Νέα μέτρα το φθινόπωρο; – Τι θα συμβεί με τους κλειστούς χώρους

Σύσταση για τέταρτη δόση σε άτομα μεταξύ 60 και 79 ετών

Parallaxi
νέα-μέτρα-το-φθινόπωρο-τι-θα-συμβεί-μ-899618
Parallaxi

Η πανδημία είναι σε έξαρση, χιλιάδες τα νέα κρούσματα καθημερινά, οι ειδικοί εκφράζουν ανησυχίες, πολλοί ζητούν να επιστρέψει η μάσκα ή κάνουν συστάσεις για χρήση της σε συνωστισμούς, ενώ ήδη άρχισε να συζητείται το τι θα γίνει στους κλειστούς χώρους από τον Σεπτέμβριο. Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, κλήθηκε σε συνέντευξή του να δώσει απαντήσεις για το θέμα «νέα μέτρα το φθινόπωρο» ωστόσο δεν κατάφερε να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις. Έδωσε όμως το επικρατέστερο σενάριο για το τι θα γίνει. 

Το μεγάλο ερωτηματικό είναι τι θα γίνει με τους κλειστούς χώρους μετά το καλοκαίρι και μόλις αρχίσει να χαλάει ο καιρός. Εξάλλου, από το τέλος όλων των μέτρων της πανδημίας τον Μάιο, είχε υπογραμμιστεί πως από 31 Αυγούστου όλα θα επαναξιολογηθούν. Όμως, σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Πλεύρη στον Alpha, «η μετάδοση δεν γίνεται στους κλειστούς χώρους, στη χώρα μας αυτή την περίοδο οι κλειστοί χώροι είναι περιορισμένοι. Η μετάδοση γίνεται κυρίως στους ανοιχτούς χώρους και στις μικρές ηλικίες που υπάρχει έντονη διασκέδαση», ενώ αργότερα, στα Παραπολιτικά 90,1 ανέφερε:

«Οπωσδήποτε πηγαίνοντας προς τους φθινοπωρινούς μήνες όπου πλέον υπάρχει και μεγαλύτερη μετάδοση υπό την έννοια ότι έχεις περισσότερους κλειστούς χώρους αλλά και ο καιρός δεν βοηθάει ιδιαιτέρως θα επανεξετάσουμε μέτρα αλλά η αρχική μας θέληση είναι να μην ξαναπάμε σε μέτρα όπως είχαμε συνηθίσει».

Συνέχισε λέγοντας πως πλέον «είμαστε στο στάδιο της συνύπαρξης με την πανδημία πράγμα που σημαίνει ότι εμβολιαζόμαστε».

Ο υπουργός Υγείας έβαλε ουσιαστικά «φρένο» στα σενάρια επιστροφής των μέτρων με πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης. «Η λογική μας πια», πρόσθεσε, «συνολικά, είναι να μην γυρίσουμε σε μέτρα απαγορεύσεως και υποχρεωτικότητας όπως τα είχαμε συνηθίσει». Αλλά, επανέλαβε, «αυτό δεν μπορεί να το αποκλείσει κανείς γιατί θα πρέπει να δούμε την πορεία της πανδημίας».

Για την επιστροφή της μάσκας ειδικά μέσα στο καλοκαίρι, ο κ. Πλεύρης επισήμανε:

«Αυτή τη στιγμή η σύσταση η οποία υπάρχει είναι ότι οπουδήποτε υπάρχει συνωστισμός και ειδικά στους κλειστούς χώρους να χρησιμοποιείται η μάσκα. Αυτό το να επανέλθει η μάσκα σε υποχρεωτικότητα πιστέψτε με δεν θα έχει κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα για δύο λόγους. Πρώτον ο βασικός τρόπος μετάδοσης πλέον είναι καθαρά οι εξωτερικοί χώροι που διασκεδάζει ο κόσμος. Στη χώρα μας τους θερινούς μήνες κλειστοί χώροι πλην των ΜΜΜ που ούτως ή άλλως είναι υποχρεωτική η χρήση της μάσκας, κλειστοί χώροι που να μεταδίδεται δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή. Η μετάδοση γίνεται καθαρά στους ανοιχτούς χώρους διασκέδασης για αυτό τον λόγο βλέπουμε ότι και ηλιακά έχει πέσει πολύ ο μέσος όρος των κρουσμάτων αντίστοιχα όμως τη σύσταση την έχουμε, οπουδήποτε υπάρχει κλειστός χώρος ή χώρος που έχει έντονο συνωστισμό και ειδικά στις ευάλωτες ομάδες συστήνουμε τη χρήση της μάσκας».

Και τόνισε:

«Δεν θεωρούμε ότι στην παρούσα συγκυρία όπου κατά βάση η κινητικότητα είναι στους ανοιχτούς χώρους θα είχε νόημα να επαναφέρουμε μέτρα υποχρεωτικότητας. Παραμένουμε στα μέτρα της ισχυρής σύστασης και πραγματικά βλέπω ότι οι πολίτες οι οποίοι αισθάνονται ότι θέλουν να έχουν μια παραπάνω προστασία τους βλέπουμε όταν υπάρχει συνωστισμός να φοράνε μάσκα αλλά να επανέλθουμε στο διοικητικό πρόστιμο, να βγαίνει η αστυνομία είναι ανεφάρμοστο εκτός από τους χώρους που πρέπει όπως είναι τα ΜΜΜ και γίνεται μια προσπάθεια, μια καμπάνια και από το υπουργείο Μεταφορών για τη χρήση της μάσκας».

ECDC: Σύσταση για τέταρτη δόση σε ηλικίες άνω των 60 τέσσερις μήνες μετά τον προηγούμενο εμβολιασμό

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) συνιστούν τη δεύτερη αναμνηστική δόση των mRNA εμβολίων COVID-19 σε άτομα μεταξύ 60 και 79 ετών και άτομα με ιατρικές παθήσεις που τα θέτουν σε υψηλό κίνδυνο για σοβαρή νόσηση.

Όπως αναφέρουν ECDC και ΕΜΑ, καθώς ένα νέο κύμα βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ευρώπη, με αυξανόμενα ποσοστά εισαγωγών στα νοσοκομεία και τις μονάδες εντατικής θεραπείας, είναι κρίσιμο οι αρχές δημόσιας υγείας να λαμβάνουν υπόψη τους άτομα μεταξύ 60 και 79 ετών καθώς και ευάλωτα άτομα κάθε ηλικίας για δεύτερη αναμνηστική δόση, η οποία θα μπορούσε να χορηγηθεί τουλάχιστον τέσσερις μήνες μετά την προηγούμενη. Επισημαίνεται η εστίαση σε άτομα που έχουν λάβει την προηγούμενη ενισχυτική δόση εδώ και πάνω από 6 μήνες Τον Απρίλιο ECDC και ΕΜΑ είχαν συστήσει τη δεύτερη ενισχυτική δόση για άτομα άνω των 80 ετών. Τα επί του παρόντος εγκεκριμένα εμβόλια εξακολουθούν να είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά στη μείωση των νοσηλειών για COVID-19 νοσηλεία, τη σοβαρή νόσηση και τους θανάτους στο πλαίσιο των αναδυόμενων παραλλαγών του SARS-CoV-2.

Όσον αφορά στη δεύτερη ενισχυτική δόση στον ευρύτερο πληθυσμό, ECDC και ΕΜΑ σημειώνουν ότι προς το παρόν, δεν υπάρχουν σαφή στοιχεία που να υποστηρίζουν τη χορήγηση δεύτερης αναμνηστικής δόσης σε άτομα κάτω των 60 ετών που δεν διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο σοβαρής νόσησης.

Παράλληλα, αναφέρουν ότι δεν υπάρχουν ξεκάθαρα στοιχεία που να υποστηρίζουν την πρώιμη δεύτερη ενισχυτική δόση σε εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης ή σε εκείνους που εργάζονται σε οίκους μακροχρόνιας φροντίδας εκτός εάν διατρέχουν υψηλό κίνδυνο.

Ωστόσο, όσοι διαμένουν σε οίκους μακροχρόνιας φροντίδας είναι πιθανό να διατρέχουν κίνδυνο σοβαρής ασθένειας και θα πρέπει να ληφθούν υπόψη για δεύτερη αναμνηστική σύμφωνα με τις εθνικές συστάσεις.

Το ECDC και ο EMA ζήτησαν από τις αρχές δημόσιας υγείας σε όλη την ΕΕ να προχωρήσουν στο σχεδιασμό για πρόσθετες ενισχυτικές δόσεις κατά την περίοδο του φθινοπώρου και του χειμώνα για άτομα με υψηλότερο κίνδυνο σοβαρής ασθένειας, ενδεχομένως συνδυάζοντας τους εμβολιασμούς για τον COVID-19 με εκείνους για τη γρίπη.

Οι Εθνικές Τεχνικές Συμβουλευτικές Ομάδες Εμβολιασμού (NITAG) θα λάβουν τελικά εθνικές αποφάσεις σχετικά με το ποιοι θα πρέπει να λάβουν δεύτερες ενισχυτικές δόσεις, λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση στις χώρες τους.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα