Διεθνή

Ν. Δένδιας από Ιράκ: Δεν μπορεί να γίνει διάλογος υπό καθεστώς επιθέσεων και απειλών 

Ιστορική χαρακτηρίστηκε η επίσκεψη του Ν. Δένδια από τους ΥΠΕΞ των δυο χωρών, καθώς είναι η πρώτη επίσκεψη Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στο Ιράκ μετά από 22 χρόνια.

Parallaxi
ν-δένδιας-από-ιράκ-δεν-μπορεί-να-γίνει-671285
Parallaxi
Στιγμιότυπο Βίντεο

Στο Ιράκ βρίσκεται ο υπ. Εξωτερικών Νίκος Δένδιας όπου έχει συναντήσεις με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας. Ο κ. Δένδιας έφτασε νωρίς το πρωί στη Βαγδάτη για μια επίσκεψη η οποία χαρακτηρίστηκε ιστορική από τους ΥΠΕΞ των δυο χωρών, καθώς είναι η πρώτη επίσκεψη Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στο Ιράκ μετά από 22 χρόνια.

Ήδη ο κ. Δένδιας έγινε δεκτός από τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της χώρας και είχε συνομιλίες στο υπουργείο Εξωτερικών με τον ομόλογό του. Στο επίκεντρό των συζητήσεων βρέθηκαν οι διμερείς σχέσεις, η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή και οι προκλήσεις ασφαλείας που υπάρχουν τόσο στην Αν. Μεσόγειο όσο και στη Μέση Ανατολή.

Όπως ανέφερε ο απεσταλμένος της ΕΡΤ στη Βαγδάτη, Νίκος Μελέτης, είναι χαρακτηριστικό ότι ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ, μιας χώρας που έχει δεχθεί κι αυτή την πίεση της Τουρκίας πολλές φορές, ανέφερε ότι οι διαφορές πρέπει να επιλύονται ειρηνικά, με βάση το Διεθνές Δίκαιο και με σεβασμό στην εδαφική ακεραιότητα των χωρών. Ο Νίκος Δένδιας ανέλυσε στους ιρακινούς συνομιλητές του την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Αν. Μεσόγειο με τις προκλήσεις της Τουρκίας. Έκανε λόγο για πολιτική κανονιοφόρων που ασκεί η Τουρκία κι επανέλαβε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη για διάλογο και συζήτηση για την ειρηνική επίλυση οποιασδήποτε διαφοράς με βάση το Διεθνές Δίκαιο αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει υπό καθεστώς φόβου, απειλών και εκβιασμών.

«Η Ελλάδα έχει επαναλάβει στον υψηλότερο βαθμό ότι είναι έτοιμη να δεσμευτεί σε διάλογο με την Τουρκία στη βάση του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και τις αρχές της καλής γειτονίας. Ακόμη έχουμε καταστήσει σαφές ότι ο διάλογος μεταξύ των κυρίαρχων χωρών δεν μπορεί να γίνεται υπό το κράτος επιθέσεων και απειλών» τόνισε ο κ. Δένδιας.

Από την πλευρά του ο υπ. Εξωτερικών του Ιράκ Φουάντ Χουσεΐν είπε ότι «θα πρέπει να ακολουθηθεί άλλος δρόμος. Ο μοναδικός εναλλακτικός δρόμος είναι να φτάσουμε στην ειρήνη και τον διάλογο. Και πιστεύουμε στον διάλογο μεταξύ γειτονικών χωρών, αλλά στον διάλογο με βάση το Διεθνές Δίκαιο».

Να σημειωθεί ότι στο υπ. Εξωτερικών του Ιράκ οι δυο υπουργοί υπέγραψαν δυο συμφωνίες συνεργασίας των δυο χωρών για πολιτικές διαβουλεύσεις και συνεργασίας των διπλωματικών Ακαδημιών ενώ συζητούνται επιχειρηματικά και επενδυτικά σχέδια.

Πηγή: ert.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα