Να παραδώσουμε τα δάση στις επόμενες γενιές σε καλύτερη κατάσταση απ’ ό,τι τα παραλάβαμε
Τι ακριβώς συζητήθηκε στο 19ο Πανελλήνιο Δασολογικό Συνέδριο που διεξάγεται στο Λιτόχωρο Πιερίας.
Η ολοκλήρωση του μεγάλου έργου των Δασικών Χαρτών, ο αντιπυρικός σχεδιασμός, με έμφαση στην πρόληψη των δασικών πυρκαγιών και στην αποκατάσταση των καμένων εκτάσεων, η άμεση υλοποίηση όλων των απαιτούμενων διαδικασιών για τα δασικά μέτρα της προγραμματικής περιόδου 2014 – 2020 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και δασικής διοίκησης ήταν οι τέσσερις άξονες στους οποίους εστίασε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης κατά την ομιλία του στην έναρξη του 19ου Πανελλήνιου Δασολογικού Συνεδρίου που διεξάγεται στο Λιτόχωρο Πιερίας.
Αναφερόμενος αναλυτικά στους άξονες του στρατηγικού μας σχεδιασμού του υπουργείου, ο κ.Χατζηδάκης σε ό,τι αφορά την ολοκλήρωση του μεγάλου έργου των Δασικών Χαρτών, είπε πως «έως σήμερα έχουν θεωρηθεί δασικοί χάρτες που καλύπτουν το 55% της χώρας, εκ των οποίων έχει αναρτηθεί το 52% και κυρωθεί το 44,25%. Στρατηγικός μας στόχος είναι οι υπό κατάρτιση σήμερα δασικοί χάρτες να θεωρηθούν και να αναρτηθούν εντός του Ιανουαρίου 2020, ώστε να υπάρχουν μερικώς κυρωμένοι δασικοί χάρτες, για όλες τις περιοχές της χώρας, στο τέλος του 2020». Πρόσθεσε επίσης, ότι η ολοκλήρωση των δασικών χαρτών είναι σημαντική για έναν ακόμα λόγο: Για να απεμπλακεί η Δασική Υπηρεσία από γραφειοκρατικά ζητήματα στην καθημερινότητά της, κωθώς όπως τόνισε: «Τους δασικούς μας τους χρειαζόμαστε στο πεδίο, όχι κλεισμένους σε γραφεία!».
Ο κ.Χατζηδάκης, αναφερόμενος στον αντιπυρικό σχεδιασμό, με έμφαση στην πρόληψη των δασικών πυρκαγιών και στην αποκατάσταση των καμένων εκτάσεων, επισήμανε ότι πρέπει «να διασφαλίσουμε μια ευέλικτη και αποτελεσματική στρατηγική διαχείρισης δασικών πυρκαγιών. Ώστε με συγκεκριμένο σχέδιο όχι μόνο να προλαμβάνεται, αλλά και να αποτρέπεται άμεσα η επέκταση οποιοδήποτε καταστροφικού φαινομένου». Τόνισε ότι στόχος του υπουργείου είναι η επικαιροποίηση του χάρτη επικινδυνότητας δασικών πυρκαγιών σε επίπεδο Δασικής Υπηρεσίας, επισημαίνοντας ότι ο υφιστάμενος χάρτης έχει μείνει ίδιος από το 1980.
«Επιπλέον, βάζουμε μπροστά όλες τις διαδικασίες για να ξεκινήσουν τα Εθνικά Προγράμματα Αναδασώσεων. Γνωρίζουμε ότι όσον αφορά στις αναδασώσεις η Ελλάδα είναι πολύ πίσω όχι μόνο από άλλες χώρες της Ευρώπης, αλλά και από χώρες όπως η Τουρκία. Οφείλουμε να ασχοληθούμε σοβαρά με την αναδάσωση, ακολουθώντας καλές ευρωπαϊκές πρακτικές άλλων μεσογειακών χωρών όπως η Ισπανία. Ειδική έμφαση πρέπει να δοθεί στις περιοχές όπου η φυσική αναγέννηση δεν μπορεί να λειτουργήσει», σημείωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
«Όσον αφορά στα έργα, προχωράμε στην άμεση υλοποίηση όλων των απαιτούμενων διαδικασιών για τα δασικά μέτρα της προγραμματικής περιόδου 2014 – 2020 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης. Πρόκειται για συνολικό προϋπολογισμό 245 εκατομμυρίων ευρώ περίπου. Και με λύπη οφείλω να σημειώσω ότι από αυτά τα 245 εκατομμύρια δεν έχει απορροφηθεί τίποτα», τόνισε ο υπουργός και υπενθύμισε ότι στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται δράσεις που αφορούν τη δάσωση γεωργικών γαιών, τα αγροδασικά συστήματα, την πρόληψη και την αποκατάσταση από φυσικές καταστροφές, τις επενδύσεις και τις προστατευόμενες περιοχές. «Χρειαζόμαστε επίσης μια σειρά από πρωτοβουλίες για καλλιεργητικές υλοτομίες, υπό την επίβλεψη των δασικών αρχών φυσικά για να θωρακίσουμε τα δάση μας, αλλά και για να τα κάνουμε πιο παραγωγικά», σημείωσε ο κ.Χατζηδάκης.
Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της δασικής διοίκησης, ο κ.Χατζηδάκης είπε ότι «είναι σημαντικό να συζητηθεί, τόσο σε κυβερνητικό επίπεδο όσο και μεταξύ κυβέρνησης και όλων των αρμόδιων δασικών υπηρεσιών, η βελτίωση του σημερινού μοντέλου για την άσκηση της δασικής πολιτικής: Τι κάνει το ΥΠΕΝ. Τι κάνουν οι αποκεντρωμένες διοικήσεις. Τι κάνουν τα δασαρχεία. Πώς δημιουργείται προστιθέμενη αξία με συνεργασίες. Δεν γίνεται το σύστημα να βασίζεται σε προσωπικές σχέσεις βασισμένες σε αναμνήσεις περασμένων ετών. Πρέπει να υπάρχει μια σαφής διοικητική δομή». «Παράλληλα, είναι δεδομένο ότι απαιτείται αναβάθμιση της Δασικής Υπηρεσίας με σύγχρονα μέσα και υποδομές, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί με επιτυχία στο ρόλο της, επεσήμανε και τόνισε ότι “σήμερα γνωρίζουμε ότι η δασική υπηρεσία δεν έχει καν στολές! Δεν γίνεται να προχωρήσουμε αν δεν κάνουμε ούτε τα βασικά που γίνονται σε άλλες χώρες».
«Στόχος μας είναι επίσης να ολοκληρωθεί άμεσα η επικαιροποίηση του έργου “Κωδικοποίηση Δασικής Νομοθεσίας”, ώστε το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα να κατατεθεί στη Βουλή των Ελλήνων ο νέος Δασικός Κώδικας. όπου απαιτούνται τροποποιήσεις αυτές θα πραγματοποιηθούν» σημείωσε και υπογράμμισε: «Επιπλέον, θα μιλήσουμε με τις δασικές υπηρεσίες και τους δασικούς συνεταιρισμούς για να αλλάξει το πλαίσιο λειτουργίας των δασικών συνεταιρισμών και να αντιστοιχεί, πλέον, στη σύγχρονη ελληνική και ευρωπαϊκή πραγματικότητα».
«Το ίδιο ισχύει και για τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών», είπε ο κ. Χατζηδάκης. «Είδαμε ότι ιδρύθηκαν 8 νέοι Φορείς το 2018 οι οποίοι προστέθηκαν στους ήδη 28 που λειτουργούσαν, φτάνοντας στο σύνολο τους 36. Δεν είναι μόνο ότι 1,5 χρόνο μετά οι 8 νέοι επί της ουσίας δεν λειτουργούν καθόλου. Είναι επίσης η έλλειψη μέσων, αλλά και η απόσταση που αντικειμενικά τους χωρίζει από το υπουργείο. Κάτι πάει λάθος! Για αυτό έχουμε ανακοινώσει ότι στις 8 Οκτωβρίου ξεκινάμε ανοιχτή διαβούλευση με στόχο να βελτιωθεί το προβληματικό πλαίσιο των Φορέων Διαχείρισης», επισήμανε.
«Όλοι είμαστε στην ίδια πλευρά και όλοι μαζί θα προχωρήσουμε για να προστατέψουμε και να αναπτύξουμε τα δάση μας. Δεν έχουμε περιθώριο για άλλες καθυστερήσεις. Και σας διαβεβαιώνω ότι η πόρτα μου είναι πάντα ανοιχτή σε όσους έχουν να προτείνουν λύσεις που θα μας βοηθήσουν να πάμε μπροστά. Γνωρίζω τις δυσκολίες, αλλά θέλω να σας μιλήσω ειλικρινά: Το ζήτημα αυτό το έχω κοντά στην καρδιά μου. Και είμαι αποφασισμένος να κάνω ό, τι μπορώ ώστε φεύγοντας από αυτό το υπουργείο να έχω βάλει το λιθαράκι μου για να αφήσουμε στις επόμενες γενιές τα δάση μας σε καλύτερη κατάσταση απ’ ό, τι τα παραλάβαμε», τόνισε ο υπουργός.
Πηγή: Ν.Καζαντζίδου/ ΑΠΕ