NASA: Κορυφαία προτεραιότητα η εξερεύνηση του Ουρανού
Η μελέτη του Ουρανού θα μπορούσε να δώσει νέα στοιχεία για τους πλανήτες άλλων άστρων
Μια ομάδα επιστημόνων από τις Εθνικές Ακαδημίες Επιστημών, Μηχανικής και Ιατρικής των ΗΠΑ (NAS), ζητά από τη NASA να θέσει ως προτεραιότητα την εξερεύνηση του πλανήτη Ουρανού την επόμενη δεκαετία. Η έκθεση που υπέγραψαν οι επιστήμονες καλύπτει τα επόμενα 10 χρόνια της αμερικανικής πλανητικής επιστήμης και αστροβιολογίας και έχει σκοπό να διαμορφώσει τη χρηματοδότηση και τις ερευνητικές προσπάθειες μέχρι το 2032, όπως αναφέρει το Gizmodo.
Ο «γίγαντας των πάγων» είναι ο έβδομος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος και μέχρι σήμερα, τον έχει επισκεφθεί μόνο το σκάφος Voyager-2 σε μια σύντομη πτήση του, το 1986.
Ο πλανήτης ανακαλύφθηκε από τον σερ Γουίλιαμ Χέρσελ το 1781. Απέχει κατά μέσο όρο 2.870 εκατομμύρια χιλιόμετρα από τον Ήλιο. Η τροχιά της περιφοράς του γύρω από τον Ήλιο είναι ελλειπτική, και η περίοδος περιφοράς του είναι 84,01 γήινα έτη. Έχει τουλάχιστον 13 δακτυλίους και πολλά φεγγάρια.
Στην έκθεσή τους οι επιστήμονες προτείνουν την κατασκευή ενός διαστημικού σκάφους που θα τεθεί σε τροχιά γύρω από τον Ουρανό και θα χαρτογραφήσει τα βαρυτικά και μαγνητικά πεδία του. Το σκάφος θα περιφέρεται γύρω από τον Ουρανό για αρκετά χρόνια και θα μεταφέρει έναν ατμοσφαιρικό ανιχνευτή στον πλούσιο σε υδρόθειο ουρανό του πλανήτη.
Η μελέτη του Ουρανού θα μπορούσε να δώσει νέα στοιχεία για τους πλανήτες άλλων άστρων, την προέλευση και την εξέλιξη του ηλιακού συστήματος, καθώς και τη ζωή σε άλλα ουράνια σώματα, ανέφεραν οι επιστημονες στην έκθεσή τους.
Στην έκθεσή της, η εν λόγω ομάδα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι κύριοι στόχοι θα πρέπει να είναι η διερεύνηση της σύνθεσης και της δομής του Ουρανού, η φύση του μαγνητικού του πεδίου, ο τρόπος με τον οποίο η εσωτερική θερμότητα μετακινείται στην επιφάνεια και οι ιδιαιτερότητες της ατμόσφαιρας, των φεγγαριών και του συστήματος δακτυλίων του.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, μεταξύ 2023 και 2032, θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί μια εκτόξευση στον Ουρανό χρησιμοποιώντας τους σημερινούς διαθέσιμους εκτοξευτές. Εάν η αποστολή φύγει το 2031 ή 2032, θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί την βαρύτητα του Δία για να επιταχύνει το ταξίδι της.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα του Gizmodo, η δεύτερη σε προτεραιότητα μεγάλη αποστολή θα πρέπει να είναι η Enceladus Orbilander. Αυτή η αποστολή θα εξερευνήσει τον Εγκέλαδο, ένα από τα μεγάλα φεγγάρια του Κρόνου, ο οποίος είναι καλυμμένος από πάγο, κάτω από τον οποίο πιστεύεται ότι κρύβεται ένας ωκεανός και θα μπορούσε ενδεχομένως να φιλοξενήσει μικροβιακή ζωή.