Ελλάδα

Ν. Μηταράκης: Πώς αποκαλύψαμε τις ΜΚΟ που διακινούσαν παράτυπους μετανάστες

Τα στοιχεία για το σχέδιο της ΕΥΠ.

Parallaxi
ν-μηταράκης-πώς-αποκαλύψαμε-τις-μκο-πο-561709
Parallaxi
Εικόνα Αρχείου

Για τον τρόπο με τον οποίο στήθηκε η επιχείρηση «Αλκμήνη» της ΕΥΠ προκειμένου να αποκαλύψει μέλη μη κυβερνητικών οργανώσεων που συμμετείχαν σε κύκλωμα διακίνησης παράτυπων μεταναστών, μίλησε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης. 

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αφήσει τις δομές να διοικούνται από ΜΚΟ. Εμείς κοιτάξαμε το ρόλο των ΜΚΟ στην λαθροδιακίνηση προσώπων, ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στα νησιά μας -και δεν είναι μόνο η Λέσβος-, ΜΚΟ που συμμετείχαν σε κυκλώματα για να έρχονται παράνομα μετανάστες στη χώρα μας, ΜΚΟ που παρακολουθούσαν το λιμενικό, παρακολουθούσαν συχνότητες,  και είχαν ρόλο κατασκόπων και όχι ανθρωπιστικής δράσης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Νότης Μηταράκης προσθέτοντας ότι ήδη έχουν ασκηθεί διώξεις.  

Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, μια μυστική επιχείρηση σε τουρκικό έδαφος με πρωταγωνιστές παράτυπους μετανάστες σε ρόλο «πρακτόρων» της ΕΥΠ είναι αυτή που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην έρευνα κατά τεσσάρων μη κυβερνητικών οργανώσεων (ΜΚΟ) στη Λέσβο, μέλη των οποίων ελέγχονται, μεταξύ άλλων, για διακίνηση μεταναστών και κατασκοπεία. Είχε κωδική ονομασία «Αλκμήνη» και πραγματοποιήθηκε εντός Αυγούστου.

Από την έρευνα απεδείχθη ότι συνολικά 35 μέλη των τεσσάρων ΜΚΟ διευκόλυναν τη διακίνηση παράτυπων μεταναστών και προσφύγων από την Τουρκία στη Λέσβο χρησιμοποιώντας παράνομες μεθόδους και διαδικασίες.

Πρόκειται για υπηκόους Γερμανίας, Γαλλίας, Ελβετίας, Αυστρίας, Νορβηγίας και Βουλγαρίας , ενώ οι δυο από τις υπό έρευνα ΜΚΟ έχουν την έδρα τους στο Βερολίνο, στην ίδια μάλιστα διεύθυνση.

Τα δεδομένα αναμένεται να αξιολογηθούν ποινικά κατά το στάδιο της εισαγγελικής έρευνας.

UPDATE- 12.24:

Τις έξι δράσεις στις οποίες προχώρησε το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, προκειμένου να ελεγχθεί ο ρόλος των μη κυβερνητικών οργανώσεων συνοψίζουν πηγές του υπουργείου, με αφορμή την επιχείρηση «Αλκμήνη» της ΕΥΠ και της ΕΛΑΣ και τη δικογραφία που σχηματίστηκε για 35 μέλη ΜΚΟ.

Όπως σημειώνουν κύκλοι του υπουργείου, μέχρι το τέλος του έτους θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία πιστοποίησης οργανώσεων μέσω του Μητρώου ΜΚΟ. Μέχρι στιγμής, διευκρινίζεται, έχουν καταθέσει τα δικαιολογητικά τους 114 ΜΚΟ ενω έχουν κάνει αρχική εγγραφή 75 ΜΚΟ. Επίσης έχει θεσπιστεί το Μητρώο για τα μέλη των ΜΚΟ, ενώ το υπουργείο προχωρά και σε ελεγχόμενη πρόσβαση στις δομές φιλοξενίας μόνο με την κατοχή ατομικής ταυτότητας.

Εξάλλου, πηγές του υπουργείου σημειώνουν ότι με τον ορισμό νέων διοικητών στις δομές φιλοξενίας, η διοίκησή τους πέρασε απο τους διεθνείς οργανισμούς και τις ΜΚΟ στο υπουργείο.

Τέλος, το υπουργείο προχώρησε στη διενέργεια δύο ερευνών σε συνεργασία με άλλες Αρχές, τον οικονομικό έλεγχο στις ΜΚΟ σε συνεργασία με την Εθνική Αρχή Διαφάνειας και τον συστηματικό έλεγχο δράσης των οργανωσεων σε συνεργασία με τις διωκτικές αρχές.

Πηγή: skai.gr/H Καθημερινή/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα