ΝΑΤΟ: Έως και 2 χρόνια μπορεί να διαρκέσει ο πόλεμος στην Ουκρανία

Οι δηλώσεις «δείχνουν» ότι η Δύση πιστεύει ότι η Ουκρανία δεν μπορεί να πετύχει μια γρήγορη στρατιωτική πρόοδο παρά τα αυξανόμενα όπλα που φτάνουν στη χώρα.

Parallaxi
νατο-έως-και-2-χρόνια-μπορεί-να-διαρκέσ-915161
Parallaxi

Οι δυτικοί ηγέτες προειδοποιούν ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα μπορούσε να διαρκέσει για χρόνια και θα απαιτήσει μακροχρόνια στρατιωτική υποστήριξη, καθώς η Ρωσία στέλνει χιλιάδες εφέδρους στο Σεβεροντονιέτσκ σε μια προσπάθεια να καταλάβει την ανατολική πόλη Σιβεροντόνετσκ.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ, γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, δήλωσε σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Bild την Κυριακή: «Πρέπει να προετοιμαστούμε για το γεγονός ότι μπορεί να πάρει χρόνια. Δεν πρέπει να σταματήσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος δήλωσε ότι πρέπει να προετοιμάσουμε τους εαυτούς μας για έναν μακρύ πόλεμο ενώ ο νέος επικεφαλής του βρετανικού στρατού δήλωσε ότι τα βρετανικά στρατεύματα πρέπει να προετοιμαστούν «για να πολεμήσουν στην Ευρώπη για άλλη μια φορά».

Οι δηλώσεις «δείχνουν» ότι η Δύση πιστεύει ότι η Ουκρανία δεν μπορεί να πετύχει μια γρήγορη στρατιωτική πρόοδο παρά τα αυξανόμενα όπλα που φτάνουν στη χώρα.

Την ίδια στιγμή οι δυνάμεις της Ουκρανίας συνεχίζουν να αμύνονται στην ανατολική περιοχή του Ντονμπάς, όπου συνεχίζονται οι μάχες στο Σιβεροντόνεστσκ. Ο Serhiy Haidai, κυβερνήτης της περιοχής του Λουχάνσκ, δήλωσε ότι η Ρωσία συγκεντρώνει δυνάμεις σε μια προσπάθεια να αναλάβει τον πλήρη έλεγχο της πόλης μετά από εβδομάδες μαχών.

Η Ρωσία ήδη «ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος του Σιβεροντονέτσκ», δήλωσε ακόμα και αν οι ουκρανικές δυνάμεις χάσουν την πόλη, οι μάχες αναμένεται να επικεντρωθούν στο γειτονικό Λισιτσάνσκ, από το οποίο 32 κάτοικοι απομακρύνθηκαν το Σαββατοκύριακο παρά τους σφοδρούς βομβαρδισμούς.

Η Ουκρανία έχει ζητήσει γρηγορότερες παραδόσεις όπλων και πυρομαχικών από τη Δύση ώστε να μπορέσει να απωθήσει τους Ρώσους εισβολείς, αλλά μέχρι στιγμής έχουν φτάσει στο Κίεβο λιγότερα από όσα έχει ζητήσει. Οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία έχουν υποσχεθεί να στείλουν 10 συστήματα πυραυλικού πυροβολικού, αλλά οι Ουκρανοί σύμβουλοι έχουν ζητήσει 60 ή ακόμη και 300.

Ένας Ουκρανός αξιωματούχος δήλωσε στον Guardian: «Χρειαζόμαστε αυτά τα όπλα γιατί έρχεται ο χειμώνας». Ακόμα υποστήριξε ότι η χώρα θα αντιμετωπίσει μεγαλύτερο οικονομικό κόστος αν ο πόλεμος τραβήξει.

Τα προβλήματα θα μπορούσαν να επεκταθούν πέρα από την Ουκρανία, πρόσθεσε, υποστηρίζοντας ότι «η Ευρώπη θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ένα άλλο κύμα μεταναστών» που θα προέρχονται από χώρες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής» που προηγουμένως εξαρτιόνταν από τις εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία, εάν ο πόλεμος συνέχιζε να διαταράσσει τις θαλάσσιες εξαγωγές.

Ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι πρέπει να υπάρχει στήριξη στην Ουκρανία «Ακόμη κι αν τα κόστη είναι υψηλά, όχι μόνο αυτά της στρατιωτικής υποστήριξης, αλλά και αυτά των αυξανόμενων τιμών της ενέργειας και των τροφίμων».

Ο Τζόνσον, δήλωσε στους Sunday Times, ότι η προμήθεια όπλων έπρεπε να συνεχιστεί και ότι θα ήταν απαραίτητο να «διατηρηθεί η βιωσιμότητα του ουκρανικού κράτους» με την παροχή οικονομικής στήριξης «για την πληρωμή μισθών, τη λειτουργία σχολείων, την παροχή βοήθειας και την έναρξη της ανοικοδόμησης».

Ήδη δήμαρχοι πόλεων και οι περιφερειακοί κυβερνήτες στην Ουκρανία λένε ότι αντιμετωπίζουν ήδη ελλείψεις χρηματοδότησης και δεν υπάρχουν χρήματα για την επισκευή των υποδομών και των κτιρίων που υπέστησαν ζημιές σε περιοχές όπως η Μποροντιάνκα, βορειοδυτικά του Κιέβου, στον 4μηνο πόλεμο, επειδή οι κυβερνητικές δαπάνες επικεντρώνονται στην πολεμική προσπάθεια.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίρ Ζελένκσι, επισκέφθηκε το Σάββατο (18/6) τη νοτιοδυτική γραμμή του μετώπου στο Μικολάιβ. Μετά την επίσκεψή του, δήλωσε ότι η Ουκρανία δεν θα παραχωρήσει στη Ρωσία κανένα από τα κατεχόμενα εδάφη στα νότια της χώρας στη Ρωσία.

«Δεν θα παραχωρήσουμε το Νότο σε κανέναν» δήλωσε ο πρόεδρος. «Η Ρωσία δεν έχει τόσους πυραύλους όση είναι η επιθυμία του λαού μας να ζήσει».

Πηγή: Guardian, ΕΡΤ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα