Νέα επεισόδια με το Μετρό Θεσσαλονίκης-Αμφίβολη η Βενιζέλου
Ένα ακόμα επεισόδιο στο σίριαλ της πόλης.
Ακόμα υψηλότερες φαίνεται πως είναι οι απαιτήσεις της κοινοπραξίας από τα 50 εκ που έγινε προχθές γνωστό ότι απαιτεί η κοινοπραξία.
Σύμφωνα με το ypodomes.gr το ποσό ανέρχεται πλέον σε 70 εκ.
”O χορός διεκδίκησης αποζημιώσεων καλά κρατεί στο Μετρό Θεσσαλονίκης. Όπως έγινε γνωστό, συνολικά 70εκατ.ευρώ είναι τα ποσά που ζητούν, τόσο η κοινοπραξία της βασικής γραμμής (ΆΚΤΩΡ-IMPREGILO-ANSALDOBREDA HITACHI) όσο η ΑΚΤΩΡ ως ανάδοχοςκαι της γραμμής Καλαμαράς.
Πιο συγκεκριμένα υπάρχει αίτημα αποζημίωσης ύψους 38εκατ.ευρώ αλλα όπως μαθαίνει το ypodomes.com και ένα δεύτερο αίτημα ύψους περίπου άλλων 30εκατ.ευρώ. Αναφορικά με την κατασκευή του σταθμού ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ και μάλιστα σε πρόσφατη επιστολή σημειώνει πως ο επανασχεδιασμός και έγκριση από το ΚΑΣ μπορεί να αφήσει περιθώρια για την λειτουργία της βασικής γραμμής, χωρίς το σταθμό, μέχρις ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία.”
Ταυτόχρονα προβλήματα σοβαρά πλέον εντοπίζονται και στο μέλλον του σταθμού Βενιζέλου. Σύμφωνα με την Καθημερινή στις 26 Μαρτίου η Αττικό Μετρό ανέθεσε στην ανάδοχο κοινοπραξία την επικαιροποίηση και εκ νέου εκπόνηση των μελετών για την κατασκευή του σταθμού Βενιζέλου με τη μέθοδο της προσωρινής απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων.
Όπως υποστηρίζει η Αττικό Μετρό μέχρι σήμερα έχουν πληρωθεί 240.000 ευρώ για τις εργασίες οι οποίες έγιναν στο σταθμό Βενιζέλου. Δεν έχει πληρωθεί η πρώτη φάση των μελετών οι οποίες έγιναν το 2017, για την κατασκευή του σταθμού με τη διατήρηση των αρχαιοτήτων στη θέση τους, ενώ έχει ολοκληρωθεί μέρος των τελικών μελετών (ΟΜ2 και εφαρμογής) από τις οποίες, σύμφωνα με την Αττικό Μετρό, θα πληρωθούν μόνον εκείνες οι οποίες αφορούν εργασίες που έχουν ήδη κατασκευαστεί.
Μετά την αλλαγή του τρόπου κατασκευής του σταθμού, με απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων, η Αττικό Μετρό εκτιμά ότι από τις νέες μελέτες που θα απαιτηθούν οι προμελέτες (ΟΜ1) δεν διαφέρουν σημαντικά από εκείνες της αρχικής συμβατικής λύσης και θα πρέπει απλώς να επικαιροποιηθούν. Αντιθέτως, ζητά από τον ανάδοχο να εκπονήσει εκ νέου οριστικές μελέτες και μελέτες εφαρμογής, το κόστος των οποίων θα καλυφθεί από τα “απρόβλεπτα” του έργου.
Στην απόφαση αυτή της Αττικό Μετρό αντιδρά ο ανάδοχος ο οποίος απειλεί με προσφυγή στη διαιτησία, με αίτημα να πληρωθεί το σύνολο των μελετών τις οποίες εκπόνησε έως σήμερα. Επίσης ζητά να υπογραφεί συμπληρωματική σύμβαση για την κατασκευή του σταθμού Βενιζέλου και αρνείται να καταθέσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα πριν να εκπονηθούν όλες οι αναγκαίες μελέτες.
Στην επιστολή – απάντηση προς την Αττικό Μετρό η ανάδοχος κοινοπραξία υπενθυμίζει ότι έως τώρα έχει αλλάξει πέντε φορές ο τρόπος κατασκευής του σταθμού, σημειώνοντας πως “η τελευταία λύση ανατρέπει εκ νέου τον προγραμματισμό για τον ακριβή χρόνο και το κόστος.
Πηγές κοντά στο θέμα αναφέρουν στο ypodomes, πως από τις αρχές Απριλίου, λίγες εβδομάδες μετά την απόφαση του ΚΑΣ για τα αρχαία, έχουν δοθεί οι εντολές προς την κοινοπραξία για τις μελέτες, οι μελέτες εφαρμογής και ανανεωμένο χρονοδιάγραμμα κατασκευής. Όπως τονίζουν, από τις μελέτες θα προκύψει και το κόστος των συμπληρωματικών εργασιών, για το οποίο θα υπογραφεί συμπληρωματική σύμβαση για την κατασκευή του σταθμού ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, η οποία είχε ούτως ή άλλως αποφασιστεί (με διαφορετική λύση) από την προηγούμενη διοίκηση της Αττικό Μετρό.
Κόντρα έχει ξεσπάσει για το από που προκύπτουν τα αιτήματα των αποζημιώσεων μεταξύ πρώην και νυν διοίκησης της Αττικό Μετρό.
Σύμφωνα με τον Νίκο Ταχιάο:
”Προφανώς είναι αδόκιμο για οποιοδήποτε στέλεχος της διοίκησης της Αττικό Μετρό Α.Ε. να εκφράσει άποψη ή να προκαταλάβει οποιαδήποτε απόφαση για τους ισχυρισμούς των αναδόχων των δύο συμβάσεων κατασκευής του μετρό της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι είδαν χθες το φως της δημοσιότητας, όταν μάλιστα η υπόθεση είναι ακόμη στο στάδιο της αξιολόγησης από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Οφείλω όμως μία απάντηση σε όσους και όσες έσπευσαν να καταλογίσουν κόστος καθυστερήσεων στην σημερινή κυβέρνηση και μάλιστα στον ίδιον τον πρωθυπουργό.
Οι συγκεκριμένες απαιτήσεις (claims) των εργολάβων αφορούν αποζημιώσεις για εικαζόμενες καθυστερήσεις, για μεν την βασική γραμμή για την περίοδο από 21 Ιουνίου του 2017, για δε την επέκταση προς Καλαμαριά για το χρονικό διάστημα από 1 Φεβρουαρίου 2017 έως και τις 31 Δεκεμβρίου του 2019 και στις δύο περιπτώσεις.
Υπενθυμίζω ότι η νέα διοίκηση της Αττικό Μετρό Α.Ε.εγκαταστάθηκε μετά την ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών στις 20 Σεπτεμβρίου του 2019. Μέχρι τότε και όλο το προηγούμενο διάστημα, τις συμβάσεις διαχειριζόταν η διοίκηση που είχε ορίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Έως και σήμερα, οι αποφάσεις της όπως και οι εκκρεμότητες που έχει αφήσει, συνεχίζουν να παράγουν αποτελέσματα.
Επί της ουσίας, επιβάλλεται επίσης να προσθέσω ότι για την σημερινή διοίκηση της Αττικό Μετρό Α.Ε. στην αντιμετώπιση των διεκδικήσεων όλων των αναδόχων όλων των έργων της, που είναι μία συνήθης για τα δημόσια έργα πρακτική, προέχουν η νομιμότητα, η διαφάνεια και το δημόσιο συμφέρον και καθόλου δεν εμφιλοχωρεί η πολιτική εκμετάλλευση.”
Η απάντηση του πρώην προέδρου της Αττικό Μετρό Γιάννη Μυλόπουλου στον νυν πρόεδρο Νίκο Ταχιάο:
”Πόσο θράσος χρειάζεται και πόση αμετροέπεια, για να μην πω ανοησία, για να κατηγορεί ο σημερινός πρόεδρος της Αττικό Μετρό ΑΕ, υπεύθυνος για το τίποτε της σημερινής προόδου του Μετρό Θεσσαλονίκης, (για να μην τον αδικώ, καταβάλλει εργώδεις προσπάθειες για να ακυρώσει τις μελέτες και να ξηλώσει τα έργα που έγιναν στη Βενιζέλου το διάστημα 2016 – 2019), την προηγούμενη διοίκηση της εταιρείας ως δήθεν υπεύθυνη για τις καθυστερήσεις που επικαλείται ο εργολάβος, όταν η προηγούμενη διοίκηση (2026 – 2019):
1. Βρήκε το Μάρτιο 2016 τα έργα σταματημένα και πάλι από κυβέρνηση της ΝΔ
2. Επανεκκίνησε τα έργα σε όλα τα επίπεδα και έλυσε όλα τα προβλήματα που τα ταλάνιζαν επί χρόνια (διοικητικά, οικονομικά, τεχνικά)
3. Διευθέτησε υπέρ του δημόσιου συμφέροντος τις τότε διεκδικήσεις των εργολάβων για τις υπαρκτές καθυστερήσεις από 2006 – 2015. Υπενθυμίζεται ότι οι εργολάβοι για έργο προϋπολογισμού 900 εκ. Ευρώ, ζητούσαν αποζημιώσεις ύψους 1,15 δις. εκ. Ευρώ και τελικά με τη σθεναρή στάση της Αττικό Μετρό, επιδικάστηκαν στους εργολάβους από τα διαιτητικά δικαστήρια μόλις 200 εκ. Ευρώ.
4. Βρήκε λύση τεχνικά εφικτή και εφαρμόσιμη για την «κατά χώρα» ανάδειξη των σημαντικών αρχαιοτήτων της Βενιζέλου, την οποία μελέτησε και άρχισε να κατασκευάζει, για πρώτη φορά από το 2006 που ξεκίνησε το έργο. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τότε η επίσημη άποψη των διοικήσεων της Αττικό Μετρό και των κυβερνήσεων της ΝΔ ήταν ότι τέτοια λύση δεν υπήρχε και ότι η απόσπαση της Βυζαντινής Μέσης Οδού ήταν δήθεν μονόδρομος.
5. Βρήκε λύση για την κατά χώρα ανάδειξη της μαρμαρόστρωτης πλατείας που βρέθηκε σε εξαιρετική κατάσταση στο βόρειο τμήμα του σταθμού Αγ. Σοφίας, με αλλαγή του σχεδιασμού της βόρειας πρόσβασης του σταθμού. Συγχρόνως ολοκλήρωσε την αρχαιολογική έρευνα στον πλούσιο σε αρχαιολογικό υλικό σταθμό Αγ. Σοφίας, αποκαθιστώντας και μεταφέροντας το κρηναίο της βόρειας και τα ψηφιδωτά και τη μαρμαρόστρωτη πλατεία της νότιας πρόσβασης του σταθμού, ξεκινώντας και ολοκληρώνοντας χωρίς προβλήματα την κατασκευή.
6. Ολοκλήρωσε τη διάνοιξη των δίδυμων σηράγγων σε μήκος 14,5 χλμ συνολικά σε βασική γραμμή και επέκταση προς Καλαμάρια.
7. Ολοκλήρωσε την κατασκευή του μεγαλύτερου μέρους των σταθμών στις δυο γραμμές.
8. Προχώρησε την κατασκευή της επιδομής στο μεγαλύτερο μέρος της βασικής γραμμής Θεσσαλονίκης.
9. Ξεκίνησε την προμήθεια των συρμών, με τον πρώτο να φτάνει στη Θεσνίκη τον Μάιο 2019.
10. Άλλαξε το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του έργου, θέτοντας νέο ορίζοντα λειτουργίας της βασικής γραμμής, πλην σταθμού Βενιζέλου, τέλος του 2020 και της επέκτασης προς Καλαμαριά εντός 2021.
11. Από το 30% του φυσικού αντικειμένου του έργου που βρήκε το 2016, προχώρησε σε 3,5 χρόνια και παρέδωσε το καλοκαίρι του 2019 στη νέα διοίκηση ολοκληρωμένο το 75% του έργου.
12. Σχεδίασε την επέκταση της γραμμής προς Αεροδρόμιο και προς δυτικές συνοικίες.
13. Επένδυσε κατά μέσο όρο στο έργο 135 εκ. Ευρώ ετησίως, ενώ άφησε στα ταμεία της εταιρείας για πρώτη φορά αποθεματικό ύψους 1 δις με το οποίο η νέα διοίκηση αν ήθελε, μπορούσε να προχωρήσει και να ολοκληρώσει το έργο.
14. Ο ίδιος ο ανάδοχος που σήμερα διεκδικεί αποζημιώσεις επικαλούμενος καθυστερήσεις, τον Φεβρουάριο του 2019 διαβεβαίωνε ότι το έργο προχωρούσε εντός χρονοδιαγράμματος και θα παραδίδονταν στην ώρα του, στο τέλος του 2020.
Η σημερινή διοίκηση, υπεύθυνη μόνο για το ξήλωμα των έργων που βρήκε έτοιμα στο σταθμό Βενιζέλου και υπόλογη για αδικαιολόγητες καθυστερήσεις και στασιμότητα στα έργα από το καλοκαίρι του 2019 μέχρι σήμερα, οφείλει να απαντήσει στις ερωτήσεις που της θέτει ο ανάδοχος για τις καθυστερήσεις στο έργο συνολικά και στο σταθμό Βενιζέλου ειδικότερα και να εξηγήσει γιατί δεν ενεργοποίησε τις ρήτρες καθυστέρησης των έργων μέχρι τώρα.
Αντίστοιχα, η κυβέρνηση της ΝΔ είναι υπόλογη απέναντι στους Θεσσαλονικείς γιατί βρήκε ένα συγκοινωνιακό έργο έτοιμο κατά 75%, που θα παραδίδονταν και θα λειτουργούσε στο τέλος του 2020, λύνοντας έτσι το τεράστιο κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης και αντί να επισπεύσει την ολοκληλρωσή του, το τίναξε στον αέρα. Γιατί αν κρίνουμε από όσα λέει ο ανάδοχος, ούτε σε 10 χρόνια δεν τελειώνει το Μετρό έτσι όπως τα κατάφεραν…
Κλείνοντας, τους υπενθυμίζω ότι αν δεν είχαν σταματήσει τα έργα το καλοκαίρι του 2019, με πρόσχημα την αλλαγή σχεδιασμού στη Βενιζέλου, σήμερα, σύμφωνα με το συμφωνημένο με τον ανάδοχο χρονοδιάγραμμα του έργου, θα έπρεπε να γίνονται δοκιμαστικά δρομολόγια στο Μετρό της Θεσσαλονίκης.”