Ν. Καπραβέλος: Δυσβάσταχτος ο αριθμός των εισαγωγών

Τι λένε οι ειδικοί για την 3η δόση εμβολίων.

Parallaxi
ν-καπραβέλος-δυσβάσταχτος-ο-αριθμός-τ-749017
Parallaxi

corona

Για μια απελπιστική κατάσταση στα νοσοκομεία έκανε λόγο ο Διευθυντής της Β ΜΕΘ του Νοσοκομείου Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης, Νίκος Καπραβέλος.  

«Ο αριθμός των εισαγωγών είναι δυσβάστακτος, δεν βλέπουμε κορύφωση του τρίτου κύματος. Ο νεότερος ασθενής είναι 40 ο μεγαλύτερος 65, κάθε εφημερία είναι χειρότερη από την προηγούμενη, έχουμε μόνο 2 κλίνες ΜΕΘ, Παραδίδονται 18 κλίνες ΜΕΘ στο τέλος της επόμενης εβδομάδας, αλλά δεν  υπάρχουν εξειδικευμένοι γιατροί», είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

«Τι θα κλείσει και όχι τι θα ανοίξει πρέπει να συζητάμε. Κάθε εφημερία σε όλα τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης αντιμετωπίζει αυτό το πρόβλημα, φροντίζουν οι άνθρωποι στις κλινικές να βοηθήσουν τους ασθενείς με μη μηχανικό τρόπο, αλλά πολλές φορές αυτό επιδεινώνει την κατάσταση. Λέγαμε ότι θα φτάσει η κορύφωση και θα δούμε λίγο φως, όμως υπάρχει προοδευτική αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία. Κανείς από όσους νοσηλεύουμε δεν έχουν εμβολιαστεί», είπε ακόμη μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Open.

A. Λινού: Πού οφείλεται έξαρση των κρουσμάτων

«Ήταν τα πάντα κλειστά και αυτό οδήγησε σε μια μεγάλη έξαρση τα αποτελέσματα της οποίας βλέπουμε τώρα στα νοσοκομεία. Σε επίπεδο κρουσμάτων έχουμε επιπέδωση και μείωση, έχουν αυξηθεί και τα τεστ, ο δείκτης θετικότητας είναι 4,7 – 4,8. Έχουμε αποκλιμάκωση, η οποία θα βελτιωθεί με τη δυνατότητα να είναι οι άνθρωποι έξω από τα σπίτια τους. Δεν τελειώσαμε με την πανδημία, αλλά θα βοηθήσει να είναι έξω οι άνθρωποι και να υπάρξει ένα σώμα ιχνηλάτησης για να γίνεται άμεσα», είπε από μέρους της η Αθηνά Λινού, καθηγήτρια επιδημιολογίας.

«Αν δεν τηρούνται αποστάσεις, όπως στα σχολεία, δεν μπορεί να προχωρήσει η ιχνηλάτηση ούτε να μειωθεί η διασπορά. Η παράδοση εκτός είναι ασφαλής, αλλά στα σχολεία έπρεπε να υπάρξει μείωση των παιδιών στις τάξεις και αξιοποίηση των εξωτερικών χώρων. Καμία συνάντηση σε εσωτερικό χώρο έλεγε ο Φάουτσι εδώ και 4 μήνες. Μέσα στο σπίτι τον ιό τον έφερε ο εργαζόμενος και όσοι μετακινούνται με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, με αποτέλεσμα να μολυνθεί όλη η οικογένεια και επειδή όλα ήταν κλειστά αυτό μεταφέρθηκε στο «διπλανό διαμέρισμα». Οι άνθρωποι, εκεί που φαίνεται αν φορούν τη μάσκα και τηρούν αποστάσεις τις τηρούν, στον εσωτερικό χώρο δεν τις τηρούν», συμπλήρωσε η ίδια.

«Eίναι πολύπλοκο το θέμα για το άνοιγμα το Πάσχα και είναι διαφορετικές οι συνθήκες σε κάθε χώρα. Το θέμα των νοσοκομείων δεν το έχουμε διαχειριστεί σωστά και δεν ενδυναμώσαμε το κομμάτι να περνούν το ήπιο κομμάτι της νόσου στο σπίτι οι ασθενείς. Η διαχείριση των ήπιων κρουσμάτων γίνεται από τους ιδιώτες γιατρούς, θα έπρεπε να το είχαμε αξιοποιήσει αυτό το κομμάτι. Με έντονη και κατάλληλη επικοινωνία από τον σωστό άνθρωπο κάθε φορά και έμφαση στα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται, θα προτιμούσα να υπάρχει κίνηση το Πάσχα, να μην μείνουν στα μεγάλα αστικά κέντρα. Να ζητήσουμε η μετακίνηση να μη γίνει με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, να έχουμε PCR test αρνητικά και επαρκείς πληροφορίες, μπορεί να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα», δήλωσε για το Πάσχα.

Τι λέει ο Στέλιος Πέτσας για τις μετακινήσεις το Πάσχα

 «Υπάρχουν διαφωνίες πολλές ακόμα και μεταξύ των λοιμωξιολόγων. Ξέρουμε πως υπάρχει κούραση μετά από 14 μήνες στον κόσμο. Γι’ αυτόν τον λόγο προσπαθούμε να υπάρχει μερική αποσυμπίεση χωρίς όμως να ξεφεύγει τελείως η κατάσταση με την εφαρμογή των μέτρων. Πάντα βλέπουμε βδομάδα με βδομάδα τι γίνεται με βάση τα κρούσματα και αποφασίζουμε, δεν αποκλείουμε τίποτα όσον αφορά το Πάσχα», είπε ο Στέλιος Πέτσας, ξεκαθαρίζοντας ότι οι αποφάσεις για τις μετακινήσεις το Πάσχα θα παρθούν στο τέλος της επόμενης εβδομάδας.

Οι δηλώσεις των ειδικών για την τρίτη δόση εμβολίων 

Δεν αποκλείεται η χορήγηση τρίτης δόσης του εμβολίου, αλλά και αλλαγής τύπου του ιού που περιέχεται στα εμβόλια, σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας στο πανεπιστήμιο Κρήτης, Νίκος Τζανάκη.

«Αυτή τη στιγμή δε γνωρίζουμε το χρόνο προστασίας που παρέχουν τα εμβόλια. Φαίνεται ότι είναι μερικοί μήνες τουλάχιστον… μπορεί και παραπάνω. Το πιθανότερο είναι ο ιός να χρειάζεται, και με τις μεταλλάξεις που έχει, όχι μόνο αναμνηστικές δόσεις ετησίως, θα δούμε κάθε πότε, αλλά ενδεχομένως και αλλαγή του τύπου του ιού ο οποίος περιέχεται στα εμβόλια… Δεν αποκλείεται δηλαδή να γίνεται επικαιροποίηση του εμβολίου ανάλογα με τον τύπο της επιδημίας που υπάρχει στον κόσμο και τη χώρα», υπογράμμισε ο καθηγητής μιλώντας στον ΣΚΑΪ, μην αποκλείοντας τη χορήγηση τρίτης δόσης εμβολίου.

Το εάν θα χρειαστεί και 3η δόση εμβολίου για τον κοροναϊό, θα εξαρτηθεί και από το πόσο καιρό κρατά η ανοσία, είπε ο Αθανάσιος Δημόπουλος, πρύτανης του ΕΚΠΑ.

Και ο Αλμπερτ Μπουρλά θεωρεί πιθανό ότι ενδέχεται εμβολιασμένοι να χρειαστούν και μία τρίτη ενισχυτική δόση εντός 12 μηνών. Ο ίδιος ανέφερε επίσης ότι είναι πιθανό οι άνθρωποι να χρειάζεται να εμβολιάζονται ετησίως κατά του κοροναϊού.

Τι ισχύει από σήμερα σε όλη τη χώρα- Μεγάλο κορονοπάρτι στην Κυψέλη

Επιβεβαιώνεται η σταδιακή αποκλιμάκωση του ιικού φορτίου στα λύματα σε έρευνα του ΑΠΘ

Την τάση αποκλιμάκωσης του ιικού φορτίου στα λύματα της Θεσσαλονίκης, που ξεκίνησε πριν από 10 ημέρες, επιβεβαιώνουν και οι τελευταίες μετρήσεις της εβδομάδας, στην έρευνα που διεξάγει η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου του ΕΟΔΥ.

Η συγκέντρωση του SARS-CoV-2 στα αστικά απόβλητα, όπως φαίνεται στα διαγράμματα που παρουσιάζει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στις 5 Απριλίου ανιχνεύτηκε στην υψηλότερη τιμή της τρέχουσας περιόδου κι έκτοτε με μικρές αυξομειώσεις μεταξύ των καθημερινών μετρήσεων τείνει προς χαμηλότερα επίπεδα.

Συγκεκριμένα, στα δείγματα που λαμβάνονται καθημερινά στην είσοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης, αναφορικά με τις εξορθολογισμένες τιμές σχετικής έκκρισης ιικού φορτίου, η μέση τιμή των δύο πιο πρόσφατων μετρήσεων, δηλαδή της Τετάρτης 14/04 και της Πέμπτης 15/04 είναι:

-Μειωμένη κατά 30% σε σχέση με τη μέση τιμή των δύο αμέσως προηγούμενων μετρήσεων, δηλαδή της Δευτέρας 12/04 και της Τρίτης 13/04.

-Μειωμένη κατά 27% σε σχέση με την μέση τιμή της προηγούμενης Τετάρτης 07/04 και Πέμπτης 08/04.

«Η εικόνα της εβδομάδας παραπέμπει στις τιμές και τις διακυμάνσεις που μετρούσαμε τον Μάρτιο, πριν την επιδημιολογική έξαρση. Στις ανακοινώσεις του προηγούμενου Σαββάτου λέγαμε πως για να εκτιμήσουμε με ασφάλεια αν η τιμή της 5ης Απριλίου είναι η υψηλότερη της περιόδου και περνάμε σε φάση επιπέδωσης και αποκλιμάκωσης της επιδημιολογικής καμπύλης, χρειαζόμασταν περισσότερα στοιχεία από τις καθημερινές μας μετρήσεις. Τα στοιχεία, λοιπόν, επιβεβαιώνουν μία σημαντική διαπίστωση, ότι σταδιακά η κατάσταση βελτιώνεται», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθ. Νίκος Παπαϊωάννου.

«Όμως», συνέχισε ο κ. Παπαϊωάννου, «σε απόλυτες τιμές το ιικό φορτίο ανιχνεύεται ακόμη σε υψηλά επίπεδα και αν παρατηρήσουμε στο διάγραμμα πώς κινήθηκε η καμπύλη κατά την αποκλιμάκωσή της στο πανδημικό κύμα του φθινοπώρου, θα διαπιστώσουμε πως υπάρχει ακόμη δρόμος να διανύσουμε, για να πούμε ότι είμαστε σε ένα καλό επιδημιολογικό επίπεδο».

Ερωτηθείς αν η επιδημιολογική εικόνα των λυμάτων συμβαδίζει με αυτή στα νοσοκομεία της πόλης ο πρύτανης του ΑΠΘ εξήγησε πως «η διασπορά του ιού στην κοινότητα αποτυπώνεται μετά από αρκετές μέρες στην κλινική εικόνα, καθώς κάποιοι από τους νοσούντες δυστυχώς θα παρουσιάσουν επιπλοκές και θα χρειαστούν νοσηλεία». «Αυτή τη στιγμή υπάρχει σημαντική πίεση στα νοσοκομεία της πόλης, η οποία αντικατοπτρίζει την περίοδο της κορύφωσης, και η βελτίωση που παρατηρούμε σήμερα στα λύματα, θα φανεί στα νοσοκομεία στο επόμενο δεκαήμερο».

Η μεθοδολογία αποτίμησης του κορονοϊού στα αστικά απόβλητα, που ανέπτυξε η ομάδα του ΑΠΘ, εξορθολογίζει τις μετρήσεις συγκέντρωσης του γονιδιώματος του ιού με βάση 24 περιβαλλοντικούς παράγοντες, που δύνανται να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων.

Με πληροφορίες από in.gr/ Open/ Mega/  Σμαρώ Αβραμίδου, AΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα