Νέα έκκληση της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού στον Πρωθυπουργό για την κατά χώραν διατήρηση των αρχαιοτήτων στο Σταθμό Βενιζέλου
Οι καθυστερήσεις που σημειώνονται είναι τεράστιες και δεν συνάδουν με τις κατά καιρούς ημερομηνίες που ανακοινώνονται σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα του έργου.
Κλείνει ένας χρόνος από την απόφαση της Αττικό Μετρό να διακόψει τις εργασίες κατασκευής του σταθμού Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη με την κατά χώρα διατήρηση των αρχαιοτήτων. Στο χρονικό αυτό διάστημα και παρά τις εξαγγελίες ότι με τη λύση της απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία η γραμμή του μετρό τον Απρίλιο του 2023, οι καθυστερήσεις που σημειώνονται είναι τεράστιες και δεν συνάδουν με τις κατά καιρούς ημερομηνίες που ανακοινώνονται σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα του έργου.
Σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Υπουργός Υποδομών κ. Κώστας Καραμανλής, ύστερα από σύσκεψη που έγινε στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για τα μεγάλα τοπικά έργα, χαρακτήρισε την κατάσταση του μετρό ασφυκτική και επέρριψε την ευθύνη των καθυστερήσεων σε εκείνους που κάνουν προσφυγές, σταματώντας τα έργα. Ανέφερε επίσης ότι τα ασφαλιστικά μέτρα θα εξεταστούν την 4η Σεπτεμβρίου, προδικάζοντας το αποτέλεσμα, στηριζόμενος προφανώς στην εσφαλμένη ενημέρωση που είχε.
Μέχρι σήμερα όμως οι καθυστερήσεις ενός ολόκληρου έτους οφείλονται αποκλειστικά στην Αττικό Μετρό και στην επιλογή της να σταματήσει το έργο τον Σεπτέμβριο του 2019, ενώ στο ίδιο διάστημα δεν έχει λάβει ούτε τις απαιτούμενες εγκρίσεις για την απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων. Πώς μπορεί λοιπόν να μας διαβεβαιώσει για το χρονοδιάγραμμα των απαιτούμενων εγκρίσεων που θα απαιτηθούν για τις επόμενες αποσπάσεις ή και καταστροφές αρχαιοτήτων, πέρα βέβαια από τον χρόνο που θα αποδειχθεί αναγκαίος για την κατασκευή του σταθμού; Σημειώνουμε επίσης ότι μέχρι στιγμής δεν έχει δημοσιοποιηθεί ένα αναλυτικό και επικαιροποιημένο χρονοδιάγραμμα που θα βοηθούσε στην όλη συζήτηση.
Παράλληλα, οι αντιδράσεις κατά της Υπουργικής Απόφασης για την απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων μεγαλώνουν με 7 φορείς και 25 προσωπικότητες της Θεσσαλονίκης να έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την ακύρωσή της και μεγάλο αριθμό φορέων και επιστημόνων εγνωσμένου κύρους από την Ελλάδα και το εξωτερικό να εκφράζουν την αντίθεσή τους με ψηφίσματα και εκκλήσεις.
Παραθέτουμε απόσπασμα από την έκκληση στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας του καθ. Πανεπιστημίου Princeton John Haldon, Πρoέδρου της International Association of Byzantine Studies: «Η Ελλάδα διαθέτει δικαιολογημένα εξαιρετική φήμη παγκοσμίως για τη φροντίδα και το ενδιαφέρον με το οποίο έχει επενδύσει διαχρονικά την αρχαιολογική και πολιτιστική της κληρονομιά. Η απόφαση για την απόσπαση των αρχαιοτήτων από τη θέση τους έρχεται σε πλήρη αντίθεση τόσο με την επιστημονική όσο και με την τουριστική λογική, πολύ περισσότερο μάλιστα καθώς είχε ήδη εκπονηθεί και εγκριθεί ένα σχέδιο πλήρως βιώσιμο από δημοσιονομική και οικονομική άποψη, πριν από την απόφαση του 2019. Θα ήταν τραγικό να θέσετε σε κίνδυνο και να κατασπαταλήσετε τον θησαυρό του αρχαιολογικού υλικού της Θεσσαλονίκης και των δεδομένων που εμπεριέχει, προχωρώντας στην από ό,τι φαίνεται εντελώς περιττή αλλαγή ενός αρχικά λογικού και βιώσιμου σχεδίου το οποίο ικανοποιεί τις τοπικές και εθνικές ανάγκες για υποδομές και το οποίο έχει επιδοκιμαστεί τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και διεθνώς. Η επιμονή στην εφαρμογή της τρέχουσας τεχνικής πρότασης δεν είναι απλώς κοντόφθαλμη αλλά συνεπάγεται και την καταβολή βαρύτατου τιμήματος, , πολιτισμικού, επιστημονικού και πολιτικού, σε ό,τι αφορά την εθνική και παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά».
Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και το Παράρτημά μας στη Θεσσαλονίκη κάνουμε για μια ακόμα φορά έκκληση στον πρωθυπουργό της χώρας να εμποδίσει την οριστική καταστροφή της αυθεντικότητας του μοναδικού αυτού συνόλου που για τη Θεσσαλονίκη μπορεί να αποφέρει σημαντικούς πόρους στο πλαίσιο μιας βιώσιμης ανάπτυξης εις το διηνεκές.
Φορείς που προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού Χριστιανική Αρχαιολογική Εταιρεία Κίνηση Πολιτών Θεσσαλονίκης για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟΑ Αττικής, Στερεάς και Νήσων Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων Πανελλήνια Ένωση Συντηρητών Αρχαιοτήτων
Φορείς που τοποθετήθηκαν για την κατά χώραν διατήρηση των αρχαιοτήτων: Europa Nostra Federazione delle Consulte Universitarie di Archaeologia (FCdA) International Association of Byzantine Studies International Association of Byzantine Studies – Commission for Byzantine Archaeology (CBA-AIEB) International Council of Monuments and Sites (I.C.O.MO.S.) – Ελληνικό Τμήμα Membres du Comite Francais des Etudes Byzantines (CFEB) Osterreichische Byzantinische Gesellschaft Societa degli Archaeologi Medievisti Italiani MONUMENTA Βυζαντινολογική Εταιρεία Κύπρου Ευρωπαϊκό Κέντρο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων (ΕΚΒΜΜ) Εταιρεία Έρευνας και Προώθησης της Επιστημονικής Αναστήλωσης των Μνημείων (ΕΤΕΠΑΜ) Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας ΑΠΘ Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών ΑΠΘ Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών, Πολυτεχνική Σχολή , ΑΠΘ Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ενιαίος Σύλλογος Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού Α.Π.Θ. Σύνδεσμος Κυπρίων Αρχαιολόγων Τμήμα ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής του ΥΠΠΟΑ Σύλλογος Αυτοδυτών ΥΠΠΟ Πανελλήνιος Σύλλογος Υπαλλήλων Πτυχιούχων Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης του ΥΠΠΟΑ Σύλλογος υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού Βορείου Ελλάδος Σωματείο Φίλοι Μνημείων Θεσσαλονίκης Φοιτητές του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών – Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑ –ΠΕΑ) Σύλλογος Αποφοίτων Φιλοσοφικής Σχολής «ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ»