Νέα κλιμάκωση στον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας με τη μάχη στη Χερσώνα

Οι Ρώσοι προετοιμάζονται για απόκρουση των Ουκρανών που προελαύνουν

Parallaxi
νέα-κλιμάκωση-στον-πόλεμο-ρωσίας-ουκ-901777
Parallaxi

Με τη Ρωσία να έχει ξεκινήσει την τεράστια μετεγκατάσταση 50.000 – 60.000 πολιτών, η μάχη στη Χερσώνα αποτελεί «κλειδί» για την εξέλιξη του πολέμου Ρωσίας – Ουκρανίας. Μάλιστα η Χερσώνα ήταν η πρώτη μεγάλη πόλη που κατέλαβε ο Ρωσικός στρατός μετά την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου στην Ουκρανία.

Οι διορισμένοι από τη Ρωσία αξιωματούχοι στη Χερσώνα δήλωσαν σήμερα, Τετάρτη (19/10) ότι ετοιμάζονται να την υπερασπιστούν απέναντι σε επικείμενη ουκρανική επίθεση και κάλεσαν τους αμάχους να την εγκαταλείψουν το συντομότερο δυνατόν.

Οι ουκρανικές δυνάμεις προελαύνουν εδώ και εβδομάδες προς την πόλη της Χερσώνας, πρωτεύουσα της περιοχής που η Μόσχα κατέλαβε στις αρχές του πολέμου και έχει ανακηρύξει μέρος της Ρωσίας.

Σουροβίκιν: Τεταμένη η κατάσταση

Ο νεοδιορισμένος διοικητής της ρωσικής εισβολής, στρατηγός Σεργκέι Σουροβίκιν, αναγνώρισε την Τρίτη (18/10) ότι η θέση του στρατού του στη Χερσώνα ήταν αδύναμη και φαινόταν να υποδηλώνει ότι θα μπορούσε να είναι απαραίτητη μια τακτική υποχώρηση, λέγοντας ότι η κατάσταση εκεί ήταν «ήδη δύσκολη».

Ο Σουροβίκιν αναγνώρισε ότι η στρατιωτική κατάσταση στην Ουκρανία είναι «τεταμένη», ειδικά γύρω από τη Χερσώνα. «Η κατάσταση στην περιοχή της «Ειδικής Στρατιωτικής Επιχείρησης» μπορεί να χαρακτηριστεί τεταμένη», είπε, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «The Guardian». «Ο εχθρός προσπαθεί συνεχώς να επιτεθεί στις θέσεις των ρωσικών στρατευμάτων», σημείωσε.

Σε δύσκολη θέση ο Πούτιν αν χάσει τη Χερσώνα

Η Χερσώνα είναι το πολυπληθέστερο κέντρο που έχει καταλάβει η Μόσχα κατά την εισβολή της στην Ουκρανία και βρίσκεται σε εδάφη, τα οποία τώρα ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν επίσημα ενσωμάτωσε στη Ρωσία, μια κίνηση που δεν αναγνωρίζεται από την Ουκρανία και τη Δύση.

Η Χερσώνα είναι μία από τις τέσσερις ουκρανικές περιοχές που ελέγχει εν μέρει η Ρωσία, θέτοντάς τις κάτω από την πυρηνική της ομπρέλα.

Εάν την ανακαταλάβει η Ουκρανία, αυτό θα ήταν μια τεράστια νέα ήττα για τον στρατό του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και θα έθετε σε δοκιμασία την εκπεφρασμένη δέσμευσή του να υπερασπιστεί αυτό που χαρακτηρίζει ρωσικά εδάφη με όλα τα διαθέσιμα μέσα, συμπεριλαμβανομένων των πυρηνικών όπλων.

Στρατιωτικός νόμος στις 4 προσαρτημένες από τη Ρωσία περιοχές

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε την επιβολή στρατιωτικού νόμου στις προσαρτημένες περιοχές: Στη Χερσώνα, τη Ζαπορίζια, το Λουγκάνσκ και το Ντόνετσκ.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η εφαρμογή του στρατιωτικού νόμου θα ξεκινήσει από απόψε τα μεσάνυχτα. Οι κυβερνήτες των προσαρτημένων περιοχών θα λάβουν πρόσθετες εξουσίες.

Στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας τονίστηκε, μεταξύ άλλων, πως «το Κίεβο αρνήθηκε να διαπραγματευτεί και συνεχίζει να βομβαρδίζει νέα ρωσικά εδάφη χρησιμοποιώντας τρομοκρατικές μεθόδους», καθώς και ότι «σαμποτέρ προσπαθούν να εισέλθουν στη Ρωσία» και πως «αποτράπηκαν απόπειρες επίθεσης σε πυρηνικό εργοστάσιο και μη στρατιωτικές υποδομές».

«Υπέγραψα διάταγμα για την εισαγωγή στρατιωτικού νόμου σε αυτά τα τέσσερα θέματα της Ρωσικής Ομοσπονδίας (περιοχές Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα). Θα σταλεί αμέσως στο Ομοσπονδιακό Συμβούλιο για έγκριση και η Κρατική Δούμα θα ενημερωθεί για την απόφαση», δήλωσε ο Πούτιν στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης.

screenshot-2022-10-19-at-19-01-20-hersonawebp-eikona-webp-800-466-eikonostoikhia.png

Σύμφωνα με το νόμο, ο Ρώσος πρόεδρος πρέπει να ενημερώσει αμέσως το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο και την Κρατική Δούμα για την επιβολή στρατιωτικού νόμου.

Τι σημαίνει ο στρατιωτικός νόμος

Ο στρατιωτικός νόμος είναι το σύστημα νόμων που ισχύει όταν ο στρατός παίρνει τον έλεγχο της πολιτικής διοίκησης της δικαιοσύνης.

Μερικές φορές επιβάλλεται στη διάρκεια πολέμων ή κατοχών, λόγω της απουσίας πολιτικής κυβέρνησης. Τέτοια παραδείγματα ήταν η Γερμανία και η Ιαπωνία μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Επίσης, πολιτικές κυβερνήσεις μπορούν να τον κηρύξουν για να επιβάλλουν την εξουσία τους, όπως για παράδειγμα στην Ταϊλάνδη το 2006 μετά από πραξικόπημα, ή στην Κίνα το 1989 για τον έλεγχο των διαδηλώσεων στην Πλατεία Τιεν Αν Μεν (με ιστορική σκηνή τον διαδηλωτή απέναντι στο τανκ) ή στην Πολωνία το 1981 για τη διάλυση του Συνδικάτου «Αλληλεγγύη».

Τέλος, ο στρατιωτικός νόμος επιβάλλεται σε περιπτώσεις μεγάλων φυσικών καταστροφών για την διατήρηση της τάξης, καθώς και για καταστολή εξεγέρσεων των πολιτών μίας χώρας, όπου πολλές χώρες χρησιμοποιούν εναλλακτικά την κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Σε πολλές περιπτώσεις ο στρατιωτικός νόμος επιβάλλει κανόνες, όπως η απαγόρευση κυκλοφορίας και η χρήση στρατοδικείων.

πηγή ieidiseis

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα