Top

Νέα εστία κοροναϊού σε γηροκομείο- Βασιλακόπουλος: Όταν ανοίξουμε δεν θα ξανακλείσουμε

Σκηνές πανικού επικρατούν πλέον στις εφημερίες των νοσοκομείων.

Parallaxi
νέα-εστία-κοροναϊού-σε-γηροκομείο-βασ-722956
Parallaxi

corona

Ανακοινώθηκαν 2.301 νέα κρούσματα από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας. Εκ των οποίων 14 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 203.978 (ημερήσια μεταβολή +1.1%), εκ των οποίων 51.7% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 72 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.231 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 41, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6.705 θάνατοι. Το 95.7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 452 (69.5% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 84.7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.403 ασθενείς. Οι εισαγωγές1 νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 356 (ημερήσια μεταβολή -11.44%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 337 ασθενείς.

«Βράζει» για μια ακόμα ημέρα η Αττική με τα κρούσματα κορωνοϊού να την κατακλύζουν ξανά. Συγκεκριμένα, στην Αττική βρέθηκαν την τελευταία ημέρα 1.153 νέα περιστατικά, εκ των οποίων τα 130 στην Ανατολική Αττική, 155 στον Βόρειο Τομέα Αθηνών, 186 στον Δυτικό Τομέα Αθηνών, 288 στο Κέντρο της Αθήνας και 199 στον Πειραιά.

Από την άλλη, στην Θεσσαλονίκη βρέθηκαν ακόμα 247 κρούσματα κορωνοϊού, 106 στην Αχαΐα, 45 στο Ηράκλειο, 72 στη Λάρισα, όσα και στη Φθιώτιδα.

Χάρτης των κρουσμάτων: 1.153 σε Αττική- 247 στη Θεσσαλονίκη

Βασιλακόπουλος: Το Πάσχα θα πάμε στα χωριά μας με προσοχή

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ Θόδωρο Βασιλακόπουλος μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA. Είναι δεδομένο ότι δεν μπορούμε να είμαστε για πάντα κλειστοί. Πρέπει να βρούμε την χρυσή τομή μέχρι το εμβόλιο να δώσει τη λύση. Γιατί η λύση είναι απλή, είναι ο εμβολιασμός.

Όσον αφορά τις παρενέργειες του εμβολιασμού ο κ. Βασιλακόπουλος ξεκαθάρισε: «Έχουν γίνει πάνω από 200 εκατομμύρια παγκοσμίως και δεν έχουν υπάρξει σοβαρές παρενέργειες. Κανένας δεν έχει χάσει τη ζωή του από τον εμβολιασμό για τον κοροναϊό. Καμία αναφυλακτική αντίδραση δεν υπήρξε που να μην αντιμετωπιστεί με ανησυχία. Δεν πρέπει ο κόσμος να φοβάται τα εμβόλια. Πρέπει να τονίσω ότι τα εμβόλια που έχουμε στην Ευρώπη δεν είναι με εξασθενημένο κοροναϊό, άρα δεν κινδυνεύει κάποιος που κάνει το εμβόλιο να κολλήσει. Είναι πολύ ασφαλές».

«Υπάρχουν δεδομένα που έρχονται συνεχώς και λένε ότι τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά για τα μεταλλαγμένα στελέχη. Για κάποια από τα επικίνδυνα μεταλλαγμένα στελέχη πιθανόν τα αντισώματα που φτιάχνουμε να είναι λίγο λιγότερο ικανά στην εξουδετέρωση του ιού, να χρειαζόμαστε περισσότερη συγκέντρωση. Παρόλα αυτά η συγκέντρωση που πετυχαίνουμε μετά τον εμβολιασμό είναι ικανά να αντιμετωπίσουμε τις μεταλλάξεις» τόνισε ο ίδιος και συμπληρώσε: «Όπου εφαρμόστηκε ευρέως το εμβόλιο όπως στο Ισράηλ, σε περιοχή που υπήρχαν μεταλλαγμένα στελέχη, η αποτελεσματικότητα του ιού ήταν ίδια με αυτή που είχε διαπιστωθεί στην αρχική μελέτη».

Σχετικά με το τέλος του lockdown o κ. Βασιλακόπουλος ανέφερε: «Η πρόβλεψή μου είναι ότι όταν ανοίξουμε δεν θα ξανακλείσουμε. Αυτόν τον μήνα θα έχουμε κατακόρυφη αύξηση των εμβολίων που θα κάνουμε, πολλές από τις δόσεις θα έρθουν τον Μάρτιο άρα θα γίνουν πολύ περισσότερα εμβόλια. Θα ήθελα να προτείνω ένα εναλλακτικό σενάριο. Αν ανοίξουμε για ένα τρίωρο, δεν γλιτώνουμε τον συνωστισμό. Η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι πρέπει να ανοίξουμε με ραντεβού στα μεγάλα κέντρα μόνο στα μικρά μαγαζιά και αφού τιθασεύσουμε την επιδημία να ανοίξουν τα μεγάλα μαγαζιά».

Στην ερώτηση για την μετακίνηση των πολιτών την περίοδο του Πάσχα στην επαρχία ο καθηγητής ήταν αισιόδοξος. «Θα έχουμε τιθασεύει αυτό το κύμα μέχρι το Πάσχα. Θα έχουμε εμβολιάσει άλλο ένα 15-20% μέχρι τότε. Το Πάσχα θα πάμε στα χωριά μας με προσοχή, με τα μέτρα ασφαλείας και την τήρηση των μέτρων»

Τέλος ο κ. Βασιλακόπουλος αναφέρθηκε και στην συμμετοχή του κόσμου στις πορείες και ήταν ιδιαίτερα επικριτικός.

«Πρέπει να σοβαρευτούμε. Δεν μπορεί να μην έχουμε κρεβάτι εντατικής στην Αθήνα και να πηγαίνουμε σε πορείες. Δεν υπάρχει συνωστισμός που είναι ασφαλής, για πολιτικούς λόγους και συνωστισμός που δεν είναι ασφαλής αν γίνεται για να δω τον φίλο μου ή τον γνωστό μου. Με αυτόν τον τρόπο δεν είναι μόνο ότι είναι υγειονομικά επικίνδυνο, δεν πείθουμε και τους υπόλοιπους ανθρώπους να πειθαρχήσουν στα μέτρα. Γιατί δεν μπορούμε να έχουμε έναν αστυνομικό πίσω από κάθε Έλληνα. Πρέπει και ο ίδιος να είναι πιστός στην εφαρμογή των μέτρων».

Νέα εστία κοροναϊού σε γηροκομείο στην Κυψέλη – Στον Ευαγγελισμό 12 ηλικιωμένοι

Δώδεκα κρούσματα κοροναϊού εντοπίστηκαν σε ιδιωτική κλινική ηλικιωμένων στην Κυψέλη.

Οι 12 ηλικιωμένοι μάλιστα μεταφέρθηκαν χθες στον Ευαγγελισμό, με συμπτώματα του φονικού ιού, προκαλώντας «έμφραγμα» στη γενική εφημερία του νοσοκομείου.

Όλοι οι εργαζόμενοι εφαρμόζουν πλέον αυστηρά μέτρα προστασίας, ενώ ο ΕΟΔΥ θα κάνει νέους ελέγχους εντός της εβδομάδας.

Θεσσαλονίκη: Το Χαρίσειο Γηροκομείο για τη διασπορά κρουσμάτων στο Ίδρυμα

Ανακοίνωση για τη διασπορά κρουσμάτων του νέου κορονοϊού σε ηλικιωμένους του Χαρίσειου Γηροκομείου, υπόθεση για την οποία διατάχθηκε προκαταρκτική έρευνα από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, εξέδωσε η διοίκηση του Ιδρύματος.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, τα κρούσματα είναι συνολικά 14, όλα μεταξύ των γηροκομούμενων, ενώ οι δέκα απ’ αυτούς νοσηλεύονται με ήπια συμπτώματα σε νοσοκομεία και οι υπόλοιποι τέσσερις παραμένουν απομονωμένοι στην μονάδα Covid του γηροκομείου.

Από το σύνολο των ηλικιωμένων που βρέθηκαν θετικοί στον ιό, οι «τρεις είχαν εμβολιαστεί», εκ των οποίων «ο ένας δεν έχει αναπτύξει αντισώματα» σε αντίθεση με τους άλλους δύο που έχουν αναπτύξει.

Σε ό,τι αφορά τους εμβολιασμούς, η διοίκηση του Γηροκομείου σημειώνει ότι μέχρι στιγμής έχουν διενεργηθεί εμβολιασμοί, και με τις δύο δόσεις, σε 72 γηροκομούμενους και 28 εργαζόμενους (σε σύνολο 150 ατόμων, ηλικιωμένων και εργαζόμενων). Οι σχετικές διαδικασίες ολοκληρώθηκαν την 1η Φεβρουαρίου, ενώ σύμφωνα με σημερινά αποτελέσματα αντισωμάτων τρεις εκ των εμβολιασμένων ηλικιωμένων δεν ανέπτυξαν αντισώματα.

Όσοι εκ των φιλοξενούμενων δεν εμβολιάστηκαν υπογραμμίζεται πως «είτε δεν είχαμε την συναίνεση των ίδιων και των στενών συγγενικών τους προσώπων, είτε παρουσίαζαν σοβαρό πρόβλημα υγείας, το οποίο δεν επιτρέπει τον εμβολιασμό τους στο Ίδρυμα, είτε ήταν νεοεισερχόμενοι που δεν είχαν κλείσει ραντεβού για εμβολιασμό». Αναφορικά με τους εργαζόμενους που δεν εμβολιάστηκαν τονίζεται ότι «έγιναν συνεχείς οχλήσεις από την διοίκηση για να προβούν σε εμβολιασμό» και διευκρινίζεται ότι «η διοίκηση δεν μπορεί να υποχρεώσει τον οποιοδήποτε εργαζόμενο να εμβολιαστεί». «Είμαστε σε επικοινωνία» συνεχίζει η ίδια ανακοίνωση «για να πραγματοποιηθεί εμβολιασμός στους ανεμβολίαστους».

Ακόμη, η διοίκηση γνωστοποιεί ότι από τη στιγμή που διαπιστώθηκαν τα πρώτα οκτώ κρούσματα -στις 3 Μαρτίου κατόπιν μοριακών ελέγχων από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ- ακολουθήθηκαν τα σχετικά υγειονομικά πρωτόκολλα και οι οδηγίες του ΕΟΔΥ, ενώ οι συγκεκριμένοι ηλικιωμένοι «όλοι ασυμπτωματικοί» απομονώθηκαν στην μονάδα Covid του γηροκομείου και διενεργούνται συνεχείς απολυμάνσεις σε όλους τους χώρους του γηροκομείου, με τήρηση υψηλών μέτρων ασφαλείας.

Κοροναϊός: Δυο νέα μεταλλαγμένα στελέχη εντοπίστηκαν στην Ελλάδα

«Εφιάλτης» στα νοσοκομεία της Αττικής – «Μάχη» για ένα κρεβάτι στις ΜΕΘ

Σκηνές πανικού επικρατούν πλέον στις εφημερίες των νοσοκομείων. Γιατροί στον Ευαγγελισμό περιγράφουν την κατάσταση λέγοντας πως διανύουμε την πιο δύσκολη φάση από την αρχή της πανδημίας. Με βάση τις εισαγωγές υπολογίζεται ότι τις επόμενες εβδομάδες θα διασωληνώνονται καθημερινά 20 νέοι ασθενείς. Σκηνικό πολέμου στις εφημερίες των νοσοκομείων της Αττικής με δεκάδες εισαγωγές και διασωληνώσεις αλλά και εκατοντάδες ασθενείς να καταφεύγουν με συμπτώματα στα επείγοντα.

Το ΕΣΥ στην Eντατική

Η μάχη για ένα κρεβάτι εντατικής θεραπείας δίνεται κάθε λεπτό. Κάθε κρεβάτι που αδειάζει κατά λαμβάνεται σε λίγες ώρες.

Μέχρι το μεσημέρι τα μόνα κενά κρεβάτια στο λεκανοπέδιο ήταν 4 στο ΚΑΤ, από 1 σε ΝΙΜΤΣ Ερυθρό και Ιπποκράτειο, 3 στο Αττικό και 10 στο Σωτηρία. Άλλες 12 κλίνες ΜΕΘ δόθηκαν το πρωί στον Ευαγγελισμό.

Με βάση τις εισαγωγές υπολογίζεται ότι τις επόμενες εβδομάδες θα διασωληνώνονται καθημερινά 20 ασθενείς.

Το υπουργείο Υγείας ζήτησε ήδη από τα ιδιωτικά νοσοκομεία να διαθέσουν επιπλέον κλίνες για παθολογικά περιστατικά προκειμένου να αδειάσουν κρεβάτια για ασθενείς με κορωνοϊό.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ ΜΠΕ/ Mega

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα