Ν. Χαρδαλιάς για Εύβοια: «Δεν είχαμε σωστή πρόβλεψη, αλλιώς θα είχαμε ενεργήσει διαφορετικά»
Διαβάστε αναλυτικά.
«Δυστυχώς, η ένταση του φαινομένου ήταν πολύ μεγάλη και χτύπησε και στον τομέα των υποδομών. Η πρόβλεψη που είχαμε έκανε εκτίμηση για 63 χιλιοστά βροχής σε 24 ώρες, ενώ η βροχή έφτασε τα 350 χιλιοστά μέσα σε έξι ώρες. Δεν είχαμε σωστή πρόβλεψη, αλλιώς θα είχαμε ενεργήσει διαφορετικά» δήλωσε πριν από λίγο ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος εξέφρασε τη θλίψη του για τον χαμό των ανθρώπων από την θεομηνία στην Εύβοια και ταυτόχρονα ευχαρίστησε τους ανθρώπους του κρατικού μηχανισμού που κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες στην πρώτη γραμμή της καταστροφής.
Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι η Πολιτεία αντέδρασε αμέσως κινητοποιώντας όλο τον μηχανισμό από χτες, ενώ αναφέρθηκε και στο 112, για το οποίο υπογράμμισε ότι η χρησιμοποίησή του γίνεται εφόσον πληρούνται συγκεκριμένα κριτήρια.
«Θεωρήσαμε πως η χρήση του υπήρχε περίπτωση να δημιουργήσει μεγαλύτερο ρίσκο», είπε ο υφυπουργός και συμπλήρωσε: «Μία σαφής εντολή εκκένωσης θα έβαζε σε κίνδυνο πολλές ζωές. Ενώ η εντολή να μείνουν στα σπίτια τους με βάση την κατάσταση των περισσότερων κατοικιών στην περιοχή (ημιυπόγεια και ισόγεια, αλλά και μονοκατοικίες με δώματα 1 και 2 μέτρα κάτω από το ύψος του δρόμου), μπορεί να οδηγούσε σε περισσότερους πνιγμούς. Γι’ αυτό και προκρίναμε τα συμβατικά διασωστικά μέσα».
Ολόκληρη η δήλωση του κ. Χαρδαλιά αναφέρει: «Θέλω να εκφράσω τη θλίψη μου για τους συμπολίτες μας που έχασαν τη ζωή τους στην Εύβοια και να εκφράσω τα θερμά μου συλλυπητήρια στις οικογένειές τους. Οφείλω, όμως, να ευχαριστήσω και τους ανθρώπους του κρατικού μηχανισμού που κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες δίνοντας μια δύσκολη μάχη σε δύσκολες συνθήκες και απεγκλώβισαν πριν από λίγο ακόμη έναν συμπολίτη μας.
Η Πολιτεία αντέδρασε αμέσως κινητοποιώντας όλο τον κρατικό μηχανισμό και τους εμπλεκόμενους φορείς που τέθηκαν σε πλήρη επιφυλακή από χθες. Δυστυχώς, η ένταση του φαινομένου ήταν πολύ μεγάλη και χτύπησε και στον τομέα των υποδομών. Η πρόβλεψη που είχαμε έκανε εκτίμηση για 63 χιλιοστά βροχής σε 24 ώρες, ενώ η βροχή έφτασε τα 350 χιλιοστά μέσα σε έξι ώρες. Δεν είχαμε σωστή πρόβλεψη. Θα είχαμε ενεργήσει διαφορετικά. Ο μηχανισμός τέθηκε σε πλήρη επιφυλακή και αξιοποιήθηκαν τα συμβατικά επιχειρησιακά μέσα. Απεγκλωβίστηκαν 97 συμπολίτες μας. Πραγματοποιήθηκαν 28 εναέριες διασώσεις από το Super Puma του Πυροσβεστικού Σώματος και 15 εναέριες διασώσεις από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, ενώ 54 απεγκλωβισμοί έγιναν με επίγεια μέσα και σωστικές λέμβους».
Για το 112
«Η επιλογή της αποστολής του 112 σε μια περίσταση όπως τη συγκεκριμένη της Εύβοιας επιβάλλει την αξιολόγηση και πλήρωση κάποιων κριτηρίων ανάλογα και με το περιεχόμενο της εντολής.
Στην περίπτωση αυτή, θεωρήσαμε πως η χρήση του υπήρχε περίπτωση να δημιουργήσει μεγαλύτερο ρίσκο από την μη χρήση του.
Μία σαφής εντολή εκκένωσης θα έβαζε σε κίνδυνο πολλές ζωές. Ενώ η εντολή να μείνουν στα σπίτια τους με βάση την κατάσταση των περισσότερων κατοικιών στην περιοχή (ημιυπόγεια και ισόγεια, αλλά και μονοκατοικίες με δώματα 1 και 2 μέτρα κάτω από το ύψος του δρόμου), μπορεί να οδηγούσε σε περισσότερους πνιγμούς. Γι’ αυτό και προκρίναμε τα συμβατικά διασωστικά μέσα.
Την ώρα της μάχης παλεύουμε, δίνουμε τη μάχη με τα προβλήματα και τον χρόνο. Και σε αυτό τον δρόμο θα συνεχίσουμε».
ΣΥΡΙΖΑ για Εύβοια: Μνημείο προκλητικότητας οι δηλώσεις Χαρδαλιά για το 112
«Τα τραγικά γεγονότα που συνέβησαν στην Εύβοια με τους νεκρούς από τις πλημμύρες συγκλονίζουν όλη την Ελλάδα», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωση του, ενώ ασκεί κριτική στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
«Είναι πλέον ολοφάνερο πως η μοναδική ικανότητα που διαθέτει το επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη είναι οι επικοινωνιακές φιέστες και τίποτε παραπάνω», αναφέρει η Κουμουνδούρου. Η αξιωματική αντιπολίτευση προσθέτει ότι «οι δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού, Ν. Χαρδαλιά, αποτελούν μνημείο προκλητικότητας, καθώς έφτασε στο σημείο να ισχυριστεί ότι η γραμμή 112 δεν λειτούργησε για να μην υπάρξουν θύματα! Και την ίδια στιγμή, παραδέχτηκε ότι ενώ γνώριζαν για τις καιρικές συνθήκες, δεν έκαναν τίποτα προκειμένου να προλάβει τα χειρότερα».
Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι «η κομματικοποίηση και πλήρης διάλυση της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας από την κυβέρνηση της ΝΔ έχει τραγικά αποτελέσματα». Προσθέτει ότι την ίδια στιγμή, «αναδεικνύονται οι διαχρονικές ευθύνες της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στην υλοποίηση των απαραίτητων αντιπλημμυρικών έργων».
«Αυτές τις δύσκολες ώρες, ο ΣΥΡΙΖΑ με τους βουλευτές και τα στελέχη του βρίσκεται στο πλευρό των κατοίκων της περιοχής», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.
Πράσινοι: πυρκαγιές, αδράνεια και κλιματική αλλαγή οι υπεύθυνοι για τις πλημμύρες στην Εύβοια
Ανακοίνωση για την κατάσταση στην Εύβοια εξέδωσαν και το πολιτικό κόμμα «Πράσινοι». Ακολουθεί η ανακοίνωση τους:
Η Εύβοια είναι άλλη μια περιοχή που πληρώνει το τίμημα της κλιματικής αλλαγής και της αδράνειας των κυβερνώντων στην αντιμετώπισή της, όπως και στην πρόληψη των πυρκαγιών των δασών καθώς και στη μη εκτέλεση αντιπλημμυρικών έργων για τη συγκράτηση των νερών και του εδάφους. Παράλληλα, ευθύνες για τις καταστροφές σε Λευκαντί και Μπούρτζι θα πρέπει να αναζητηθούν και για το μπάζωμα και την οικοπεδοποίηση του Δέλτα του ποταμού Λίλαντα καθώς και για την ολιγωρία απέναντι στις δραστηριότητες της ΛΑΡΚΟ.
Αυτές είναι οι διαπιστώσεις του νέου κόμματος των Πράσινων, οι οποίοι εκφράζουν τη συμπαράστασή τους στους κατοίκους, θεωρούν απαράδεκτη τη μη ενεργοποίηση της υπηρεσίας έκτακτης ανάγκης 112, εφιστούν την προσοχή των υπευθύνων για την τοξική λάσπη της ΛΑΡΚΟ και θέτουν επιπλέον τα εξής ερωτήματα:
· Αφού είναι πλέον αναμενόμενα τα έντονα καιρικά φαινόμενα και οι σοβαρές πλημμύρες, ποια είναι τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και αποκατάστασης του γεωπεριβάλλοντος, ώστε να θωρακιστούν οι καμένες περιοχές στην Κεντρική Εύβοια, ακριβώς πριν ένα χρόνο, γύρω από τα χωριά Πλατάνια, Μακρυμάλλη, Σταυρό και Κοντοδεσπότι;
· Αφού τα καμένα δέντρα δεν μπορούν πλέον να συγκρατήσουν μεγάλο όγκο βροχής, γιατί δεν οργανώθηκαν μαζικές δενδροφυτεύσεις και φράγματα ορεινής υδρονομίας, ώστε να αποφευχθεί η διάβρωση των εδαφών και η κατάληξή τους στη θάλασσα;
· Τι ενέργειες έγιναν μετά τις καταγγελίες ότι πευκοδάσος 300 περίπου στρεμμάτων καταστράφηκε από τη ΛΑΡΚΟ, δίπλα ακριβώς από τις καμένες εκτάσεις, στο χωριό Σταυρός του Δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων;
· Αφού τα νερά των βροχοπτώσεων, μη έχοντας διέξοδο, λιμνάζουν μέσα στους κρατήρες των ορυχείων της ΛΑΡΚΟ και έχουν όξινη απορροή με διαλυμένα άλατα βαρέων μετάλλων, θειούχα χώματα κτλ, εφόσον δεν έχει γίνει αποκατάσταση όλων των παλαιών και μη εξορύξεων, πού διασκορπίστηκαν με τις πλημμύρες τα επικίνδυνα αυτά απόβλητα;
· Αφού μέσα στα 22.000 στρέμματα που κάηκαν, περιλαμβάνεται και η περιοχή Κ349 Αγριλίισα-Καταβόθρα Καλαμάκι με 5.500 στρέμματα, χαρακτηρισμένα ως «Καταφύγιο Άγριας Ζωής» (ΦΕΚ 640/28-6-00) καθώς επίσης και η περιοχή «Ζυγός», αδειοδοτηµένη περιοχή για εξόρυξη νικελίου από τη ΛΑΡΚΟ, με το δάσος να προστατεύει από τα βουνά των στείρων μεταλλευτικών τοξικών αποβλήτων της βιομηχανίας, τι ενέργειες έγιναν για την πόλη των Ψαχνών, η οποία έχασε το προστατευτικό ανάχωμα που συγκρατούσε την τοξική λάσπη;
· Πώς θα αναχαιτιστούν τα τοξικά πετρώματα, που περιέχουν νικέλιο, κάδµιο, χρώμιο, αρσενικό κτλ, τα οποία με τις πλημμύρες θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές;
Με πληροφορίες από ΑΠΕ ΜΠΕ