Top

Νέα περιστατικά αρνητών που δε δέχονται διασωλήνωση

Τι ισχύει για μαθητές, εκπαιδευτικούς και κρούσματα.

Parallaxi
νέα-περιστατικά-αρνητών-που-δε-δέχοντ-712946
Parallaxi

Νέα περιστατικά ατόμων και συγκεκριμένα αρνητών εμβολιασμού που δε δέχονται να διασωληνωθούν καταγράφηκαν το τελευταίο διάστημα προκαλώντας ανησυχία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του ΣΚΑΪ, μάλιστα, ιατροί δέχονται απειλητικά μηνύματα για τις απόψεις τους υπέρ του εμβολιασμού ενώ καταγράφηκαν και προπηλακισμοί.

«Υπάρχει μια μεγάλη αντίφαση… Οι άνθρωποι αυτοί προσφεύγουν στο νοσοκομείο για να τους βοηθήσουμε, και στη συνέχεια αρνούνται τη βοήθεια», είπε χαρακτηριστικά ο Διευθυντής της Πνευμονολογικής κλινικής του Ευαγγελισμού Γιώργος Μπουλμπασάκος

Μια αντίφαση που σε πολλές περιπτώσεις αποβαίνει μοιραία και πλέον παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις.

Μόλις τρία 24ωρα μετά τον θάνατο 54χρονης γυναίκας με κορωνοϊό που αρνούνταν να διασωληνωθεί στον Ευαγγελισμό, άλλη μια ασθενής γυναίκα 75 ετών, στο ίδιο νοσοκομείο μόλις χθες δεν δέχθηκε να μπει σε μηχανική υποστήριξη της αναπνοής.

Αυτό γνωστοποίησε η Ματίνα Παγώνη.

Χθες βράδυ στη Θεσσαλονίκη, οι γιατροί κατάφεραν να πείσουν έστω και την τελευταία στιγμή ασθενή και οικογένεια ότι ήταν ζήτημα ζωής ή θανάτου να διασωληνωθεί.

Με εισαγγελέα όμως κατάφεραν να διασωληνώσουν οι γιατροί μια 55χρονη γυναίκα με κορωνοϊό βαριάς μορφής στη Ρόδο. Η ίδια δεν είχε εμβολιαστεί, αρνούνταν να διασωληνωθεί, χρειάστηκε η παρέμβαση εισαγγελέα και μετά από πολυήμερη νοσηλεία στο νοσοκομείο του νησιού, κατέληξε στις 31 Αυγούστου.

«Η γυναίκα μπήκε στο νοσοκομείο ήταν αρνήτρια, δικαίωμα της, εμείς πήραμε εισαγγελική παραγγελία, και μετά την υπογραφή της αδερφής της, τη διασωληνώσαμε. Από τη στιγμή που διασωληνώθηκε δεν μπορούσε να διακομιστεί για γνωστούς λόγους. Αυτή η γυναίκα έμεινε διασωληνωμένη στο νοσοκομείο , την παρακολουθούσε το νοσοκομείο , την στιγμή που έφυγε ο covid από πάνω της, έγινε αρνητική δηλαδή μεταφέρθηκε στη ΜΕΘ του νοσοκομείου, έμεινε κι εκεί κάποιες μέρες και εκεί κατέληξε» δήλωσε στον ίδιο τηλεοπτικό σταθμό ο Διοικητής νοσοκομείου Ρόδου Γρηγόρης Ρουμάνης.

Την ίδια ώρα ανάμεσα στους ελεγχόμενους που φαίνεται να παρέχουν υποστήριξη σε αντιεμβολιαστές και τους παροτρύνουν στην άρνηση ακόμα και ιατρικών υπηρεσιών βρίσκεται και ένας δικηγόρος που έρχεται σε επαφή με τους ασθενείς την κρίσιμη στιγμή.

Όπως ανέφερε η αδελφή της 55χρονης στον ΣΚΑΪ «η αδερφή μου εκείνες τις ώρες με το τόσο χαμηλό οξυγόνο νομίζω ότι δεν ήταν σε θέση να σκεφτεί λογικά. Το ότι επικοινώνησε με αυτόν τον δικηγόρο ήταν μια λύση της τελευταίας στιγμής. Δηλαδή στον πανικό της , έκανε αυτό που έκανε».

Στις Οινούσσες, ιερέας που αρνούνταν να εμβολιαστεί πέθανε από κορωνοϊό, ενώ η σύζυγός του, επίσης αρνήτρια νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Μια ηλικιωμένη έφυγε από κορωνοϊό στο Νοσοκομείο Βόλου ενώ λίγες ημέρες πριν είχαν φύγει από τη ζωή άλλα δυο μέλη της οικογένειάς της. Σύμφωνα με το magnesianews.gr, η ηλικιωμένη, ενώ είχε ασθενήσει από τον ιό, εντούτοις αρνούνταν να νοσηλευτεί.

Προπηλακισμοί 

Υπενθυμίζεται ότι λίγες μέρες πριν στο Θριάσιο νοσοκομείο  ομάδα αγνώστων προπηλάκισε γιατρούς και νοσηλευτές της πνευμονολογικής κλινικής επειδή διασωλήνωσαν γυναίκα και μάλιστα με την συναίνεση της.

«Ασθενής νοσηλευόταν στην πνευμονολογική κλινική, χειροτέρευσε η αναπνευστική της εικόνα και με τη συναίνεσή της, τη διασωλήνωσαν μετά από λίγη ώρα, εισέβαλε στην πνευμονολογική κλινική ομάδα από τους λεγομένους θεματοφύλακες αποτελούμενη από 4 άνδρες και μια γυναίκα η οποία παρά τις προσπάθειες των φυλάκων του νοσοκομείου εισέβαλαν στην κλινική και άρχισαν να προπηλακίζουν και να απειλούν τους εργαζόμενους της κλινικής» κατήγγειλε στο Mega ο πρόεδρος εργαζομένων του νοσοκομείου Θριάσιο  Μανώλης Βαρδαβάκης.

Απειλητικά μηνύματα

«Λαμβάνω απειλητικά μηνύματα μία με δύο φορές την εβδομάδα, αλλά τα περισσότερα από αυτά είναι από τρολ. Προσωπικά δεν δίνω σημασία, ούτε με ενοχλούν. Τα διαβάζω για να βλέπω τα επιχειρήματα που έχουν αυτοί που τα αποστέλλουν. Φαντάζομαι άλλοι που λαμβάνουν αντίστοιχα μηνύματα, ενοχλούνται και είναι λογικό» τονίζει ο Καθηγητής Πολίτικής της Υγείας LSE Ηλίας Μόσιαλος.

«Σε προηγούμενο κύμα είχα δεχθεί απειλητικά τηλεφωνήματα τα οποία είναι καταγεγραμμένα στον τηλεφωνητή του εργασιακού χώρου στον οποίο εργάζομαι, μου έχουν πει ότι θα μου βγάλουν τα μάτια» δήλωσε από πλευράς του στην ΕΡΤ ο Καθηγητής Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας Μάριος Λαζανάς.

Όπως έχει αποκαλύψει στον ΣΚΑΪ, απειλές κατά της ζωής του έχει δεχθεί και ο καθηγητής πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος για τις τοποθετήσεις  του υπέρ του εμβολιασμού.

Τι ισχύει για μαθητές, εκπαιδευτικούς και κρούσματα

Το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα ισχύουν στα σχολεία αλλά και το τι ακριβώς θα συμβαίνει σε περίπτωση που εντοπιστεί κάποιο κρούσμα κορονοϊού ανάμεσα σε μαθητές.

Παρακάτω οι λεπτομέρειες που αναφέρει δημοσίευμα του Έθνους:

Αν εντοπιστεί επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19 σε σχολείο

  • απομακρύνεται από το σχολείο και παραμένει σε απομόνωση για τουλάχιστον 10 ημέρες, απέχοντας και από όλες τις εξωσχολικές δραστηριότητες καθώς και από κάθε άλλη μετακίνηση ή επαφή με άτομα εκτός του οικιακού περιβάλλοντος.
  • επιστρέφει στη σχολική μονάδα μετά την παρέλευση τουλάχιστον 10 ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων ΚΑΙ την πάροδο τριών 24ώρων από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού (χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών) ΚΑΙ τη βελτίωση των άλλων συμπτωμάτων. Για την επιστροφή στο σχολείο δεν είναι απαραίτητη η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης.

Αναλυτικά τα υγειονομικά πρωτόκολλα

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, αναφορικά με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς 2021-2022 και μετά από σχετική εισήγηση της Επιτροπής Ειδικών, ανακοινώνει:

Μαθητές και εκπαιδευτικοί θα προσέρχονται στις σχολικές μονάδες ως εξής:

  • οι μαθητές με πιστοποιητικό εμβολιασμού (για τους μαθητές 12 ετών και άνω) ή βεβαίωση παρελθούσας νόσησης (τελευταίου εξαμήνου) ή δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού (σελφ) τεστ, το οποίο θα πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα (Τρίτη και Παρασκευή), έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση στο σχολείο,
  • οι εκπαιδευτικοί με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή βεβαίωση παρελθούσας νόσησης από κορονοϊό (τελευταίου εξαμήνου) ή βεβαίωση αρνητικού εργαστηριακού τεστ, το οποίο θα πρέπει να πραγματοποιείται επίσης δύο φορές την εβδομάδα (Τρίτη και Παρασκευή) με ευθύνη και κόστος του εργαζομένου.

Επιπλέον, για τις στενές επαφές:

  • προβλέπεται αυξημένος εργαστηριακός έλεγχος και για διάστημα 7 ημερών ως εξής:

Για ανεμβολίαστους μαθητές και εκπαιδευτικούς του τμήματος στο οποίο βρέθηκε κρούσμα:

  • 2 εργαστηριακά τεστ – rapid πέραν των προβλεπομένων
  • εάν οι ανεμβολίαστοι μαθητές κάθονταν δίπλα ή στο αμέσως εμπρός ή πίσω θρανίο από το κρούσμα, υποβάλλονται σε καθημερινά αυτοδιαγνωστικά τεστ – self (τις ημέρες που δεν κάνουν τα 2 εργαστηριακά).

Για εμβολιασμένους μαθητές και εκπαιδευτικούς του τμήματος στο οποίο βρέθηκε κρούσμα:

  • 2 αυτοδιαγνωστικά τεστ – self ανεξαρτήτως της θέσης στην οποία κάθονται.

Όλοι οι ανωτέρω επιβεβαιωτικοί έλεγχοι παρέχονται δωρεάν στα Σταθερά Σημεία Επιβεβαιωτικού Ελέγχου του ΕΟΔΥ. Στόχος των πολύ αυξημένων ελέγχων είναι η διασφάλιση της δια ζώσης λειτουργίας των σχολείων μας.

Το πρωτόκολλο «Αρχές Διαχείρισης Ύποπτων ή Επιβεβαιωμένων Περιστατικών Λοίμωξης COVID-19 σε σχολικές μονάδες» του ΕΟΔΥ θα περιλαμβάνει περαιτέρω αναλυτική περιγραφή του ορισμού «στενής επαφής» και οδηγίες διαχείρισης των κρουσμάτων.

Ένα σχολικό τμήμα θα αναστέλλει τη δια ζώσης λειτουργία του και η διδασκαλία θα γίνεται μέσω τηλεκπαίδευσης όταν σε αυτό εντοπιστούν επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 στο 50%+1 μαθητές του.

Σε κάθε σχολική μονάδα, ορίζεται από τον Σύλλογο Διδασκόντων υπεύθυνος διαχείρισης COVID-19 και ο αναπληρωτής του, με αρμοδιότητες, μεταξύ άλλων, να ενημερώνει και να εκπαιδεύει το προσωπικό σχετικά με την έγκαιρη αναγνώριση και τη διαχείριση υπόπτων κρουσμάτων λοίμωξης COVID-19 και να επικοινωνεί με τις οικογένειες των μαθητών και τους αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες όπως ο ΕΟΔΥ.

Το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής απέστειλε οδηγίες προς τους εκπαιδευτικούς σχετικά με τον οδικό χάρτη της νέας σχολικής χρονιάς, οδηγίες για τη διαχείριση της ύλης, τις απαραίτητες επαναλήψεις, την ψυχοσυναισθηματική υποστήριξη των μαθητών και άλλες κατευθυντήριες γραμμές.

Ως προς τον εμβολιασμό στην εκπαιδευτική κοινότητα:

Οι εκπαιδευτικοί μας ανταποκρίθηκαν άμεσα και μαζικά στο εμβολιαστικό πρόγραμμα και τους ευχαριστούμε θερμά, όχι μόνο γιατί θωρακίζουν με αυτό τον τρόπο την ατομική, δημόσια υγεία και την εκπαιδευτική διαδικασία, αλλά και γιατί αποτελούν παράδειγμα για τα παιδιά και για όλους μας. Τους ευχαριστούμε θερμά για την υπεύθυνη στάση τους και τη συνεισφορά τους στο τείχος ανοσίας.

Απευθύνουμε έκκληση στους εκπαιδευτικούς που δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί να σπεύσουν να αξιοποιήσουν αυτήν την ασπίδα προστασίας από τον κορωνοϊό, αλλά και στους γονείς μαθητών από 12 ετών και άνω να προστατεύσουν τα παιδιά τους, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο και στη μείωση της διασποράς του ιού.

Σύψα για τείχος ανοσίας: Mε τη μετάλλαξη Δ σα να τρέχουμε προς τέρμα που μετακινείται

Με τη μετάλλαξη Δέλτα είναι σα να τρέχουμε προς ένα τέρμα, και αυτό το τέρμα να μετακινείται συνέχεια ακόμα πιο μακριά, παραδέχθηκε στον ΣΚΑΪ για το τείχος ανοσίας η Βάνα Σύψα, αναπληρώτρια καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής στο ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας, ενώ ξεκαθάρισε πως εάν χρειαστεί να κλείσουν σχολεία, θα κλείσουν μόνο σε τοπικό επίπεδο.

Εξήγησε ότι προ της μετάλλαξης Δέλτα χρειαζόταν ένα 60 με 70% του πληθυσμού να εμβολιαστεί ή να αποκτήσει ανοσία μέσω νόσησης για να διαμορφωθεί τείχος ανοσίας, ενώ το ποσοστό φθάνει πλέον στο 85 με 90% του γενικού πληθυσμού (περιλαμβανομένων των παιδιών).

«Ο κόσμος έχει πολύ δρόμο μπροστά του» ανέφερε για τον κορωνοϊό ερωτηθείσα για το αν βλέπει το τέλος της περιπέτειας του κορωνοΐου την άνοιξη του 2022.

Με αφορμή τα συμπεράσματα νέας μελέτης από την Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ η Βάνα Σύψα προειδοποίησε ότι υπάρχει κίνδυνος νέων μεταλλάξεων σε φτωχές χώρες με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη που πιθανόν να ανατροφοδοτήσουν την επιδημία και σε χώρες που έχουν πετύχει εμβολιασμό.

Ειδικότερα, εξήγησε ότι «αν σκεφθούμε έξω από το στενό πλαίσιο της χώρας μας, υπάρχει πολύ χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, οπότε σε παγκόσμιο επίπεδο το τέλος της πανδημίας δεν είναι κοντά. Θα προσπαθήσουμε στη χώρα μας, όσο είναι δυνατόν, να περιορίσουμε αυτές τις αρνητικές συνέπειες. Όσο δεν υπάρχουν εμβόλια διαθέσιμα, και δεν προχωρά ο εμβολιασμός σε χώρες πιο φτωχές, είναι λογικό να υπάρχει μετάδοση, να εμφανιστούν καινούργιες μεταλλάξεις που να ανατροφοδοτήσουν την επιδημία και σε χώρες που έχουν πετύχει εμβολιασμό, οπότε στόχος όχι απλώς να δούμε το στενό πλαίσιο της χώρα μας, αλλά να ενθαρρυνθεί ο εμβολιασμός σε όλο τον κόσμο».

Τα συμπεράσματα νέας μελέτης από την Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ και της Metron Analysis, με κύριους ερευνητές τους καθηγητές Βάνα Σύψα και τον ομότιμο καθηγητή Άγγελο Χατζάκη – την οποία συνυπογράφουν μεταξύ άλλων οι καθηγητές Σωτήρης Τσιόδρας και Δημήτρης Παρασκευής  αποκαλύπτουν ότι διαχρονικά το ποσοστό των αρνητών παραμένει σχεδόν αμετάβλητο κυμαινόμενο από 7% έως 10%.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα του πρώτου πίνακα η Βάνα Σύψα επισήμανε ότι ήταν αναμενόμενη (η μείωση όσων «άλλαξαν στρατόπεδο» προς τον εμβολιασμό) γιατί η πρώτη έρευνα έγινε το Νοέμβριο, πριν την εφαρμογή του εμβολιασμού, και ως εκ τούτου ήταν αναμενόμενο πολλοί άνθρωποι να εκφράσουν μια διστακτικότητα γιατί και το «μάλλον όχι» εκφράζει ένα δισταγμό, κι όχι απαραίτητα αρνητική στάση απέναντι στο εμβόλιο.

«Διαχρονικά είδαμε ότι σιγά – σιγά αυτοί που απαντούσαν μάλλον ναι μάλλον όχι κατέληγαν να γίνουν σίγουρα ναι, αλλά εντυπωσιακό είναι ότι αυτοί που απαντούσαν σίγουρα όχι ήταν ένα ποσοστό που έμεινε Σταθερό διαχρονικά σε όλες τις έρευνες περίπου 7 με 10% που δείχνει ότι υπάρχει ένας πυρήνας ανθρώπων που δε θα πειστούν εύκολα» σημείωσε.

Σε ό,τι αφορά τον πίνακα 2 σχολίασε ότι «ένας αριθμός έχει ανοσία επειδή έχει νοσήσει δε χρειάζεται προς το παρόν να εμβολιαστεί, είναι σίγουρα 10% των ενηλίκων. Βέβαια υπάρχουν άνθρωποι που εμβολιάστηκαν και έχουν νοσήσει λίγες μέρες μετά την πρώτη δόση οπότε δεν ξέρουμε ακριβώς πώς διαμορφώνονται αυτά τα νούμερα.

«Η αλήθεια είναι ότι με τη μετάλλαξη Δέλτα είναι σα να τρέχουμε προς ένα τέρμα και αυτό το τέρμα να μετακινείται συνέχεια ακόμα πιο μακριά. Θεωρούσαμε στην αρχή όταν ξεκίνησε η πανδημία ότι θέλαμε ένα 60 με 70% του πληθυσμού να εμβολιαστεί ή να αποκτήσει ανοσία μέσω νόσησης για να μη διευκολύνει τη μετάδοση του ιού. Αυτή τη στιγμή με τη μετάλλαξη Δέλτα που είναι διπλάσιας μεταδοτικότητας αυτό έχει ανέβει πολύ παραπάνω, έχει φτάσει στο 85 με 90% του συνολικού πληθυσμού, βάζουμε δηλαδή μέσα και τα παιδιά. Είναι επομένως ένας πολύ μακρινός στόχος γι’ αυτό πολλοί δε μιλάνε πια για δρόμο προς την ανοσία αλλά για δρόμο προς την κανονικότητα…» παραδέχθηκε η καθηγήτρια.

Αναφορικά τους πίνακες 3 και 4 η Βάνα Σύψα διευκρίνισε ότι «στην πρώτη έρευνα που κάναμε το Νοέμβριο άνδρες και γυναίκες είχαν παρόμοια ποσοστά πρόθεσης εμβολιασμού. Στη συνέχεια στις επόμενες έρευνες είδαμε τις γυναίκες πιο διστακτικές, και συνέχεια στην έρευνα που κάναμε τον Απρίλιο συνέπεσε με την περίοδο που γίνονταν οι ανακοινώσεις για τα περιστατικά θρομβώσεων που έκαναν τις γυναίκες πολύ επιφυλακτικές. Το ενθαρρυντικό είναι ότι στην τελευταία έρευνα του Ιουνίου άνδρες και γυναίκες είχαν παρόμοια ποσοστά, οπότε ελπίζω αυτή η διαφορά εκείνη την περίοδο να είχε σχέση με τις ανακοινώσεις για το εμβόλιο της AstraZeneca».

To μέλλον είναι λίγο αβέβαιο, δήλωσε ερωτηθείσα για τις μεταλλάξεις και το άνοιγμα των σχολείων, αυτό δε θα πρέπει να προκαλεί πολύ άγχος και πανικό στον κόσμο σκεφτόμαστε κάθε φορά την κατάσταση όπως είναι… Ακόμα και αυτή τη στιγμή έχουμε μια μετάλλαξη που είναι πολύ μεταδοτική αυτό είναι το αρνητικό, από την άλλη πλευρά έχεις ένα πληθυσμό που έχει αρκετά μεγάλο ποσοστό ανοσίας. Το τρομακτικό, διευκρίνισε η κ. Σύψα, θα ήταν αν δεν είχαμε εμβόλιο αυτή την περίοδο πώς θα τη βιώναμε με μια πολύ μεταδοτική μετάλλαξη που μπορεί να μεταδώσει ο καθένας μας να μεταδώσει σε άλλα 6 – 7 άτομα αν δεν υπήρχε η ανοσία, τότε η κατάσταση θα ήταν πολύ διαφορετική.

Επιπλέον μέτρα κοινωνικού αποκλεισμού πέραν του περιορισμού των εμβολιασμένων στις 13 Σεπτεμβρίου θα είναι το τελευταίο που θα προσπαθήσει κανείς να εφαρμόσει διαβεβαίωσε. «Θα προσπαθήσουμε όσο είναι δυνατόν να υπάρχει μια κανονικότητα γι’ αυτό και πέρα από τον εμβολιασμό να τηρούνται όλα τα μέτρα προστασίας που δεν επηρεάζουν τόσο την καθημερινότητά μας».

«Τα σχολεία πρέπει να μείνουν ανοιχτά. Θα δούμε με το άνοιγμα των σχολείων αύξηση των κρουσμάτων, ήδη έχουμε αρχίσει να βλέπουμε αύξηση των κρουσμάτων στα παιδιά, το περιμένουμε». Θα με προβλημάτιζαν κυρίως οι περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη στους ενηλίκους. Εκεί η μετάδοση στα σχολεία μπορεί να έχει κάποιες επιπτώσεις στον ενήλικο πληθυσμό. Θα είναι πραγματικά κρίμα να κλείσουν κάποια σχολεία λόγω χαμηλής εμβολιαστικής κάλυψης, Αν χρειαστεί να κλείσουν σχολεία, θα κλείσουν σε τοπικό επίπεδο, και όχι οριζόντια, μόνο σε πολύ ειδικές περιπτώσεις, στόχος είναι τα σχολεία να μείνουν ανοιχτά» επισήμανε η Βάνα Σύψα.

Αποκλιμάκωση τον Σεπτέμβριο με κάτω από 2.500 κρούσματα

Αισιόδοξος εμφανίστηκε ο καθηγητής πνευμονολογίας, Νίκος  Τζανάκης, κάνοντας λόγο για σταδιακή αποκλιμάκωση των κρουσμάτων, μετά την κινητικότητα του Δεκαπενταύγουστου.

Ο ίδιος είπε:

«Βρισκόμαστε στο τέταρτο κύμα αυτή τη στιγμή. Σύμφωνα με τα στοιχεία έχουμε φτάσει στην κορυφή και αυτή τη στιγμή επιπεδώνουμε. Βλέπουμε μία σταδιακή, αργή αποκλιμάκωση των κρουσμάτων, έτσι ώστε να είμαστε μέχρι το τέλος του μήνα μεταξύ 2.500 και 2.000 κρουσμάτων ως κινητό μέσο όρο. Είναι ένας ενθαρρυντικός μήνας με αργή αποκλιμάκωση τις επόμενες τρεις εβδομάδες».

«Βλέπουμε μία μικρή αποκλιμάκωση αρχές του μήνα και μετά ξανά μία αύξηση. Αυτό δείχνει την κινητικότητα του Δεκαπενταύγουστου. Τώρα πια εισπράττουμε τη μείωση της κινητικότητας του τουρισμού και των απροφύλακτων κοινωνικών επαφών που συνεπάγεται όλη αυτή η κινητικότητα των διακοπών.

Έχω την αίσθηση ότι πάμε σε ένα Σεπτέμβρη ο οποίος είναι καλός. Θα ήτανε πάρα πολύ καλό να συνεχίσουμε στον ρυθμό αυτό τους εμβολιασμούς και να τούς αυξήσουμε, να κρατάμε την κινητικότητά μας και τις κοινωνικές μας επαφές με οργανωμένο τρόπο, με υγειονομικά πρωτόκολλα, με τα μέτρα προσωπικής ευθύνης, έτσι ώστε και ο Οκτώβριος να κυλήσει ομαλά και στο Νοέμβρη το όποιο πανδημικό κύμα εντοπιστεί να είναι μικρής διάρκειας, μικρής έκτασης και χωρίς επιπτώσεις», είπε τέλος .

Πηγές: skai.gr / Έθνος

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα