Χαρδαλιάς: Ενεργοποιείται χάρτης υγειονομικής ασφάλειας – Μαγιορκίνης: Κρίσιμοι δείκτες νεκροί και διασωληνωμένοι

Όσα δήλωσαν Γκ. Μαγιορκίνης και Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης

Parallaxi
χαρδαλιάς-ενεργοποιείται-χάρτης-υγε-642820
Parallaxi

Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να θέσει σε εφαρμογή ένα πλαίσιο κατηγοριοποιημένων και στοχευμένων τοπικών μέτρων για την ασφαλή και ομαλή συνέχιση της οικονομικής και κοινωνικής ζωής της χώρας μας, τον χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας από τον κορονοϊό, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη σημερινή ενημέρωση για την εξέλιξη της Covid-19 στη χώρα.

Όπως εξήγησε ο κ. Χαρδαλιάς, ο χάρτης υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας από τον κορονοϊό περιλαμβάνει 4 επίπεδα προληπτικών μέτρων και κανόνων για κάθε περιφερειακή ενότητα της χώρας. Επίπεδο ένα: ετοιμότητας, επίπεδο 2: επιτήρησης, επίπεδο 3: αυξημένης επιτήρησης και επίπεδο 4: αυξημένου κινδύνου. Αποσαφήνισε περαιτέρω ότι ο καθορισμός του επιπέδου κινδύνου σε κάθε περιοχή εξαρτάται από την αυξανόμενη ή μειούμενη τάση υγειονομικών μεγεθών και θα επικαιροποιείται ανά 15 ημέρες με βάση τις εισηγήσεις της επιτροπής επιδημιολόγων ή και συχνότερα όταν επιβάλλεται από τους υγειονομικούς και επιδημιολογικούς δείκτες. Ανακοίνωσε ότι ο χάρτης θα παρουσιαστεί την Παρασκευή.

Παράλληλα, ενημέρωσε ότι μέχρι σήμερα, 6 Οκτωβρίου, έχει ανασταλεί η λειτουργία 14 σχολικών μονάδων σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ τμήματα έχουν κλείσει σε 114 σχολεία πανελλαδικά. Σημείωσε πως η συντριπτική πλειοψηφία των σχολείων σε αναστολή λειτουργίας λόγω επιβεβαιωμένου κρούσματος βρίσκονται σε περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο. Παρατήρησε περαιτέρω πως τα κρούσματα είναι γεωγραφικά αποσπασματικά και χωροταξικά μεμονωμένα, γεγονός που δείχνει ότι τρεις εβδομάδες μετά την έναρξη του σχολικού έτους δεν υπάρχει διασπορά εντός των σχολικών μονάδων, και ως εκ τούτου τα σχολεία θεωρούνται ασφαλή.

Κρίσιμοι δείκτες οι διασωληνωμένοι και οι νεκροί στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, βρισκόμαστε μπροστά στην επέκταση του δεύτερου κύματος της πανδημίας, με την Ευρώπη να παρατηρεί σημαντική αύξηση των νέων διαγνώσεων. Ο καθηγητής παρέθεσε τα στοιχεία από τη Βρετανία, τη Γαλλία, αλλά και την Ολλανδία, χώρα με πληθυσμό παρόμοιο με της Ελλάδα, όπου τα κρούσματα κορωνοϊού έχουν πενταπλασιαστεί.

Η Ελλάδα μπήκε στο δεύτερο κύμα το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου και βρίσκεται σε μια ενδιάμεσα, σχετικά ήπια επιδημιολογική κατάσταση, σημείωσε ο κ. Μαγιορκίνης. Τα σημεία που τόνισε ο ειδικός είναι πως αυξήθηκε η συχνότητα των ημερών όπου καταγράφονται πάνω από 5 θάνατοι ανά ημέρα, αλλά και το γεγονός πως ο αριθμός των διασωληνωμένων είναι άνω σταθερά των 80 πιέζοντας το σύστημα υγείας.

«Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας» σημείωσε ο Μαγιορκίνης

«Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας και με την έλευση του χειμώνα αναμένουμε σημαντική αύξηση της μετάδοσης» σημείωσε στη συνέχεια ο Γκίκας Μαγιορκίνης, που παρέθεσε παραδείγματα χωρών της Ευρώπης, όπου η θερμοκρασία είναι ως και 10 μονάδες πιο χαμηλά από ότι στη χώρα μας.

Φαίνεται πως η πτώση της θερμοκρασίας συνδέεται με αύξηση νέων κρουσμάτων κορωνοϊού. «Κάτι αντίστοιχο αναμένουμε και εδώ με την πτώση της θερμοκρασίας» είπε ο καθηγητής που ζήτησε μεγαλύτερη προσπάθεια και προσήλωση από όλους μας.

Τι είπε ο καθηγητής για την κόπωση από τα μέτρα για τον κορωνοϊό

Ο κ. Μαγιορκίνης αναφέρθηκε στην κόπωση που αισθάνονται οι λαοί της Ευρώπης από τα συνεχιζόμενα μέτρα, όμως επανέλαβε πως έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας. Η μάσκα και η απόσταση είναι τα όπλα μας, είπε και σημείωσε πως ο ιός δεν κάνει διακρίσεις, προσέβαλε τον Λευκό Οίκο.

«Όταν θα κολλήσουμε, θα αναρωτηθούμε, κάναμε ότι πέρασε από το χέρι μας για να προστατεύσουμε τους γύρω μας;» είπε λίγο πριν κλείσει ο Γκίκας Μαγιορκίνης και τόνισε πως με 3-4 πολύ απλές συνήθειες (πλύσιμο χεριών, μάσκα, αποστάσεις) βοηθάμε να διατηρηθεί η μεταδοτικότητα σε χαμηλά επίπεδα.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα