Μυστήριο με «άνευ προηγουμένου» θανάτους εκατοντάδων ελεφάντων στη Μποτσουάνα
Περισσότεροι από 300 ελέφαντες πέθαναν στη διάρκεια δύο μηνών για άγνωστους προς το παρόν λόγους.
Μυστήριο καλύπτει τους «άνευ προηγουμένου» θανάτους εκατοντάδων ελεφάντων στη Μποτσουάνα στη διάρκεια των δύο τελευταίων μηνών.
Ο Βρετανός βιολόγος δρ Νιλ ΜακΚαν δήλωσε ότι συνάδελφοί του στη χώρα αυτή της νότιας Αφρικής έχουν εντοπίσει περισσότερα από 350 πτώματα ελεφάντων στο Δέλτα του Οκαβάνγκο από τις αρχές Μαΐου.
Κανείς δεν γνωρίζει για ποιο λόγο τα ζώα πεθαίνουν, ενώ τα αποτελέσματα από τις εργαστηριακές εξετάσεις που γίνονται σε δείγματα που ελήφθησαν θα βγουν μετά από εβδομάδες, σύμφωνα με την κυβέρνηση της Μποτσουάνας.
Στη χώρα αυτή ζει το ένα τρίτο του πληθυσμού των ελεφάντων της Αφρικής.
Ο ΜακΚαν, της φιλανθρωπικής οργάνωσης National Park Rescue με έδρα τη Βρετανία, δήλωσε ότι τοπικές οργανώσεις ενημέρωσαν την κυβέρνηση ήδη στις αρχές Μαΐου για το συμβάν αφού πέταξαν πάνω από το Δέλτα.
«Εντόπισαν 169 (νεκρούς ελέφαντες) στη διάρκεια μιας τρίωρης πτήσης», εξήγησε. «Το γεγονός ότι κατάφεραν να δουν και να μετρήσουν τόσους πολλούς στη διάρκεια μιας τρίωρης πτήσης ήταν εντυπωσιακό», πρόσθεσε.
«Ένα μήνα αργότερα σε περαιτέρω έρευνες εντοπίστηκαν πολλά περισσότερα πτώματα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε περισσότερα από 350», εξήγησε ο ΜακΚαν.
Ήδη από τον Μάιο η κυβέρνηση της Μποτσουάνας απέκλεισε το ενδεχόμενο οι θάνατοι αυτοί να οφείλονται σε λαθροθήρες, καθώς οι ελέφαντες είχαν τους χαυλιόδοντές τους.
Και άλλα στοιχεία ωθούν τις αρχές να αποκλείσουν το ενδεχόμενο λαθροθηρίας.
«Μόνο ελέφαντες πεθαίνουν, κανένα άλλο ζώο», επεσήμανε ο ΜακΚαν. «Αν επρόκειτο για δηλητηρίαση από αρσενικό, θα περιμέναμε να δούμε και άλλα είδη» ζώων να πεθαίνουν.
Επίσης απέκλεισε το ενδεχόμενο δηλητηρίασης από άνθρακα, από την οποία πέθαναν τουλάχιστον 100 ελέφαντες στη Μποτσουάνα πέρυσι.
Όμως οι επιστήμονες ακόμη δεν έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο δηλητηρίασης από άλλους παράγοντες ή κάποια ασθένεια. Ο τρόπος που τα ζώα πεθαίνουν –κάποια φαίνεται να έχουν απλώς πέσει μπρούμυτα– και εικόνες ελεφάντων να περπατούν σε κύκλους υποδεικνύουν ότι κάτι μάλλον επιτίθεται στο νευρολογικό τους σύστημα, εκτίμησε ο ΜακΚαν.
Εξάλλου, εφόσον δεν είναι γνωστή η αιτία του θανάτου των ζώων, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο μια ασθένεια να περάσει στους ανθρώπους, κυρίως αν η αιτία κρύβεται στους υδάτινους πόρους ή το έδαφος.
«Ναι, πρόκειται για μια καταστροφή για τη διατήρηση του είδους, αλλά υπάρχει ενδεχόμενο να πρόκειται και για μια κρίση δημόσιας υγείας», υπογράμμισε.
Πηγή: BBC / ΑΠΕ