Top

Νέα μέτρα «στο τραπέζι» για τον κοροναϊό – Τι συζητούν οι ειδικοί

Σύμφωνα με πληροφορίες από μέλη της επιτροπής των ειδικών και πηγές του Υπουργείου Υγείας.

Parallaxi
νέα-μέτρα-στο-τραπέζι-για-τον-κορονα-823603
Parallaxi
Πηγή: SOOC

Νέα μέτρα για την πανδημία είναι στο τραπέζι σύμφωνα με πληροφορίες από κορυφαία μέλη της επιτροπής των ειδικών και πηγές του Υπουργείου Υγείας, όπως αποκαλύπτει ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ. Οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και εκτιμάται πως θα κορυφωθούν εντός των επομένων ημερών με όποιες ανακοινώσεις, εφόσον προκύψουν αποφάσεις, να αναμένονται την Τετάρτη.

Σημειώνεται πως τα μέτρα, εφόσον παρθούν, θα αφορούν αποκλειστικά ανεμβολίαστους.

Μια σκέψη των ειδικών αποτελεί η εφαρμογή ενός μοντέλου παρόμοιου με αυτού που έχει εφαρμοστεί super market και στην ψυχαγωγία/εστίαση με περιορισμό της πληρότητας και εφαρμογή κανόνων αποστάσεων.

Παράλληλα συζητείται και η επαναφορά της τηλεργασίας με το ενδεχόμενο αυτό εντούτοις να φαίνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, πως συναντά κάποιες αντιρρήσεις από το Υπουργείο Εργασίας.

Επιπρόσθετα συζητείται το μέτρο του κλιμακωτού ωραρίου προσέλευσης στο δημόσιο, μέτρο το οποίο σημειώνεται πως έχει τις περισσότερες πιθανότητες να εφαρμοστεί.

Τέλος, αυτό το οποίο θα ήθελαν οι ειδικοί να δουν να εφαρμόζεται είναι τόσο η χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους όσο και η εφαρμογή διπλής μάσκας στα ΜΜΜ.

Γώγος: Aκόμη και μέτρα σαν της Ολλανδίας εάν χρειαστεί

Δεν θα ήταν αρνητικός στην λήψη μέτρων ακόμη και τύπου Ολλανδίας, εφόσον κριθεί απαραίτητο για τον περιορισμός της πανδημίας κορωνοιού, ο καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και  μέλος της επιτροπής των Ειδικών, Χαράλαμπος Γώγος, σύμφωνα με όσα είπε στον ΣΚΑΙ. «Είδατε ευρωπαικές χώρες που είναι σαν κι εμάς περίπου, η Ολλανδία, ίσως και το Βέλγιο στη συνέχεια…» επεσήμανε. «Δείγμα είναι η κοινή λογική» είπε τονίζοντας πως εάν ένα μέτρο που εφαρμόζεται τώρα δεν αποδίδει πρέπει να πάμε στο επόμενο.

«Δεν έχουμε και πολλά μέτρα διαχείρισης του κορωνοιού», ανέφερε μεταξύ άλλων δηλώνοντας πάντως πως δεν πιστεύει πως η εφαρμογή ενός lockdown μπορεί να βοηθήσει την κατάσταση εν προκειμένω. «Αυτή τη στιγμή υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη διασπορά. Μπορεί η θετικότητα να είναι στο 1,5% αλλά μετράμε τεράστιες μάζες πληθυσμού» είπε συγκεκριμένα ο καθηγητής σημειώνοντας πως η επιδείνωση της κατάστασης γίνεται αντιληπτή και από την εικόνα των νοσοκομείων αυτή την περίοδο. «Το σύστημα υγείας πιέζεται» τόνισε.

Όπως ανέφερε ο κος Γώγος το δέλτα στέλεχος «έχει δείξει τα δόντια του πάρα πολύ τον τελευταίο καιρό. Έχει μεγάλη μεταδοτικότητα». «Το σύστημα υγείας, όσο και να το μεγαλώνεις έχει πεπερασμένα όρια» είπε και συνόψισε πως θα πρέπει να υιοθετηθεί μια συλλογιστική ενιαίου συστήματος με σύζευξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα υγείας.

«Μέχρι να δούμε κάποια ύφεση με τα μέτρα που έχουν ήδη παρθεί, που ελπίζω σε 15 ημέρες να αρχίσουν να αποδίδουν», σχολίασε.

Αντίθετοι οι ιατρικοί σύλλογοι στην επιστράτευση των ιδιωτών γιατρών

Την αντίθεσή τους στο μέτρο της επιστράτευσης ιδιωτών γιατρών εξέφρασαν στο υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη και στην αναπληρώτρια υπουργό Μίνα Γκάγκα, οι πρόεδροι των Ιατρικών Συλλόγων όλης της χώρας, κατά τη διάρκεια της Συνόδου τους που διεξήχθη στην Αθήνα. Η επισημοποίηση της αναμενόμενης αυτής αντίδρασης των ιατρικών συλλόγων της χώρας έγινε γνωστή μέσω της ανακοίνωσης του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.

Παρ’ όλα αυτά πάντως, οι εκπρόσωποι των ιατρικών συλλόγων εμφανίστηκαν αισιόδοξοι πως θα βρεθούν γιατροί οικειοθελώς για να καλυφθούν όλες οι ανάγκες, ειδικότερα στην περίπτωση που επιλυθεί το πρόβλημα της αστικής ευθύνης.

Ειδικά για το ζήτημα της αστικής ευθύνης που αποτελεί και ένα από τα μεγαλύτερα αγκάθια για την προσωρινή ένταξη στα νοσοκομεία του ΕΣΥ των ιδιωτών γιατρών ενημέρωσαν τόσο τον κ. Πλεύρη όσο και την κα Γκάγκα και σύμφωνα με την ανακοίνωση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεσμεύτηκε για την εξεύρεση λύσης.

Υπενθυμίζεται ότι τόσο ο υπουργός Υγείας όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου έχουν διαμηνύσει ότι αν μέχρι αύριο δεν υπάρχει ανταπόκριση από τους γιατρούς στην οικειοθελή προσωρινή ένταξή τους στο ΕΣΥ για την πανδημία τόσο από τις αρχές της εβδομάδας θα ξεκινήσει η εφαρμογή της επίταξης των υπηρεσιών ιδιωτών γιατρών όπου χρειάζεται.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ιατρικού συλλόγου έχει ως εξής:

«Tη δέσμευσή του ότι θα εξετάσει το ζήτημα της προώθησης ειδικής ρύθμισης με την οποία θα προστατεύονται με το ακαταδίωκτο οι γιατροί που συμβάλουν στην αντιμετώπιση της πανδημίας στο ΕΣΥ, διατύπωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός Υγείας κ.Θάνος Πλεύρης μιλώντας στη Σύνοδο των Προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων όλης της χώρας, που διεξήχθη σήμερα στην Αθήνα υπό τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο.

»Στη σύνοδο παρέστη και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας κ.Μίνα Γκάγκα η οποία επίσης δεσμεύτηκε να επιλυθεί το θέμα της αστικής ευθύνης όλων των γιατρών που δίνουν μάχη με την covid στα δημόσια νοσοκομεία, με δεδομένο ότι όλος ο κλάδος έχει κληθεί να στηρίξει το ΕΣΥ σε αυτήν την δύσκολη ώρα για τη χώρα.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος τάχθηκε κατά της επίταξης υπηρεσιών από ιδιώτες γιατρούς, ωστόσο εκφράστηκε από την πλευρά του προεδρείου η πεποίθηση ότι θα εξευρεθούν γιατροί για να καλύψουν τις ανάγκες στην περίπτωση που επιλυθεί το πρόβλημα της αστικής ευθύνης.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ενώπιον όλων των προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας παρουσιάστηκε πρόθυμη να συνεργαστεί με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο ώστε να μη χρειασθεί τελικώς να γίνει η επίταξη υπηρεσιών από ιδιώτες γιατρούς.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος εδώ και καιρό έχει αποστείλει στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας προτεινόμενη διάταξη με την οποία θα προστατεύονται οι γιατροί που θα εργασθούν εν μέσω πανδημίας στο ΕΣΥ.

Η προτεινόμενη διάταξη είναι η εξής:

Προτεινόμενη διάταξη

«Ανεξάρτητα από τυχόν αντίθετη διάταξη οποιουδήποτε άλλου νόμου, οι ιατροί και οι μονάδες υγειονομικής περίθαλψης στις οποίες αυτοί ασκούν το λειτούργημα τους απαλλάσσονται από οποιαδήποτε αστική ή ποινική ευθύνη για τυχόν ιατρικά σφάλματα που προκαλούνται από ενέργειες ή παραλείψεις τους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους καθ’ όλη τη διάρκεια των έκτακτων συνθηκών αντιμετώπισης ιατρικών περιστατικών της πανδημίας του COVID-19, υπό την προϋπόθεση, ωστόσο, ότι:

(i) οι πράξεις ή παραλείψεις τους αφορούν την περίθαλψη ασθενούς από COVID-19,

(ii) οι πράξεις ή παραλείψεις τους δεν αντίκεινται στα εφαρμοστέα στην Ελληνική Επικράτεια μέτρα για την διαχείριση και αντιμετώπιση της πανδημίας του COVID-19,

(iii) οι υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης παρέχονται καλόπιστα και οι τυχόν ζημίες από πράξεις ή παραλείψεις δεν οφείλονται σε δόλο ή βαρεία αμέλεια. Σε κάθε περίπτωση το μέτρο ευθύνης τους κατά την παροχή υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης σε πάσχοντες από COVID-19 κρίνεται πραγματικά βάσει των έκτακτων συνθηκών της πανδημίας».

Γίνονται προσπάθειες να βρεθούν γιατροί

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Νίκος Νίτσας, μιλώντας στον Σκάι τόνισε ότι γίνονται προσπάθειες να βρεθούν γιατροί που θα στελεχώσουν το σύστημα, ωστόσο δεν είναι μόνο θέμα θέλησης των γιατρών. Πολλοί παρακολουθούν ασθενείς στο σπίτι, ώστε να μη χρειαστεί να μεταβούν στα νοσοκομεία.

Ειδικότερα σε ότι αφορά την πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας λόγω του επιβαρυμένου επιδημιολογικού φορτίου υπογράμμισε ότι «δε θέλουμε να γίνουν τα νοσοκομεία μονοθεματικά».

Ο κ. Νίτσας σημείωσε ότι η Θεσσαλονίκη δεν έχει φτάσει στο σημείο του περσινού Νοεμβρίου, ωστόσο το νοσοκομείο Άγιος Παύλος έχει μετατραπεί σε covid νοσοκομείο, οι ΜΕΘ είναι γεμάτες και γεμίζουν και άλλες αίθουσες που μπορούν να νοσηλεύσουν διασωληνωμένους ασθενείς, όπως είναι τα χειρουργεία.

ΟΕΝΓΕ προς κυβέρνηση – Στους πόσους νεκρούς και διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ δεν θα είναι διαχειρίσιμη η κατάσταση;

Επίθεση στην κυβέρνηση για τη διαχείριση πανδημίας και την εγκατάλειψη του δημόσιου συστήματος υγείας εξαπολύει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) και ζητά επειγόντως ενίσχυση του ΕΣΥ. Η ΟΕΝΓΕ κάνει λόγο για εξάντληση των γιατρών στις νοσοκομειακές μονάδες και εξαντλητικές εφημερίες από το προσωπικό που «έχει ξεπεράσει εδώ και καιρό τα όρια του» αλλά και για τεράστιες ελλείψεις στις υποδομές των νοσοκομείων υπογραμμίζοντας ότι «δεν είναι κρεβάτι ΜΕΘ ένας αναπνευστήρας και ένα μόνιτορ, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση».

«Και όμως η κυβέρνηση εξακολουθεί με θράσος να ισχυρίζεται ότι η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη. Στους πόσους χιλιάδες νεκρούς θα σταματήσει η κατάσταση να είναι διαχειρίσιμη; Στους πόσους διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ; Στα πόσα ράντζα;», διερωτάται η ΟΕΝΓΕ και ζητά την άμεση επίταξη των ιδιωτικών κλινικών.

Η ανακοίνωση της ΟΕΝΓΕ

Η πανδημία φουντώνει, τα θλιβερά ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων, θανάτων, διασωληνωμένων καταρρίπτονται το ένα μετά το άλλο. Βαρέως πάσχοντες διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ σε κοινούς θαλάμους και φορητούς αναπνευστήρες πεθαίνουν καθημερινά, περιμένοντας μάταια για ένα κρεβάτι ΜΕΘ (99 στην επίσημη λίστα αναμονής ΕΚΑΒ – ΕΚΕΠΥ στις 11/11/21), τα ράντζα πλημμυρίζουν τα νοσοκομεία μετά από κάθε εφημερία, δεκάδες ασθενείς παραμένουν ώρες μετά το κλείσιμο της γενικής εφημερίας στα τμήματα επειγόντων περιστατικών γιατί και τα ράντζα εξαντλούνται, η επίσκεψη των γιατρών ξεκινάει το πρωί και τελειώνει το βράδυ, σε πολλά νοσοκομεία (π.χ. Θεσσαλονίκη, Θεσσαλία) εφημερεύει μόνο ένας γιατρός για 50, 100 ακόμα και για 120 ασθενείς, το λιγοστό εξουθενωμένο προσωπικό έχει ξεπεράσει εδώ και καιρό τα όρια του.

Εξακολουθεί να απορρίπτει κάθε πρόταση των νοσοκομειακών γιατρών για ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας και να εφαρμόζει την ίδια πολιτική της ανακύκλωσης και των μετακινήσεων, του στυψίματος κυριολεκτικά του αποδεκατισμένου προσωπικού, της απογύμνωσης της ΠΦΥ. Εξακολουθεί να αρνείται να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας για τη μείωση της διασποράς στα ΜΜΜ και τους χώρους δουλειάς, που μαζί με το πολύτιμο όπλο του εμβολιασμού, μπορεί να αναχαιτίσει το 4ο επιδημικό κύμα που φουντώνει.

Επαναλαμβάνει μονότονα το ίδιο αφήγημα της ατομικής ευθύνης, εφαρμόζει την ίδια απαράλλακτη πολιτική που μας οδήγησε ως εδώ. Άλλωστε οι ίδιοι οι ψυχροί αριθμοί δείχνουν πως στο ψηλότερο ως τώρα κύμα έξαρσης της πανδημίας (τέλος Μαρτίου 2021 στην Νότια Ελλάδα, τότε που είχε εμβολιασθεί μόνο ένα μικρό μέρος του πληθυσμού) οι συνολικά νοσηλευόμενοι ποτέ δεν ξεπέρασαν τους 6.000 και από αυτούς όσοι χρειάστηκαν ΜΕΘ ποτέ δεν ξεπέρασαν τους 950 ταυτόχρονα.

Τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά προς το καλύτερο, αν είχαν εισακουστεί οι προτάσεις που είχαμε καταθέσει ως ΟΕΝΓΕ και ως Ενώσεις νοσοκομειακών γιατρών ήδη από τον Μάρτιο του 2020.

Το έγκλημα είναι προδιαγεγραμμένο και οι ευθύνες της κυβέρνησης βαριές.

Γιατί οι 2.000 προσλήψεις μόνιμων γιατρών που διατυμπανίζουν ότι έγιναν ΔΕΝ έχουν γίνει. Γιατί είναι προκηρύξεις για τις οποίες οι κρίσεις δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα. Ακόμα όμως και αν είχαν γίνει, θα ήταν σταγόνα στον ωκεανό των χιλιάδων κενών οργανικών θέσεων που προϋπήρχαν της πανδημίας, πολύ περισσότερο που στο ίδιο διάστημα έχουν αποχωρήσει, συνταξιοδοτηθεί, παραιτηθεί εκατοντάδες συνάδελφοι.

Γιατί οι 2.000 προσλήψεις επικουρικών γιατρών είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία ανανεώσεις συμβάσεων συναδέλφων που τους κρατάνε όμηρους η σημερινή και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις γιατί θεωρούν, όπως ανερυθρίαστα δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός υγείας στην Καρδίτσα, ότι δεν είναι «όλοι τους καλοί» για να έχουν μόνιμη και σταθερή δουλειά.

Γιατί δεν είναι κρεβάτι ΜΕΘ ένας αναπνευστήρας και ένα μόνιτορ, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση δια στόματος του υπουργού υγείας. Γιατί ΜΕΘ είναι ξεχωριστός χώρος νοσηλείας με γιατρούς και νοσηλευτές παρόντες 24 ώρες το 24ώρο. Γιατί είναι χυδαίο αντιεπιστημονικό ψέμα πως «δεν παθαίνει δα και τίποτα ο βαρέως πάσχων διασωληνωμένος αν μείνει εκτός ΜΕΘ 1-2-3-4 μέρες» όπως έλεγαν τον Μάρτιο εκπρόσωποι της κρατικής επιτροπής «ειδικών» και που επανέλαβε αυτές τις μέρες και η κυρία Γκάγκα.

Γιατί ακόμα και 1.500 κρεβάτια ΜΕΘ πλήρως στελεχωμένα και εξοπλισμένα να διαθέταμε θα ήταν πολύ λιγότερα από τα 3.500 κρεβάτια ΜΕΘ και ΜΑΦ που σύμφωνα με τον ΠΟΥ έχει ανάγκη η χώρα μας. Γιατί δεν είναι πολυτέλεια, όπως ξεδιάντροπα είπε ο υπουργός επικρατείας, να έχει το δημόσιο σύστημα υγείας τις αναγκαίες εφεδρείες ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει τις τρέχουσες και έκτακτες ανάγκες.

Γιατί το θράσος της κυβέρνησης έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Από την μία αναγκαστικές παράνομες εντολές εξοντωτικής υπερεφημέρευσης και επικίνδυνης προχειρότητας (π.χ. να περιθάλπουν βαρέως πάσχοντες ασθενείς COVID γιατροί άσχετων ειδικοτήτων) και από την άλλη απειλές, συκοφάντηση και μηνύσεις ενάντια σε όποιον γιατρό λέει την αλήθεια για την κατάσταση.

Ως εδώ! Δυναμώνουμε τους αγώνες μας για να προστατεύσουμε την υγεία και τη ζωή μας, την αξιοπρέπεια μας. Είναι μονόδρομος. Τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα αν δεν είχαν αναπτυχθεί οι αγώνες των υγειονομικών αλλά και των σωματείων, των μαζικών φορέων που ένωσαν τη φωνή τους μαζί μας και διεκδίκησαν το δικαίωμα τους στη ζωή!

Επίταξη τώρα του ιδιωτικού τομέα και των μεγάλων ιδιωτικών θεραπευτηρίων Κανένας ασθενής σε ράντζο! Κανένας διασωληνωμένος εκτός ΜΕΘ! Καμία συγχώνευση, κλείσιμο τμημάτων –κλινικών –νοσοκομείων. Κανένας περιορισμός χειρουργείων, διαγνωστικών και ιατρικών πράξεων, καμία μετατροπή δημόσιου νοσοκομείου σε κοβιντάδικο.

Επίταξη ΤΩΡΑ του ιδιωτικού τομέα υγείας, δηλαδή των μεγάλων ιδιωτικών θεραπευτηρίων και όχι επικοινωνιακές φούσκες με επιστρατεύσεις κάποιων λίγων αυτοαπασχολούμενων ιδιωτών γιατρών κάτι που ήδη έχει αποτύχει πανηγυρικά δύο φορές ως τώρα.

Να προσληφθούν ΤΩΡΑ, με έλεγχο μόνο των τυπικών προσόντων και με κατεπείγουσες διαδικασίες, όλοι οι επιλαχόντες γιατροί. Μαζικές προλήψεις μόνιμων γιατρών ώστε να καλυφθεί το σύνολο των κενών οργανικών θέσεων και να επαναλειτουργήσουν τα νοσοκομεία που έχουν κλείσει.

Μονιμοποίηση τώρα όλων των επικουρικών και συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Να προσληφθούν ΤΩΡΑ το σύνολο των ειδικευόμενων γιατρών που είναι στις λίστες αναμονής.

Να ενισχυθεί με μόνιμες προσλήψεις και υποδομές και η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που αποσαρθρώνεται τελείως.

Μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία, στις σχολές και στα ΜΜΜ.

Να επιστρέψουν τώρα όσοι συνάδελφοι είναι σε αναστολή εργασίας. Κανείς δεν περισσεύει. Είναι πολύτιμοι».

Με πληροφορίες από ΣΚΑΙ/ In.gr

Δείτε επίσης:

Νέα κρούσματα κοροναϊού σε τμήμα του ΑΠΘ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα