Ελλάδα

Ναυάγιο- Πύλος: Τι κατέθεσε ο κυβερνήτης του πρώτου σκάφους του λιμενικού

Συνεχίζεται η μεγάλη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης στη θαλάσσια περιοχή.

Parallaxi
ναυάγιο-πύλος-τι-κατέθεσε-ο-κυβερνήτη-1019787
Parallaxi

Σε εξέλιξη είναι μέχρι και αυτήν την ώρα η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης στη θαλάσσια περιοχή όπου σημειώθηκε το τραγικό ναυάγιο στην Πύλο.

Έγιναν γνωστά μάλιστα όσα κατέθεσε ο κυβερνήτης του πρώτου λιμενικού σκάφους που προσέγγισε στο σημείο.

Ειδικότερα, ο κυβερνήτης του λιμενικού σκάφους που προσέγγισε πρώτο το πλοίο με τους μετανάστες είπε κατά την κατάθεσή του πως ο ίδιος έλαβε ενημέρωση περί τις 15.00 από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης και απέπλευσε άμεσα για τη θαλάσσια περιοχή νότια νοτιοδυτικά της Πύλου.

Όπως αναφέρει «Η Καθημερινή» ο λιμενικός ανέφερε πως το σκάφος βρέθηκε περίπου στις 23.00, σε απόσταση περίπου έξι ναυτικών μιλίων από φορτηγό πλοίο.

«Στις 23:40 προσεγγίστηκε σε απόσταση 200 μέτρων», ισχυρίζεται ο κυβερνήτης και συμπληρώνει: «Ενημερώσαμε ότι έχουμε έρθει να συνδράμουμε και να παρέχουμε οποιαδήποτε βοήθεια απαιτηθεί». Διευκρινίζει ωστόσο πως «δεν λάβαμε καμία απάντηση από το σκάφος, αλλά συνεχίσαμε να το ακολουθούμε από ασφαλή απόσταση».

Όπως αναφέρει περί τις 23.45, «διαπιστώσαμε ότι το σκάφος σταμάτησε να κινείται. Έγινε προσέγγιση αυτού με σκοπό να γίνει οπτικός έλεγχος στην κατάσταση αυτού και των επιβαινόντων και εάν απαιτείται παροχή συνδρομής από το σκάφος μας».

Πέντε λεπτά μετά και σύμφωνα πάντα με όσα κατέθεσε ο λιμενικός «μετά την πρόσδεση με την πλώρη του αλιευτικού σκάφους, ακούστηκαν φωνές στην αγγλική γλώσσα “Νο Help”, “Go Italy” και, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις αν θέλουν βοήθεια-συνδρομή, μας αγνόησαν και περί ώρα 23.57 έλυσαν κάβο που τους είχαμε δώσει. Έβαλαν μπροστά ξανά τη μηχανή του σκάφους και κινήθηκαν σε δυτική κατεύθυνση με χαμηλή ταχύτητα».

«Περί τη 1.40 ενημερωθήκαμε από το ΕΣΚΕΔ ότι το αλιευτικό σκάφος σταμάτησε εκ νέου να κινείται και μας δόθηκε εντολή να ελέγξουμε την κατάστασή του. Για τον λόγο αυτό, το προσέγγισα με χαμηλή ταχύτητα για τυχόν παροχή συνδρομής. Ευρισκόμενοι σε απόσταση 70 μέτρων από το σκάφος, αντιλήφθηκα ότι το σκάφος αυτό είχε αρχίσει να παίρνει μεγάλη κλίση, ενώ επικρατούσε στους επιβαίνοντες μεγάλη αναστάτωση και φωνές. Σε λιγότερο από ένα λεπτό το σκάφος ανατράπηκε», κατέθεσε σύμφωνα με την «Καθημερινή» ο κυβερνήτης του σκάφους του λιμενικού.

Η σημερινή ενημέρωση του λιμενικού

Σε νεότερη ενημέρωση αναφέρεται ότι στην περιοχή επιχειρούν μία φρεγάτα Πολεμικού Ναυτικού, 3 παραπλέοντα πλοία και ένα 1 ελικόπτερο της ελληνικής ακτοφυλακής.

Την ίδια στιγμή συγγενείς με φωτογραφίες στα χέρια ψάχνουν τους δικούς τους ανθρώπους στο κεντρικό λιμεναρχείο της Καλαμάτας. Όπως ανέφερε η ΕΡΤ τουλάχιστον 350 άτομα έχουν προσφύγει στις ελληνικές αρχές τις τελευταίες ώρες για κάποια πληροφορία που να αφορά στους οικείους τους. Τέλος τρισάγιο τελέστηκε νωρίτερα από τον μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομο στο λιμάνι της πόλης στη μνήμη των θυμάτων.

Με πληροφορίες από την Καθημερινή και την ΕΡΤ 

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα