Νέα κρούσματα σε χώρες σε όλη την υφήλιο

Πως απλώνεται ο ιός

Parallaxi
νέα-κρούσματα-σε-χώρες-σε-όλη-την-υφήλι-560433
Parallaxi

Τυνησία

Η Τυνησία επιβεβαίωσε το πρώτο κρούσμα του νέου κοροναϊού στη χώρα. Ο υπουργός Υγείας Αμπντελατίφ ελ Μάκι είπε ότι ο ασθενής είναι ένας Τυνήσιος, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Το Κατάρ ανακοίνωσε τέσσερα νέα κρούσματα του Covid-19: πρόκειται για δύο πολίτες της χώρας και τις δύο οικιακές βοηθούς τους, σύμφωνα με το πρακτορείο QNA.

Σουηδία 

Η Σουηδία απαγόρευσε προσωρινά στην αεροπορική εταιρεία IranAir να εκτελεί πτήσεις από και προς τη χώρα, λόγω της επιδημίας. “Αυτό σημαίνει ότι οι απευθείας πτήσεις μεταξύ Σουηδίας και Ιράν θα σταματήσουν”, ανέφερε η Υπηρεσία Μεταφορών.

Στη Χιλή, ματαιώθηκε το Παγκόσμιο Συνέδριο Χαλκού CRU-Cesco καθώς εκφράστηκαν ανησυχίες για τον κίνδυνο που ενδεχομένως θα διατρέξουν όσοι αποφασίσουν να κάνουν το ταξίδι, λόγω της επιδημίας.

Στο Βιετνάμ, ο εθνικός αερομεταφορέας Vietnam Airlines έκανε γνωστό ότι θα διακόψει τις πτήσεις του για τη Νότια Κορέα από τις 5 Μαρτίου. Η Νότια Κορέα έχει εντοπίσει μέχρι τώρα 4.335 κρούσματα του Covid-19 και 26 ασθενείς έχουν πεθάνει στη χώρα αυτήν.

 Καταλονία, Ελβετία, Αυστρία, Κροατία

Την ίφια ώρα, η Αυστρία και η Κροατία ανακοίνωσαν τα πρώτα κρούσματα της επιδημίας του Covid-19 (2 στην Αυστρία, 1 στην Κροατία).

Ακόμη, οι ισπανικές υγεινομικές αρχές εντόπισαν σήμερα ένα κρούσμα του νέου κοροναϊού στην Καταλονία, το πρώτο που καταγράφεται στην ηπειρωτική Ισπανία, σύμφωνα με την εφημερίδα La Vanguardia. Το κρούσμα είναι το τέταρτο της χώρας έπειτα από τρεις τουρίστες από την Γερμανία, την Ιταλία και τη Βρετανία που εντοπίσθηκαν στα Κανάρια Νησιά και τη Μαγιόρκα να έχουν μολυνθεί από τον ιό.

Οι ελβετικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα από την πλευρά τους το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του νέου κοροναϊού στη χώρα, σε μια περιοχή που βρίσκεται κοντά στην Ιταλία. Το πρώτο κρούσμα «έχει επιβεβαιωθεί», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο μία εκπρόσωπος τύπου των ομοσπονδιακών αρχών υγείας. Το κρούσμα εντοπίστηκε στο ιταλόφωνο καντόνι Τιτσίνο, που συνορεύει με την Ιταλία, έγινε γνωστό από τις τοπικές αρχές στον ιστότοπο του καντονιού.

Αν και από την πλευρά του το υπουργείο Υγείας της χώρας αποφεύγει, προς το παρόν, να πει πού ακριβώς έχει καταγραφεί το πρώτο κρούσμα, το ελβετικό τηλεοπτικό δίκτυο RTS μετέδωσε, επίσης, πως οι αρχές στο Τιτσίνο επιβεβαίωσαν ότι το πρώτο κρούσμα του κινεζικού ιού έχει εντοπιστεί στην περιοχή τους.

Κρούσματα του covid-19 έχουν ήδη καταγραφεί στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Αυστρία και την Ιταλία.

Ιταλία

Στο μεταξύ, η Ιταλία, όπου δύο νέες περιοχές επλήγησαν από τον ιό, η Τοσκάνη και η Σικελία, είναι η πλέον πληγείσα ευρωπαϊκή χώρα με 283 κρούσματα συνολικά και 7 θανάτους.

Ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε παραδέχθηκε δυσλειτουργίες σε νοσοκομείο της περιφέρειας του Μιλάνου που διευκόλυναν την εξάπλωση του ιού. Το νοσοκομείο υποδέχθηκε ασθενή που θεωρείται «ο ασθενής 1», από τον οποίο προήλθε μεγάλος αριθμός κρουσμάτων στην Λομβαρδία.

Σαράντα επιβάτες πτήσης της Alitalia προερχόμενη από τις πληγείσες περιοχές της Ιταλίας αναγκάσθηκε να επιστρέψει στην Ρώμη, αφού δεν έγινε δεκτή στο έδαφος του Μαυρικίου. Από την πλευρά τους, εκατοντάδες τουρίστες βρίσκονται περιορισμένοι σε ξενοδοχειακό συγκρότημα της Τενερίφης των Καναρίων Νήσων, όπου ένας ιταλός τουρίστας διαγνώσθηκε αρχικά θετικός στον ιό, ενώ ακολούθησε και η σύζυγός του.

Διακόπηκε η παραγωγή της νέας ταινίας «Mission Impossible», η οποία επρόκειτο να γυριστεί στην Ιταλία.

Αγγλία
Όπως δε έγινε γνωστό σήμερα, σχολεία στην Αγγλία έστειλαν σήμερα μαθητές και καθηγητές στο σπίτι τους, στο πλαίσιο της συμβουλευτικής οδηγίας που εξέδωσε η υπηρεσία Δημόσιας Υγείας για απομόνωση όσων βρέθηκαν την τελευταία εβδομάδα στις περιοχές της βόρειας Ιταλίας, οι οποίες τέθηκαν σε καραντίνα εξαιτίας του νέου κοροναϊού.

Τα συγκεκριμένα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης – στην επαρχία της Κορνουάλης και του Τσέσαϊρ – είχαν πραγματοποιήσει εκδρομή σε χειμερινά θέρετρα της βόρειας Ιταλίας και οι μαθητές τους μαζί με τους συνοδούς καθηγητές έλαβαν οδηγία από τη διεύθυνση του σχολείου να παραμείνουν στο σπίτι τους προληπτικά για δύο εβδομάδες.

Ένα σχολείο στο Τσεσάιρ ανακοίνωσε εξάλλου ότι θα παραμείνει κλειστό για μία εβδομάδα, έπειτα από αναφορές ότι μαθητές, που είχαν βρεθεί στην Λομβαρδία στο πλαίσιο εκδρομής τους, ασθένησαν και παρουσίασαν συμπτώματα γρίπης. Το σχολείο θα προχωρήσει σε απολύμανση των εγκαταστάσεών του, ενώ παρακολουθείται η κατάσταση της υγείας των μαθητών.

Ο επικεφαλής Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας καθηγητής Κρις Γουίτι σε σημερινές του δηλώσεις δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, σε περίπτωση που ο κοροναϊός εξελιχθεί σε πανδημία, να εξεταστούν μέτρα όπως το κλείσιμο σχολείων και ο περιορισμός των μετακινήσεων με τα μέσα μεταφοράς.

«Η προσδοκία δεν είναι να κάνουμε όλα αυτά, η προσδοκία είναι ότι θα εξετάζουμε συστηματικά, με τη βοήθεια της επιστήμης, όλα τα στοιχεία και θα εξισορροπούμε τις συνέπειες που έχουν κόστος στην κοινωνία», υπογράμμισε.

Κορέα-Ιράν

Εκτός της Κίνας πάντως, η Νότια Κορέα παραμένει η σημαντικότερη εστία της επιδημίας: 144 νέα κρούσματα καταγράφηκαν, ανεβάζοντας στα 977 τα άτομα που έχουν προσβληθεί στην χώρα. Τα 10 έχουν καταλήξει. Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα πινγκ πονγκ, που επρόκειτο να διεξαχθεί τον επόμενο μήνα στο Μπουσάν, αναβλήθηκε για τον Ιούνιο.

Παράλληλα, στο Ιράν ανακοινώθηκαν τρεις νέοι θάνατοι, ανεβάζοντας τον απολογισμό των νεκρών της επιδημίας στους 15. Ο υφυπουργός Υγείας προσβλήθηκε από τον ιό, καθώς και ένας βουλευτής της Τεχεράνης.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα διέκοψαν όλες τις πτήσεις από και προς το Ιράν για τουλάχιστον μία εβδομάδα.

Πτήση της Turkish Airlines, προερχόμενη από την Τεχεράνη και με προορισμό την Κωνσταντινούπολη, ετέθη σε καραντίνα στην Αγκυρα.

Το Μπαχρέιν ανακοίνωσε 9 νέα κρούσματα, ανεβάζοντας στα 17 τον συνολικό αριθμό των καταγεγραμμένων κρουσμάτων στην χώρα. Το Ομάν ανακοίνωσε 2 νέα κρούσματα, ανεβάζοντας σε 4 τον συνολικό αριθμό των καταγεγραμμένων κρουσμάτων στην χώρα.

Ακόμη, ένας άνδρας μεγαλύτερος των 80 ετών, εκ των επιβατών του κρουαζιερόπλοιου Diamond Princess, πέθανε από τον Covid-19. Πρόκειται για τον τέταρτο θάνατο επιβάτη του πλοίου που είχε τεθεί σε καραντίνα, ενώ 700 από τα άτομα που βγήκαν από το πλοίο διαγνώσθηκαν θετικά στον ιό.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα