Επικαιρότητα

«Να εφαρμοστεί η απόφαση του ΣτΕ για τις επιτροπές του δήμου Θεσσαλονίκης»

Ζητούν με κοινή τους ανακοίνωση 13 σύμβουλοι της αντιπολίτευσης – Ποιοι  είναι

Parallaxi
να-εφαρμοστεί-η-απόφαση-του-στε-για-τι-874720
Parallaxi

Την άμεση εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ, σχετικά με την συγκρότηση των επιτροπών Οικονομικών και Ποιότητας Ζωής των Δήμων, ζητούν 13 δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης στο δήμο Θεσσαλονίκης.

Να σημειώσουμε ότι πρόσφατα το ΣτΕ έκρινε ως αντισυνταγματικές τις διατάξεις του νόμου Θεοδωρικάκου, που αφορούν τις αρμοδιότητες και τον τρόπο συγκρότησης των επιτροπών των δήμων, κρίνοντας ότι παραβιάζεται η θέληση του εκλογικού σώματος. Οι εν λόγω διατάξεις αφαιρούν αρμοδιότητες των δημοτικών συμβουλίων και τις μεταφέρουν στις επιτροπές Οικονομικών και Ποιότητας Ζωής, ενώ ορίζουν ότι η πλειοψηφία των μελών στις επιτροπές, κατά παράβαση της αναλογικότητας,πρέπει να ανήκει στην διοίκηση του δήμου.

Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωση τους οι 13 δημοτικοί σύμβουλοι Θεσσαλονίκης:

Η απόφαση της ολομέλειας του ΣτΕ, η οποία έκρινε ως αντισυνταγματικές τις παρεμβάσεις Θεοδωρικάκου, αποτελεί δικαίωση για όλους εμάς που καταγγείλαμε τη μεθόδευση από την πρώτη στιγμή και σηματοδοτεί μια καινούρια μέρα για την Αυτοδιοίκηση.

Είναι εξαιρετικής πολιτικής σημασίας, γιατί αποκαθιστά την έκφραση της λαϊκής βούλησης και δίνει τη δυνατότητα για ευρύτερες προγραμματικές συγκλίσεις, σε αντίθεση με την πρακτική που ακολούθησε ο δήμος θεσσαλονίκης και άλλοι δήμοι, στην προσπάθεια  επίτευξης πλασματικών πλειοψηφιών, με όρους αδιαφάνειας και συναλλαγής κάτω από το τραπέζι.

Αντί για την ενίσχυση και την εμπέδωση της Δημοκρατίας, της Διαφάνειας, της συνεννόησης και του δημοκρατικού διαλόγου, στον κορυφαίο πολιτικό θεσμό της Αυτοδιοίκησης που είναι το Δημοτικό Συμβούλιο, οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης οδήγησαν στην απαξίωσή του με την μεταφορά ουσιαστικών αρμοδιοτήτων του στις επιτροπές.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Δήμος Θεσσαλονίκης και το συνονθύλευμα του οποίου ηγείται ο κύριος Ζέρβας.

Από το 15% που του έδωσαν οι Θεσσαλονικείς, βρέθηκε με απόλυτη και ενισχυμένη πλειοψηφία στην Οικονομική Επιτροπή και στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, στις οποίες είχαν μεταφερθεί οι ουσιαστικές αρμοδιότητες που αφαιρέθηκαν από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Είναι προφανές ότι πρέπει άμεσα να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για την αποκατάσταση της σύνθεσης της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, της Οικονομικής Επιτροπής και για τη επαναφορά όλων των ουσιαστικών αρμοδιοτήτων στο Δημοτικό Συμβούλιο, σύμφωνα με την απόφαση της ολομέλειας του ΣτΕ και σύμφωνα με την εκφρασμένη βούληση των πολιτών.

Μέχρι να αποκατασταθεί η συνταγματική τάξη στον Δήμο Θεσσαλονίκης, α)δηλώνουμε ότι θα απέχουμε από τις συνεδριάσεις των δύο επιτροπών, αρνούμενοι να νομιμοποιήσουμε την αντισυνταγματική και παράνομη λειτουργία τους και

β) ζητούμε την απόσυρση των θεμάτων των οποίων οι εισηγήσεις  προέρχονται από τις 2 επιτροπές μέχρι να αποκατασταθεί η νομιμότητα σύμφωνα με τις αποφάσεις της ολομέλειας του ΣτΕ.

Σε περίπτωση άρνησης της διοίκησης του δήμου Θεσσαλονίκης να εφαρμόσει την απόφαση του ΣτΕ θεωρούμε ότι οι αποφάσεις που θα παρθούν δεν είναι νόμιμες  και θα αποχωρήσουμε σε ένδειξη διαμαρτυρίας από τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Θεσσαλονίκη 12.12.2022

0ι Δημοτικοί Σύμβουλοι

  1. ΑΗΔΟΝΑΔΕΣΠΟΙΝΑ-ΝΕΛΛΗ
  2. ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ
  3. ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ
  4. ΑΡΧΟΝΤΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ
  5. ΒΟΥΓΙΑΣ ΣΠΥΡΟΣ
  6. ΚΑΛΑΙΤΖΙΔΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ
  7. ΚΑΛΦΑΚΑΚΟΥ ΓΛΥΚΕΡΙΑ (ΡΙΑ)
  8. ΚΟΥΔΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
  9. ΚΟΥΡΑΚΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ
  10. ΝΟΤΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ
  11. ΟΡΦΑΝΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
  12. ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ
  13. ΧΡΥΣΙΔΟΥ ΕΛΛΗ
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα