Top

Νέα προσφυγή στο ΣτΕ για τις αρχαιότητες του σταθμού Βενιζέλου

Η Κίνηση Πολιτών επιμένει στη θέση της για μη απόσπαση των αρχαιοτήτων

Φίλιππος Δεργιαδές
νέα-προσφυγή-στο-στε-για-τις-αρχαιότητ-790647
Φίλιππος Δεργιαδές

 

Νέα αίτηση στο Συμβούλιο της Επικρατείας σχετικά με την απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων στον σταθμό Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκη, κατέθεσε η Κίνηση Πολιτών Θεσσαλονίκης για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Μέσω της αίτησης, που συνυπογράφουν πέντε σύλλογοι υπαλλήλων και αρχαιολόγων του υπουργείου Πολιτισμού αλλά και 21 προσωπικότητες της πόλης, μεταξύ των οποίων, ο τέως δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης και η πρώην γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Μαρία Βλαζάκη, ζητείται να ακυρωθεί η προμελέτη για την απόσπαση των αρχαιοτήτων και να εκπονηθεί νέα, πληρέστερη μελέτη, που θα διασφαλίζει την προστασία των αρχαιοτήτων κατά τη διαδικασία απόσπασης και επανατοποθέτησης.

Όπως εξήγησε στην “Παράλλαξη”, ο Φωκίωνας Δεληγιάννης, συντονιστής της Κίνησης Πολιτών, «με την αίτηση μας σήμερα, στρεφόμαστε κατά της υπουργικής απόφασης με την οποία εγκρίθηκε η μελέτη απόσπασης που εκπονήθηκε από τον Δ. Κορέ. Επειδή δεν πρόκειται περί μίας μελέτης απόσπασης, αλλά για μία προμελέτη, εμείς ζητάμε να ακυρωθεί η μελέτη αυτή και να εκπονηθεί μία πλήρης μελέτη για να εξασφαλιστεί η καλύτερη απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων. Δηλαδή δεν προσβάλουμε το θέμα της απόσπασης, διότι αυτό αναγκαστικά έχει λήξει. Οπότε εμείς επιδιώκουμε την καλύτερη δυνατή μεταχείριση των αρχαιοτήτων».

Ωστόσο η Κίνηση Πολιτών επιμένει στη θέση της για μη απόσπαση των αρχαιοτήτων: «Εμείς έστω και την ύστατη ώρα, καλούμε τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση να ακούσουν την επιστημονική κοινότητα που εκφράζουν τις αντιρρήσεις τους σ’ αυτό που πάει να γίνει. Και να τονίσω πως η περίπτωση της Αγίας Σοφίας, με το σταθμό Βενιζέλου, δεν έχουν καμία σχέση. Στη Βενιζέλου έχουμε ένα ολόκληρο πολεοδομικό ιστό 1350 τ.μ., τον οποίο έχουν αποφασίσει να ξηλώσουν ολόκληρο. Αυτό είναι πρωτοφανές σε παγκόσμιο επίπεδο» τονίζει ο κ. Δεληγιάννης .

Τέλος, υπογραμμίζει, πως η Κίνηση Πολιτών θα συνεχίσει τις κινητοποιήσεις και θα εξακολουθεί να παρακολουθεί στενά όλες τις εξελίξεις γύρω από τις αρχαιότητες στο σταθμό Βενιζέλου.

Δείτε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα