Να απομονωθούν οι ακραίες ομάδες που προσπαθούν να επηρεάσουν τους μαθητές
Σπρώχνουν τους μαθητές σε στοιχεία εθνικιστικά, αλυτρωτισμού
Το φαινόμενο των καταλήψεων στα σχολεία, ενάντια στη Συμφωνία των Πρεσπών, παρακολουθεί η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, ο επικεφαλής της οποίας, Παναγιώτης Ανανιάδης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού- Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», υπογραμμίζει την ανάγκη να απομονωθούν οι ακραίες ομάδες που προσπαθούν να επηρεάσουν τους μαθητές.
«Εμείς ως Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης παρακολουθούμε το φαινόμενο αυτό των καταλήψεων, οι οποίες δεν είναι, ωστόσο, πολυήμερες. Συνήθως γίνονται μια μέρα και σποραδικά. Συνήθως είναι 20-30 (τα σχολεία) κάθε μέρα αλλά δεν είναι συνεχώς τα ίδια, εναλλάσσονται», σημειώνει ο κ. Ανανιάδης, εξηγώντας πως «υπάρχουν και κάποια που ίσως να είναι οργανωμένα από πίσω, με πανό που είναι στο ίδιο στυλ και τύπο και τα βάζουν έξω από τα σχολεία».
Αφού σχολίασε τα ακραία συνθήματα που ακούστηκαν σε μαθητική παρέλαση στην Πτολεμαΐδα, λέγοντας πως «είναι έξω από το πνεύμα των μαθητών», ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας υπογράμμισε πως «αυτό πρέπει να προβληματίσει το μαθητικό κίνημα, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς και πρέπει να πάρουν θέση».
«Αυτές οι ακραίες ομάδες που προσπαθούν να επηρεάσουν τους μαθητές πρέπει να απομονωθούν» είπε, σημειώνοντας πως «οι μαθητές επειδή είναι στην εφηβεία ίσως και να παρασύρονται λίγο, ίσως να θέλουν να χάσουν και κάποιες ώρες μάθημα, αλλά δεν είναι σωστό για το θέμα αυτό να προχωρούν σε τέτοιες ενέργειες».
Ο κ. Ανανιάδης είναι σε επαφή με τους διευθυντές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και οι ίδιοι έχουν επαφή με τους διευθυντές των σχολείων, όπου γίνονται καταλήψεις και κάνουν παρεμβάσεις καθώς, όπως τονίζει, «γι’ αυτές τις περιπτώσεις προβλέπεται να γίνονται σχολικά συμβούλια, όπου συζητούνται τα θέματα αυτά που παρουσιάζονται και γίνεται προσπάθεια να δοθούν λύσεις».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Κεντρικής Μακεδονίας, Θανάσης Κοκονάς, μιλώντας στο «Πρακτορείο FM», εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό του για το φαινόμενο, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι πρόκειται για καταλήψεις, κύριο χαρακτηριστικό των οποίων είναι πως προκύπτουν συνήθως έπειτα από δράσεις μικρών ομάδων μαθητών, χωρίς να παίρνονται αποφάσεις από γενικές συνελεύσεις μαθητών στα σχολεία και δεν φαίνεται να έχουν βρει απήχηση, με αποτέλεσμα να υποχωρούν σε 1-2 μέρες.
«Όπου μπαίνει ένα ζήτημα με τέτοια χαρακτηριστικά που φαίνεται να απασχολούν σήμερα έξι σχολεία στην περιοχή μας, αυτές οι φωνές απομονώνονται από το σύνολο της μαθητικής κοινότητας», σημείωσε ο κ. Κοκονάς, υπογραμμίζοντας πως η μαθητική κοινότητα θα πρέπει να ρίξει όλο το βάρος της σε μια σειρά άλλα ζωτικής σημασίας θέματα, όπως τα κενά στην εκπαίδευση, η σχολική στέγη, η μεταφορά των μαθητών κ.ά.
«Η Ομοσπονδία ψάχνοντας να δει πώς και γιατί υπάρχει μια τέτοια κινητοποίηση, είδαμε ότι γίνεται μια προσπάθεια από ορισμένους να το παρουσιάσουν αυτό ως αυθόρμητο αλλά γίνεται φανερό πως είναι μια ενορχηστρωμένη δράση κάποιων ατόμων που κινούνται σε ακροδεξιά και ναζιστικά μορφώματα», υπογράμμισε ο κ. Κοκονάς.
«Αυτοί οι κύκλοι, με τρομακτική ευκολία και αδιαφορώντας για τις συνέπειες που μπορεί να έχουν και για τους μαθητές και για τον κόσμο γενικότερα, αντί να προωθοήσουν την ιδέα της φιλίας και της αλληλεγγύης μεταξύ των λαών, σπρώχνουν τους μαθητές σε τέτοια στοιχεία εθνικιστικά, αλυτρωτισμού», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Κεντρικής Μακεδονίας.
Η Ομοσπονδία, όπως είπε, κάλεσε τους συλλόγους γονέων να είναι κοντά στη μαθητική κοινότητα και να συζητούν με τα παιδιά τα πραγματικά προβλήματα των σχολείων, επισημαίνοντας πως «όπου ανοίγονται τέτοιες κουβέντες για τα προβλήματα των σχολείων απομονώνονται πραγματικά τέτοιες φωνές».
*Τη συνέντευξη πήρε η Σοφία Παπαδοπούλου/ ΑΠΕ
Διαβάστε επίσης:
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ