Top

Νέα συμφωνία ΕΕ και Pfizer/BioNTech για επιπλέον δόσεις εμβολίων

Δείτε τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού παγκοσμίως.

Parallaxi
νέα-συμφωνία-εε-και-pfizer-biontech-για-επιπλέον-δό-652337
Parallaxi

corona

Δείτε τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού παγκοσμίως.

Η ΕΕ και οι εταιρείες Pfizer/BioNTech κατέληξαν σε συμφωνία για την αγορά άλλων 300 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου

Η Ευρωπαϊκή Ένωση οριστικοποίησε μια συμφωνία με τις εταιρείες Pfizer και BioNTech για την αγορά άλλων 300 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου τους για την Covid-19, ανέφερε ένας εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Η ΕΕ εξασφάλισε 300 εκατομμύρια δόσεις του συγκεκριμένου εμβολίου πέρσι τον Νοέμβριο και στις 8 Ιανουαρίου ανακοίνωσε μια προκαταρκτική συμφωνία για άλλες τόσες, για την οποία ήταν σε εκκρεμότητα η διαπραγμάτευση για τους όρους του νέου συμβολαίου. «Η Επιτροπή ενέκρινε τη νέα σύμβαση σήμερα», είπε ο εκπρόσωπος μιλώντας στο πρακτορείο Reuters.

Ένας αξιωματούχος που συμμετείχε στις συνομιλίες με την Pfizer είπε ότι με βάση νέα συμφωνία, οι χώρες της ΕΕ έχουν ήδη παραγγείλει άλλες 200 εκατομμύρια δόσεις, που θα παραδοθούν φέτος, ενώ συνεχίζονται οι συζητήσεις για το χρονοδιάγραμμα παράδοσης των άλλων 100 εκατομμυρίων δόσεων.

Ένας εκπρόσωπος της Pfizer είπε στο πρακτορείο ότι οι συζητήσεις με την Κομισιόν «συνεχίζονται» ενώ ο εκπρόσωπος της BioNTech απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο.

ΗΠΑ-Covid-19: Περισσότεροι εμβολιασμοί το ταχύτερο δυνατό η καλύτερη άμυνα κατά των παραλλαγών του νέου κορονοϊού

Η καλύτερη άμυνα κατά των αναδυόμενων παραλλαγών του νέου κορονοϊού και κατά της πανδημίας της Covid-19 είναι οι εμβολιασμοί όλο και περισσότερων ανθρώπων όσο το δυνατόν γρηγορότερα, δήλωσε σήμερα ο κορυφαίος Αμερικανός λοιμωξιολόγος Άνθονι Φάουτσι.

Σχεδόν 700 κρούσματα που σχετίζονται με παραλλαγές του SARS-CoV-2 έχουν εντοπιστεί στις ΗΠΑ, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι σε τηλεφωνική επικοινωνία. Από αυτές, 690 κρούσματα προέρχονται από ένα πιο μεταδοτικό στέλεχος του ιού που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Αγγλία, με ονομασία B.1.1.7, το οποίο μπορεί να γίνει το κυρίαρχο στέλεχος του ιού στη χώρα μέχρι τον Μάρτιο, ανέφεραν οι αξιωματούχοι.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν διεξάγουν ευρέως τεστ για παραλλαγές του νέου κορονοϊού, επομένως ο πραγματικός αριθμός είναι πιθανώς υψηλότερος από τους επίσημους αριθμούς. Όλοι οι ιοί μεταλλάσσονται, αλλά οι επιστήμονες ανησυχούν για παραλλαγές του ιού που τον καθιστούν πιο μεταδοτικό ή πιο θανατηφόρο.

Ο Φάουτσι, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων, δήλωσε ότι ενώ είναι λογικό να μελετάμε τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna για ένα καθεστώς μίας δόσης, δεδομένου του περιορισμού της προσφοράς, μια τέτοια μελέτη θα διαρκέσει μήνες για να ολοκληρωθεί και κατά συνέπεια πιθανότατα να καταστήσει τα συμπεράσματά της ακαδημαϊκής φύσεως.

Ο Φάουτσι συνέχισε να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να λαμβάνουν δύο δόσεις των εμβολίων.

Η βέλτιστη «προσέγγιση θα ήταν να συνεχίσουμε να εμβολιάζουμε όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα με την πρώτη δόση, αλλά και να διασφαλίζουμε ότι οι άνθρωποι παίρνουν εγκαίρως τη δεύτερη τους δόση», τόνισε ο διακεκριμένος επιδημιολόγος.

Πάνω από 17 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου έχουν μέχρι στιγμής χορηγηθεί σε άτομα άνω των 65 ετών, δήλωσε ο Άντι Σλάβιτ, ανώτερος σύμβουλος της ομάδας του Λευκού Οίκου για την αντιμετώπιση της Covid-19. Περισσότερες από 41 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου έχουν χορηγηθεί σε περισσότερους από 31 εκατομμύρια Αμερικανούς, σύμφωνα με τα στοιχεία των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) που δημοσιεύτηκαν χθες.

Ο διευθυντής των CDC Ροσέλ Βαλένσκι συμβούλεψε τους ανθρώπους να συνεχίσουν να φορούν μάσκες και αυτό συνιστά την μη χαλάρωση κανόνων για την χρήση μάσκας. Η αμερικανική κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν έχει ζητήσει από τους Αμερικανούς να φορούν μάσκες.

Ολλανδία-Covid-19: Παράταση της απαγόρευσης της κυκλοφορίας έως τις αρχές Μαρτίου

Η ολλανδική κυβέρνηση θα παρατείνει το μέτρο της νυχτερινής απαγόρευσης της κυκλοφορίας, με το οποίο στοχεύει να επιβραδύνει τη διασπορά του νέου κορονοϊού έως και τις 2 Μαρτίου (21.00-04.30 της 3ης Μαρτίου), ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Δικαιοσύνης της χώρας.

Η ομάδα των εμπειρογνωμόνων, που συμβουλεύει την κυβέρνηση, «μας είπε ότι η κατάσταση καταλήγει να είναι χειρότερη, σε σχέση με όσο φοβόμασταν τελικά, με τον αριθμό των μολύνσεων, των νοσηλειών και άλλους δείκτες», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Φερντ Γκραπερχάους.

«Μας προειδοποίησαν επίσης αυστηρά σχετικά με την όλο και μεγαλύτερη αύξηση (των μολύνσεων) του πολύ πιο μεταδοτικού βρετανικού στελέχους και μας συνέστησαν επειγόντως να προχωρήσουμε και να συνεχίσουμε την απαγόρευση της κυκλοφορίας», είπε ο Ολλανδός υπουργός σε δημοσιογράφους, ανακοινώνοντας την απόφαση έπειτα από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Η απαγόρευση της κυκλοφορίας, η πρώτη που επιβλήθηκε στην Ολλανδία από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, πυροδότησε επεισόδια, που διήρκησαν ημέρες, από διαδηλωτές κατά του λοκντάουν, όταν εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στις 23 Ιανουαρίου. Επρόκειτο αρχικά να τελειώσει στις 10 Φεβρουαρίου.

ΗΑΕ-Covid-19: Το Ντουμπάι εμβολιάζει μαζικά τους εργαζόμενους στα μέσα μαζικής μεταφοράς

Το Ντουμπάι διεξάγει αυτήν την εβδομάδα μια μαζική εκστρατεία εμβολιασμού κατά του νέου κορονοϊού στους χιλιάδες εργαζόμενους της χώρας στα μέσα μαζικής μεταφοράς, με το εμιράτο του Κόλπου να στοχεύει να μείνει ανοικτό στον διεθνή τουρισμό, παρά την πρόσφατη αύξηση των μολύνσεων.

Σε ένα κέντρο της Αρχής Δρόμων και Μεταφορών (RTA), δεκάδες οδηγοί και άλλοι εργαζόμενοι, οι περισσότεροι υπήκοοι Ινδίας ή Πακιστάν, σχημάτιζαν ουρές για να εμβολιαστούν με το εμβόλιο της AstraZeneca.

«Είμαστε εκείνοι που εκτιθέμεθα περισσότερο, λόγω της εγγύτητας με άλλους, στο πλαίσιο της εργασίας μας. Πρέπει να προστατευτώ», εξηγεί στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο Σαλάχ Μοχάμεντ Οσμάν, ένας οδηγός ταξί.

Το Ντουμπάι επέλεξε προσφάτως να ανοίξει ευρέως τις πύλες εισόδου του στους ξένους επισκέπτες, την ώρα που πολλές χώρες ενίσχυαν τους περιορισμούς μπροστά στην εξάπλωση των νέων στελεχών του κορονοϊού.

Ο αριθμός των κρουσμάτων αυξήθηκε στα Εμιράτα από τον Ιανουάριο κι ενώ η χώρα είχε ξεκινήσει μια ευρεία εκστρατεία εμβολιασμού χρησιμοποιώντας τα εμβόλια των Pfizer-BioNtech, Sinopharm ή και AstraZeneca.

«Σε αυτό το κέντρο, στόχος μας είναι να εμβολιάσουμε σε μία εβδομάδα περίπου 7.000 ανθρώπους», είπε στο AFP η Νάντα Τζασέμ, υπεύθυνη για τη διαχείριση των κινδύνων και την ασφάλεια της RTA.

Σύμφωνα με την ίδια, πρόκειται για την τρίτη και την τελευταία φάση μιας εκστρατείας που ξεκίνησε στα τέλη Δεκεμβρίου και που στόχευε, αρχικά, τους εργαζόμενους της πρώτης γραμμής, τους ηλικιωμένους ή τους πάσχοντες από υποκείμενα νοσήματα.

Η RTA έχει ήδη εμβολιάσει περίπου 20.000 εργαζομένους, είπε η Νάντα Τζάσεμ, διευκρινίζοντας πως στόχος της εκστρατείας είναι να «εμβολιαστούν όλοι οι εργαζόμενοι των μεταφορών στο εμιράτο του Ντουμπάι όπως και οι οικογένειές τους».

Με περισσότερες από 4,4 εκατομμύρια δόσεις να έχουν χορηγηθεί στα Εμιράτα, που μετρούν σχεδόν 10 εκατομμύρια κατοίκους, η χώρα καταγράφει ένα από τα καλύτερα ποσοστά εμβολιασμών παγκοσμίως μετά το Ισραήλ.

Γαλλία-Covid-19: Ο πρόεδρος Μακρόν ζητά να επιταχυνθεί ο εμβολιασμός στις φτωχές και αναδυόμενες χώρες

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε σήμερα να επιταχυνθούν οι εκστρατείες εμβολιασμού για την Covid-19 στις αναδυόμενες χώρες, σε μια επικοινωνία που είχε με τον γενικό διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, τον Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς.

«Ανησυχώ κάπως» για το θέμα αυτό, είπε ο Γάλλος πρόεδρος στην αρχή της τηλεδιάσκεψης με τον Τέντρος. «Προφανώς, πρέπει να επιταχύνουμε τους εμβολιασμούς στις φτωχές και αναδυόμενες χώρες», ιδίως στην Αφρική, πρόσθεσε.

Οι εκστρατείες αυτές πρόκειται να ξεκινήσουν τις επόμενες εβδομάδες, χάρη στις πρώτες παραδόσεις των εμβολίων, κυρίως εκείνων της Pfizer. Οι εκστρατείες χρηματοδοτούνται από την Covax, τον μηχανισμό που συγκρότησε ο ΠΟΥ, με τη στήριξη πολλών χωρών, ώστε όλοι να αποκτήσουν πρόσβαση στα εμβόλια και τις θεραπείες.

Ο Τέντρος επέμεινε ότι είναι αναγκαίο να υπάρξει μια «δίκαιη διανομή» του εμβολίου στην Αφρική και τη Νότια Αμερική και ευχαρίστησε τον Μακρόν για τη στήριξή του και τον «κινητήριο ρόλο» που έχει αναλάβει στο θέμα αυτό.

Ιταλία-Covid-19: Σήμερα στην Ιταλία καταγράφηκαν 7.970 νέα περιστατικά κορονοϊού, με 307 νεκρούς

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο στην Ιταλία καταγράφηκαν 7.970 περιστατικά κορονοϊού και 307 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους. Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 144.270 διαγνωστικά τεστ, το 5,5% των οποίων προέκυψε θετικό.

Χθες τα κρούσματα ήταν 11.641, με 270 νεκρούς. Πρέπει να τονιστεί, όμως, ότι σήμερα, η μείωση των νέων μολύνσεων πρέπει να συνδεθεί, εν μέρει, με τον χαμηλότερο αριθμό διαγνωστικών τεστ που πραγματοποιείται κάθε σαββατοκύριακο.

Από την αρχή της πανδημίας, στην Ιταλία τα κρούσματα είναι 2.644.707 και 91.580 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους. Στις ΜΕΘ της χώρας, σε σχέση με την χθεσινή ημέρα, σήμερα βρίσκονται 36 περισσότεροι ασθενείς με covid 19, ενώ στους νοσοκομειακούς θαλάμους είναι 261 περισσότεροι.

Σε ότι αφορά τις περιοχές της χώρας, τέλος, με περισσότερα περιστατικά, στην πρώτη θέση βρίσκεται η περιφέρεια Εμίλια Ρομάνια (1.273) με πρωτεύουσα την Μπολόνια και ακολουθούν η Καμπανία (1.189) με κύρια πόλη την Νάπολη και η Λομβαρδία (895).

Γερμανία – κορονοϊός : Παράταση του lockdown έως τα τέλη Φεβρουαρίου αποφασίζουν μεθαύριο ομοσπονδιακή και κυβερνήσεις των κρατιδίων

Δύο ημέρες πριν από την προγραμματισμένη σύνοδο κορυφής ομοσπονδιακής και κυβερνήσεων των κρατιδίων φαίνεται πως τα κρατίδια συμφωνούν σε μεγάλο βαθμό να παραταθεί το lockdown κατά δύο εβδομάδες, έως τις 28 Φεβρουαρίου.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, τα εστιατόρια, τα καταστήματα και οι χώροι αναψυχής θα παραμείνουν κλειστά, σύμφωνα με δημοσίευμα του οικονομικού περιοδικού «Business Insider» (έκδοση Τρίτης), το οποίο επικαλείται δικές του πληροφορίες.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, από την 1η Μαρτίου, θα ξεκινήσει από τα ίδια τα ομοσπονδιακά κρατίδια η προγραμματιζόμενη -ανάλογα με την κατάσταση των λοιμώξεων- χαλάρωση των μέτρων για τα καταστήματα, τα εστιατόρια και τους χώρους ψυχαγωγίας. Από την 1η Μαρτίου, η Γερμανία θα αρχίσει δηλαδή σιγά σιγά να ανοίγει αναλόγως κρουσμάτων.

Ωστόσο, τα μέτρα για τα δημοτικά σχολεία, τους παιδικούς σταθμούς και πιθανώς και για τα κομμωτήρια, θα χαλαρώσουν από τις 15 Φεβρουαρίου.

Για τα μέτρα αυτά δεν θα υπάρξει λεπτομερές εθνικό σχέδιο παρόμοιο με αυτό το οποίο εκπόνησαν για τον εαυτό τους τα κρατίδια της Κάτω Σαξονίας, του Σλέσβιχ-Χόλστάιν, του Βερολίνου και της Θουριγγίας. Αντιθέτως, θα δοθούν τιμές αναφοράς, στις οποίες θα προσανατολίζονται τα ομοσπονδιακά κρατίδια. Στη συνέχεια, τα ίδια (τα κρατίδια) θα ρυθμίζουν τις λεπτομέρειες στο πλαίσιο των δικών σχεδίων για το σταδιακό άνοιγμα.

Πηγή: ΑΠΕ, Business Insider

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα