Νέα Σμύρνη: Στο μικροσκόπιο των αρχών η δομή παιδικής προστασίας
Καταιγιστικές οι εξελίξεις ακόμη μιας σοκαριστικής υπόθεσης σεξουαλικής κακοποίησης ανήλικης αλλά και της εξαφάνισης μιας δεύτερης κοπέλας
Καταιγιστικές οι εξελίξεις ακόμη μιας σοκαριστικής υπόθεσης σεξουαλικής κακοποίησης ανήλικης αλλά και της εξαφάνισης μιας δεύτερης κοπέλας. Και τα δύο νεαρά κορίτσια φιλοξενούνταν στην ίδια δημόσια δομή στη Νέα Σμύρνη.
Στην πρώτη περίπτωση οι αρχές προχώρησαν σε τρεις συλλήψεις, ενώ αναζητείται τουλάχιστον ένα άτομο ακόμη. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι ένας 24χρονος πρώην τρόφιμος της «Κιβωτού του Κόσμου», ο οποίος στο πρόσφατο παρελθόν, είχε προβεί σε δημόσιες καταγγελίες εναντίον του πατέρα Αντωνίου. Στο μεταξύ, το 14χρονο θύμα κατέθεσε ήδη, παρουσία παιδοψυχολόγου, έπειτα από εντολή της ανακρίτριας.
Το χρονικό της φρίκης
Οι αρχές βρέθηκαν στα ίχνη των συλληφθέντων μετά την καταγγελία που έκανε η κοινωνική λειτουργός του ιδρύματος όταν ενημερώθηκε από φίλη της 14χρονης, στην οποία είχε μιλήσει για όλα. Επίσης, η αδελφή της, 16 ετών, πήρε κάποια στιγμή το κινητό τηλέφωνο της 14χρονης και διαπίστωσε ότι είχε συνομιλίες και ανταλλαγές μηνυμάτων με άνδρες.
Ύστερα από συνεννόηση με την φίλη της, κλείστηκε το ραντεβού – παγίδα με τον 30χρονο στην περιοχή της Αγίας Μαρίνας, εκεί όπου τελικά συνελήφθη από άνδρες της Αστυνομίας.
Η 14χρονη επέστρεψε στη δομή παιδικής προστασίας στη Νέα Σμύρνη το πρωί της Δευτέρας 20 Μαρτίου, αφού πέρασε ολόκληρο το βράδυ με τους τρεις άνδρες στο ξενοδοχείο του Μεταξουργείου, αλλά στη συνέχεια εξαφανίστηκε και πάλι. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο παρελθόν είχαν εκδοθεί αρκετές ανακοινώσεις για να εντοπιστούν τα ίχνη της, καθώς έφευγε συνεχώς από το ίδρυμα και επέστρεφε μετά από μικρά χρονικά διαστήματα.
Το κορίτσι φιλοξενείται, πλέον, στο «Σπίτι του Παιδιού» στο Παλαιό Φάληρο, δομή του υπουργείου Δικαιοσύνης.
Missing alert για 16χρονη
Με τα αισθήματα «φρίκης» και «αποτροπιασμού» για τα επαναλαμβανόμενα περιστατικά κακοποίησης να κυριαρχούν έντονο προβληματισμό προκαλεί το Missing Alert από το «Χαμόγελο του Παιδιού» που έδωσε στη δημοσιότητα ανανεωμένο υλικό για την εξαφάνιση 16χρονης στις 8/3/2023 μετά από εισαγγελική εντολή καθώς συντρέχουν λόγοι που θέτουν τη ζωή της σε κίνδυνο.
Η 16χρονη φιλοξενούταν στη ίδια δομή με την 14χρονη κάτι που επιβεβαίωσε ο πρόεδρος του «Χαμόγελου», Κώστας Γιαννόπουλος, μιλώντας στο enikos.gr.
Η συγκεκριμένη δομή φιλοξενίας πρόκειται για ανοιχτή που πρακτικά σημαίνει ότι τα παιδιά μπορούν να μπαινοβγαίνουν, όμως προκαλεί εντύπωση ότι εκδίδονταν αρκετά συχνά missing alerts κάτι που επιβεβαίωσε, με δήλωσή του στην ΕΡΤ, και ο αντιδήμαρχος Παιδείας Νέας Σμύρνης.
«Τα κορίτσια καθημερινά βγαίνουν, πηγαίνουν στο σχολείο τους. Πολλές φορές τους κάνουμε και άλλα προγράμματα και δραστηριότητες. Άρα είναι μια δομή ανοιχτή στην κοινωνία, μια δομή στην οποία τα παιδιά μπορούν να μπαίνουν και να βγαίνουν» τόνισε ο Πολύδωρος Συρίγος.
«Αν ανατρέξετε στο διαδίκτυο θα δείτε ότι τουλάχιστον 10 φορές το 2022, 2021, 2020 έχουν γίνει updates με δημοσιοποίηση παιδιού από τη δομή το οποίο δεν επέστρεψε το βράδυ. Άρα οι υπηρεσίες εδώ σωστά μετράνε και σωστά κάνανε και ειδοποιούσαν την Εισαγγελία και την αστυνομία για την απουσία κάποιου παιδιού, το οποίο προφανώς επέστρεφε την επόμενη μέρα» πρόσθεσε.
«Eυτυχώς που…»
Η αναπληρώτρια τομεάρχης για την Κοινωνική Αλληλεγγύη του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στέκεται στην «απουσία ενός εκτεταμένου δικτύου έγκαιρης και έγκυρης ανίχνευσης και διάγνωσης των περιστατικών κακοποίησης (…)» και επικρίνει τους χειρισμούς της αρμόδιας υφυπουργού κ. Μιχαηλίδου που «χωρίς να διευκρινίζει αν και πότε είχε λάβει γνώση της κατάστασης, έσπευσε να αποσείσει τις ευθύνες της».
Η Θεανώ Φωτίου σημειώνει πως «ευτυχώς αυτή τη φορά το παιδί θα καταθέσει στο Σπίτι του Παιδιού και όχι στην ΓΑΔΑ, σε εξειδικευμένους επιστήμονες και σε κατάλληλο, προστατευμένο περιβάλλον» και καταλήγει πως «η αυξανόμενη συχνότητα με την οποία τέτοια αποτρόπαια περιστατικά βλέπουν το φως της δημοσιότητας δεν πρέπει να οδηγήσει την κοινωνία να τα θεωρήσει ως μια νέα κανονικότητα».
Η υφυπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου
Η δομή ανήκει στο στον ενιαίο φορέα του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας Αττικής (Κ.Κ.Π.Π.Α) υπάγεται στον έλεγχο και την εποπτεία του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας και άρα βρίσκεται στην αρμοδιότητα της υφυπουργού Δόμνας Μιχαηλίδου.
Η πρώτη αντίδραση από την αρμόδια υπουργό ήρθε με γενικολογίες και ευχολόγια, με τη Δόμνα Μιχαηλίδου να πετάει το μπαλάκι από πάνω της δηλώνοντας «το ενδιαφέρον όλων μας αυτήν τη στιγμή είναι εστιασμένο στην έφηβη κοπέλα, στην υγεία και στην ασφάλειά της, η οποία, αυτήν τη στιγμή, βρίσκεται στη φροντίδα των κατάλληλων ειδικών. Παράλληλα, είναι σε εξέλιξη όλες οι απαιτούμενες ενέργειες από πλευράς και της αστυνομίας και της εισαγγελίας».
Ωστόσο, τα ερωτήματα είναι πολύ σοβαρά: Πώς γίνεται ένα παιδί 14 ετών να φεύγει τόσες φορές από τη δομή όπου φιλοξενείται και να λείπει νύχτα και κανείς να μην έχει αναρωτηθεί πού βρίσκεται και τι κάνει; Ποιος παρακολουθεί τα παιδιά που απομακρύνονται από κακοποιητικές οικογένειες και πώς τα προστατεύει από τους κινδύνους; Και αν, όπως λέει η υφυπουργός, το κορίτσι είχε την αναγκαία φροντίδα, γιατί κανείς δεν μπόρεσε να καταλάβει τι συνέβαινε και έπρεπε τα πράγματα να φτάσουν εκεί που έφτασαν;