕ «θα εξετάσει το πώς θα επιβάλει κυρώσεις σε αεροπορικές εταιρείες τρίτων χωρών» που μεταφέρουν μετανάστες στη Λευκορωσία.

Πηγή: ΑΠΕ / efsyn.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα