Ναυάγια σε Λέσβο και Κύθηρα: Μια νύχτα κόλαση
Συγκλονίζουν οι περιγραφές δύο γυναικών από τη Σομαλία για τον εφιάλτη του έζησαν - BINTEO
Νύχτα τρόμου και αγωνίας στο Αιγαίο. Λέσβος και Κύθηρα. Δυο ανείπωτες τραγωδίες με θύματα πρόσφυγες ανάμεσα τους 16 γυναίκες, ένας άντρας και ένα ανήλικο αγόρι.
Τα όνειρα και οι ελπίδες τους θάφτηκαν στη φουρτουνιασμένη θάλασσα.
Λιμενικοί έχουν ρίξει στη θάλασσα σκάλα και σχοινιά προσπαθώντας να διασώσουν νεαρά κορίτσια που έχουν εντοπιστεί σε σπηλιά. Το σημείο είναι βραχώδες και τα κύματα μανιασμένα, αφού πνέουν βόρειοι άνεμοι 7 μποφόρ.
Η λέμβος με τους πρόσφυγες από τη Σομαλία, ξεκίνησε αργά χθες το βράδυ από το Αϊβαλί με προορισμό τη Λέσβο. Όταν έφτασε όμως ανοιχτά του νησιού στη θαλάσσια περιοχή Προβοσκίδα βυθίστηκε εξαιτίας της θαλασσοταραχής. 16 γυναίκες, ενας αντρας και ένα παιδι ανασύρθηκαν νεκροί.
Από το τραγικό ναυάγιο της Λέσβου διασώθηκαν 10 γυναίκες, οι οποίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο του νησιού.
Κύθηρα: Ιστιοφόρο με πρόσφυγες διαλύθηκε στα βράχια
Νύχτα αγωνίας και στα Κύθηρα. Ιστιοφόρο που μετέφερε 95 πρόσφυγες από το Ιράν, το Ιράκ και το Αφγανιστάν διαλύθηκε εν μέσω θύελλας στα βράχια κοντά στο λιμάνι του Διακοφτίου.
Άνθρωποι εξαθλιωμένοι γαντζώνονται με όλη τους της δύναμη πάνω στα βράχια για να σωθούν από τα πελώρια κύματα.
Οι λιμενικοί φωτίζουν με προβολέα το σημείο. Πυροσβέστες και εθελοντές φτάνουν στο σημείο, ρίχνουν σχοινιά και με γερανό τους ανεβάζουν έναν έναν στη σειρά δεμένους.
«Δεν περιγράφεται με λόγια, αυτό που συνέβαινε να βλέπεις ανθρώπους να χάνονται, να τους παίρνουν τα κύματα και να χάνονται είναι τραγικό, έβλεπες ανθρώπους οι οποίοι τους κατάπινε η θάλασσα ή πέφταν από το γκρεμό και σκοτωνόντουσαν, δεν περιγράφεται, τραγικό, κόλαση», δήλωσε ο Μιχάλης Πρωτοψάλτης, κάτοικος Κυθήρων.
«Είναι 80 οι διασωθέντες. Είναι 69 σε ένα παλιό σχολείο και 11 στο νοσοκομείο οπότε καταλαβαίνετε με απλά μαθηματικά μπορεί ο καθένας να καταλάβει τι έχει συμβεί. Μπροστά μου χθες το βράδυ πνίγηκαν πέντε άτομα», δήλωσε ο Ευστράτιος Χαρχαλάκης, δήμαρχος Κυθήρων.
Οι αρχές του νησιού άνοιξαν το σχολείο και πρόσφεραν στους πρόσφυγες κουβέρτες και ζεστά ροφήματα.
«Όσο η Τουρκία κάνει πλάτες στους διακινητές θα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τέτοιες τραγωδίες. Είναι εγκληματική ενέργεια σε ακραίες καιρικές συνθήκες και να επιβιβάζουν ανθρώπους σε αυτή την κατάσταση είναι εγκληματικό και υπάρχουν τεράστιες ευθύνες», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.
Οι έρευνες τόσο στη Λέσβο όσο και στα Κύθηρα για τον εντοπισμό αγνοούμενων προσφύγων συνεχίζονται.
Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των διασωθέντων
Συγκλονίζουν οι περιγραφές δύο γυναικών από τη Σομαλία για τον εφιάλτη του έζησαν. Όπως αναφέρουν, δεν τους σταμάτησε ούτε ένα τουρκικό σκάφος.
-Πόσα δώσατε στους διακινητές; -Λέει ότι εκείνη πλήρωσε 300 δολάρια. Εξαρτάται από το παζάρι με τους διακινητές. Άλλοι πληρώνουν 500, άλλοι 600 δολάρια. Εκείνη λέει ότι πλήρωσε 300 δολάρια. -Είδαν τουρκική ακτοφυλακή όταν ξεκινούσαν από την Τουρκία; Τους σταμάτησε κανείς; -Μέχρι που φτάσαμε εδώ δεν είδαμε κανέναν.
«Το χειρότερο ήταν να βλέπεις κάποιον στη θάλασσα να φωνάζει ότι πεθαίνει και να μην μπορείς να κάνεις τίποτα για να τον σώσεις. Ήταν ό,τι χειρότερο έχω ζήσει», ανέφερε μία από τις γυναίκες που διασώθηκαν.
Οι υποψίες όλων κάνουν λόγο για οργανωμένο σχέδιο με ξεκάθαρο στόχο, ενώ οι κάτοικοι της Λέσβου αναφέρουν πως το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί οι εισροές μεταναστών.
Ύπατη Αρμοστεία και ΔΟΜ: Η τραγωδία με τα πρόσφατα ναυάγια στις ελληνικές θάλασσες υπογραμμίζει την ανάγκη για ενίσχυση των ασφαλών οδών
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) εκφράζουν τη βαθιά τους θλίψη για τα πρόσφατα ναυάγια ανοιχτά της Λέσβου και των Κυθήρων, τα οποία στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 18 ανθρώπους, ενώ αρκετοί μπορεί να αγνοούνται.
Όσον αφορά στο τραγικό περιστατικό που έλαβε χώρα έξω από τη Λέσβο, η Ελληνική Ακτοφυλακή διέσωσε 10 γυναίκες, ενώ έχουν ανασυρθεί οι σοροί 16 γυναικών, ενός ανήλικου αγοριού και ενός άνδρα. Άλλοι 18 άνθρωποι από το ίδιο ναυάγιο εντοπίστηκαν σήμερα το απόγευμα στην ξηρά, στο νησί της Λέσβου, από ομάδες της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, σε συντονισμό με τις ελληνικές αρχές.
Από το δεύτερο ναυάγιο στα Κύθηρα χτες το βράδυ, 80 άνθρωποι έχουν διασωθεί, ενώ το σκάφος τους αναφέρεται ότι μετέφερε 95 επιβαίνοντες. Οι εθνικότητές τους δεν έχουν επιβεβαιωθεί ακόμα.
Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν και στα δύο περιστατικά ήταν δύσκολες, με ισχυρούς ανέμους και θαλασσοταραχή. Ο ΔΟΜ και η Ύπατη Αρμοστεία εκφράζουν ευγνωμοσύνη και την εκτίμησή τους σε όλους όσοι συμμετείχαν στις επιχειρήσεις διάσωσης εν μέσω δυσμενών συνθηκών, όπως και στους κατοίκους των Κυθήρων που γενναιόδωρα προσέφεραν φαγητό, ρούχα και είδη πρώτης ανάγκης στους διασωθέντες.
«Οι τραγωδίες αυτές είναι μια οδυνηρή υπενθύμιση ότι είναι ανάγκη να γίνουν περισσότερα για να μην αναγκάζονται όσοι φεύγουν κυνηγημένοι από διώξεις και πολέμους να εμπιστεύονται τη ζωή τους σε αδίστακτους διακινητές. Χρειάζεται διεθνής και περιφερειακή συνεργασία για να διασφαλιστεί η πρόσβαση των ανθρώπων στο άσυλο και σε ασφαλείς οδούς», σημείωσε η Maria Clara Martin, Αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας στην Ελλάδα.
Η Ύπατη Αρμοστεία και ο ΔΟΜ είναι σε επαφή με τις ελληνικές αρχές και παραμένουν στη διάθεσή τους για την παροχή περαιτέρω υποστήριξης.
«Σήμερα γίναμε μάρτυρες δύο ακόμα τραγωδιών στη Μεσόγειο. Άνθρωποι που ζητούν απελπισμένα την ασφάλεια και μια καλύτερη ζωή, ρισκάρουν τα πάντα σε θανάσιμα ταξίδια», ανέφερε ο Gianluca Rocco, Επικεφαλής του ΔΟΜ Ελλάδας. «Η κατάσταση αυτή αναδεικνύει την ανάγκη να εντατικοποιήσουμε τις διεθνείς συνεργασίες για να σωθούν ανθρώπινες ζωές και να βελτιώσουμε τις διόδους για ασφαλή και νόμιμη μετανάστευση», προσέθεσε.
Μέχρι στιγμής μέσα στο 2022, έχουν σημειωθεί 7.000 αφίξεις μέσω θαλάσσης στην Ελλάδα. Οι κύριες εθνικότητες των νέο-αφιχθέντων περιλαμβάνουν την Παλαιστίνη, το Αφγανιστάν και τη Σομαλία. Από τις αρχές του 2022, και πριν από τις σημερινές τραγωδίες, 237 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους ή αγνοούνται στην προσπάθειά τους να διασχίσουν την Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με το Missing Migrants Project του ΔΟΜ. Ο συνολικός αριθμός των νεκρών ή αγνοούμενων στη Μεσόγειο θάλασσα για την ίδια περίοδο ανέρχεται σε 1.522.