Nέα εποχή για το στρατόπεδο Π. Μελά – Ξεκίνησε η κατεδάφιση

Κατά τη διάρκεια των εργασιών ο χώρος του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά θα είναι κλειστός για τους πολίτες.

Parallaxi
nέα-εποχή-για-το-στρατόπεδο-π-μελά-ξεκ-754104
Parallaxi

Ξεκίνησαν το πρωί οι εργασίες για τη μετατροπή του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά σε Μητροπολιτικό Πάρκο, στη δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης. Οι μπουλντόζες έπιασαν δουλειά με την κατεδάφιση παλαιών κτιρίων και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, μέσα στα επόμενα δύο χρόνια θα είναι έτοιμος ένας «πνεύμονας» πρασίνου και αναψυχής για τους πολίτες όλου του πολεοδομικού συγκροτήματος.

Στα περίπου 340 στρέμματα του πρώην στρατοπέδου θα διαμορφωθούν, σε αυτή την πρώτη φάση του έργου, οι βασικές διαδρομές περιπάτου μέσα στο χώρο, τρία αναψυκτήρια, εξέδρες παιχνιδιού, πέργκολες με καθιστικά, ένα κέντρο ρεύματος και ένα κέντρο νερού για τη διαχείριση των υποδομών, ενώ θα φυτευτούν 2500 δέντρα και 3500 θάμνοι.

Ο προϋπολογισμός της πρώτης φάσης για την μετατροπή του πρώην στρατοπέδου σε Μητροπολιτικό Πάρκο ανέρχεται σε 19.650.000 ευρώ και η χρηματοδότηση θα γίνει μέσω ΕΣΠΑ. Στη δεύτερη φάση του έργου, που αναμένεται να ξεκινήσει σε περίπου ένα χρόνο, προγραμματίζεται η μετατροπή του κτιρίου Α2 σε νέο δημαρχείο Παύλου Μελά και σε Μουσείο Εθνικής Αντίστασης. Στην τρίτη φάση, άλλα επτά κτίρια που βρίσκονται διάσπαρτα στο χώρο θα αξιοποιηθούν για διαφορετικές χρήσεις. Ήδη έχει αποφασιστεί ένα εξ αυτών να γίνει Μουσείο Μετρό και ένα Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού.

Χαρούμενος από την έναρξη των εργασιών εμφανίστηκε ο δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης, υποστηρίζοντας πως εδώ και 35 χρόνια η τοπική κοινωνία περίμενε να αποδοθεί προς χρήση ο χώρος του πρώην στρατοπέδου ώστε να μετατραπεί σε υπερτοπικό πάρκο. «Σήμερα είναι μια μέρα χαράς και συγκίνησης για τον δήμο Παύλου Μελά. Σήμερα είναι μέρα που το όραμα γίνεται πράξη και τα όνειρα τόσων ετών παίρνουν σάρκα και οστά. Σήμερα μπαίνουν τα μηχανήματα για την υλοποίηση του τεράστιου έργου για όλη τη Βόρεια Ελλάδα. Ένα πρότζεκτ τόσο υψηλό δεν έχει ξαναγίνει τα τελευταία χρόνια», είπε χαρακτηριστικά.

Εκ μέρους της αναδόχου εταιρείας που ανέλαβε την πρώτη φάση του έργου ο Αθανάσιος Παπανικολάου είπε πως αρχικά θα κατεδαφιστούν επτά παλιά κτίρια, μικρά και μεγάλα, και στη συνέχεια μετά από άδεια του δασαρχείου θα κοπούν ορισμένα δέντρα για να διαμορφωθεί ο χώρος. Ακολούθως, θα κατασκευαστούν τα δίκτυα υποδομών, ενώ στο τέλος θα γίνουν οι εργασίες πρασίνου και φύτευσης των δέντρων.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών ο χώρος του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά θα είναι κλειστός για τους πολίτες.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα